• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här
  • Tyvärr hade vi ett databashaveri i söndags eftermiddag, som ledde till att vi tvingades läsa tillbaka säkerhetskopia - därför kan en del inlägg och annat som lades in söndag morgon/förmiddag saknas.

Lofoten eller enklare fjällvandring med barn senhöst eller skollov v 44?

Hej!

Hur kan man tänka kring att bege sig till antingen Lofoten/Andöya/Vesterålen eller norra fjällen (t ex Abisko eller längs Silvervägen eller motsvarande på norska sidan) så sent som den här tiden på året, oktober, eller rentav vecka 44 då barnen har skollov? Om detta är en dum idé, har ni några andra kul lite fjällaktiga tips med mycket frisk luft som man kan hitta på med barnen denna tid på året om man bor norrut men är lite småless sin omedelbara närhet vid låglandskusten.

Mina barn är 13 respektive (snart) 7 år gamla och vi har tidigare mest gått dagsturer i enklare terräng ovan trädgränsen i Arjeplogsfjällen då vi inte bara strövat omkring i skogarna i Umeåtrakterna där vi bor men skulle vilja hitta något mer spännande fjällaktigt med fin utsikt ovan trädgränsen att åka till trots sent på året. Förstår att det verkligen inte är den bästa tiden på året att åka norrut och mot norska kusten då det börjar bli mot november då det kan vara både regnstormar och snö, men kan det finnas en chans om man tar risken att det blir ok bra väder (finns ju stugor att hyra där ifall det krisar och ej går att tälta tänker jag) alls denna tid på året där tror ni? Är det någon av er som varit på Lofoten eller t e x runt Abisko v 44? Är det senare ens att tänka på utan turskidor (vilket vi inte har)?

Grejen är att vi i somras var på ovan nämnda platser och nu sitter med grym längtan tillbaka och nästa sommar känns olidligt långt bort så i desperation börjar man ju fundera om höstlovet kan fungera som möjlighet givetvis med insikt om helt annat väder och temperaturer på minussidan. I somras gick vi till Trollsjön ovanför Abisko och kring kanjon vid Abiskjokka och bilade sedan vidare till några helt fantastiska dagar på Lofoten vilket verkligen gav mersmak och vi kände nog alla att dagarna gick på tok för fort där varpå vi längtar tillbaka. Men är det idiotiskt att åka dit nu denna tid på året eller finns det chans att det kan vara väder man kan stå ut med där trots allt? Vi är ju inte ute efter någon längre strapatsrik vandring utan mest att komma ut, få tälta och se höga fjäll eller stora hav en sista gång innan vintersäsongen. Hur brukar väglaget vara vid gränsen så här års (vinterdäck på snart givetvis då samma börjar bli aktuellt redan nu i Umeå där vi bor)? Glashalt eller ok att köra t ex den svindlande Silvervägen in i Norge? Någon som vet hur det är med uthyrning av rorburer på Lofoten så här års? Då vi var där i somras var det ju tämligen fullbelagt men nu borde ju vara lågsäsong men är det ens öppet då?

Funderar även på att gå lite längs lederna som utgår från Silvervägen där vi brukat gå kortare dagsturer då barnen varit små och tar gärna emot tips på några lättvandrade pärlor i samma linje där (tidigare då barnen var små hade vi inte tält så har aldrig gått så långt in efter de lederna så tar gärna emot tips på bra mål att gå med barn med sikte inställt på att tälta nu då vi har tält) eller på norska sidan som också är en möjlighet. Har även googlat lite och sett att många verkar rekommendera gränsområdet innanför Dalarna och Femundsmarka som lättvandrat men ändå riktig fjällkänsla. Det är ju söderut och kanske fortfarande inte så kallt under v 44?

Tar tacksamt emot tips och tankar!

