Tälta på Lofoten?

Vi tänkte åka till Lofoten till sommaren för lite vandring, paddling och klättring. Hur är det med tältning på Lofoten? Är det bara tillåtet på de campingar som finns eller finns det andra bra ställen?
Har ni andra bra tips om Lofoten? Ännu en fråga: Är det någon som vet vad som gäller vid införsel av hund till Norge efter 3/7 för då är det väl någon förändring på G?
/Malin
 
Underbara Lofoten!

Det funkar alldeles utmärkt att tälta på Lofoten. Särskilt om man är ute och paddlar så kan man hitta rena, fina sandstränder á la medelhavet med smaragdgrönt vatten. Dock gäller det, likväl som i Sverige, att vara lite finkänslig och inte stampa in på någons bakgård. Frågar man brukar det dock inte vara några större problem.

Något jag dock vill höja ett litet varningstecken för är det faktum att på vissa ställen kan det vara ganska starka strömmar i Lofoten, med tanke på att ni tänkte paddla. Tidvattnet skapar stundtals lite bekymmer, så det gäller att gärna ha med en tidvattentabell och veta hur man ska läsa den. Fråga gärna lokalbefolkningen om särskilt knicksiga ställen, men tänk på att dom flesta åker omkring där uppe med någon typ av motorförsedd båt och inte nödvändigtvis vet hur det är att vara ute i kajak. Vattnet är kallt och dåligt väder kan sommartid innebära 5 grader, ihållande regn och 15-20 sekundmeter. Jag vill inte på något sätt avråda, det är enligt min mening paradiset på jorden, men Lofoten KAN kräva bra utrustning och ett ännu bättre omdöme.

Ett annat område, som jag med viss tvekan vill rekommendera (om alltför många åker dit blir det ju inte lika ensamt/storslaget) är Vesterålen. Många tror att det är en del av Lofoten, men det ligger norr om Lotofen-öarna och åker man bil ut till Lofoten så åker man igenom Vesterålen. När ni kommer till Sortland, sväng inte ner mot Stokmarknes och Lofoten, utan ta norrut mot Öksnes och Bö. Om man har god paddlingsvana och lite tur med vädret så är utsidan av Vesterålen helt fantastiskt underbar med stora, långa sandstränder, otroligt fågelrika öar och sagolik utsikt. Några favoriter är Gaukvaeröya, Skogsöya och Tindsöya. Bö är en bra iläggningsplats om det är hyffsat väder