Ps. Tar gärna emot alla möjliga tips på kul enklare vandringar med tält som kan passa en barnfamilj för planerande av nästa sommars små äventyr. Gärna turtips på fjäll som tar en upp på en ganska hög utgångspunkt då vi inte direkt har supertålamod för dvärgbjörksterräng/mygg samt tips på hur man kan tänka kring packning då man går med barn som inte kan bära allt och man själv inte är direkt jättestark/stor (160 cm). Och då vi bara hann med att utforska Lofotenöarna under några dagar så tar jag supertacksamt även emot tips på kul inte alltför svårfunna men ändå inte överexponerade pärlor till stränder där och framförallt på öarna norrut som jag hört en hel del gott om i förbifarten bara. Nästa sommar blir det nog en längre semester däromkring alternativt Orkneyöarna eller Färöarna (som jag givetvis gärna mottar praktiska tips kring också!). Ds.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Sällan Kabelvåg Lofoten? Fjällvandring 2
Ralphandersson Spektakulär vandring/topptur längs vägen Kiruna-Lofoten Fjällvandring 6
iceman123 Idéer för turer runt lofoten/tromsö Fjällvandring 4
KimmyA Grodor på Lofoten Fjällvandring 12
errien Lofoten, behöver tips! Fjällvandring 1
CurryWalker Lofoten Fjällvandring 4
lindajones Tips dagsturer i Lofoten? Fjällvandring 8
piaea Vandring Norge - Lofoten mm Fjällvandring 3
rödräven Lofoten - tälta? Fjällvandring 3
lovelypeople Riksgränsen-Lofoten? Transportsätt? Fjällvandring 2
camillabacher Lofoten med barn Fjällvandring 0
shalin Lofoten och Narvik Fjällvandring 7
danne_doppsko Lofoten i mitten på maj? Fjällvandring 1
Joakim Ambrosson Reseberättelse Lofoten, Jotunheimen och Geiranger Fjällvandring 6
fotograf Alex Dawson Till Lofoten med bil... Fjällvandring 3
Instr Vandring/toppturer på Lofoten Fjällvandring 2
MimmiD Tälta på Lofoten? Fjällvandring 3
soljesp Lofoten i Juni? Fjällvandring 5
soljesp Billigaste vägen till Narvik alt. Lofoten med omnejd? Fjällvandring 3
pergit Lofoten i höst! Fjällvandring 0
zeromaker Lofoten: Sortland-Andenes Fjällvandring 0
zeromaker Lofoten 2002 Fjällvandring 5
pergit Krävs det klättervana för att vandra på Lofoten??? Fjällvandring 1
fjelltur Karta över Lofoten Fjällvandring 17
Myrvarv Lofoten-Mo i Rana Fjällvandring 1
Lofoten - hur kommer man dit? Fjällvandring 2
Vandra på lofoten Fjällvandring 4
Lofoten 2 platser finns i bil. Fjällvandring 0
Plats i bil till LOFOTEN Fjällvandring 0
berekson Hösthelg Skäckerfjällen (eller andra tips?) Fjällvandring 0
jonas2000 Sovsäck, reselakan eller påslakan i stugor Fjällvandring 9
Linnea74 Starta i Vaisaloukta eller Akka? Fjällvandring 12
Lindamariaerika Förlänga tur mellan enafors och ramundberget. Gå via gåsen eller annat? Fjällvandring 7
jonas72 Dagsturer Anaris eller Lunndörrstugan Fjällvandring 0
stormfrog Keb runt Vistas -> Keb fjällstation via Tarfala: Över Duolbanjunecohkka eller Längs Drakryggen? Fjällvandring 10
Robtrek Till Lapporten från Abisko Östra eller från Turiststation? Fjällvandring 1
Denisee1 Någon som åker från östersund till storulvån eller valådalen idag 15/6? Fjällvandring 1
Moga Snöläge Kebnekaise eller Sylarna runt 20 juni? Fjällvandring 7
danneman10 Utmaning eller dumdristigt ? Fjällvandring 39
Chrille74 Har ni med er både tändare och tändstickor eller... Fjällvandring 24
nickimark Resa Kiruna-Nikkaluokta 12/6 eller 13/6 Fjällvandring 1
skystunt Var du på toppen av keb 11/7-2020? eller känner du någon som var Fjällvandring 0
Ulan65 Var parkera? Abisko, Kiruna eller Nikkaloukta? Fjällvandring 25
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
moa_k40 Osprey Ariel eller Aura 65 AG med tung vikt? Fjällvandring 2
Snöslask Lättviktstält 2p för skandinavien (amerikanst eller nordiskt?) Fjällvandring 21
Wotan88 Mat i eller utanför tältet? Fjällvandring 49
Materialaren Någon som testat södra sidans "höga vägen" i Rapadalen? (Eller bara vill uttala sig oavsett.) Fjällvandring 36
tobstu Södra Kungsleden via Drevdagen eller Röskåsen ? Fjällvandring 0
Chrille74 Lättviktstält eller andra märken. Fjällvandring 40

Liknande trådar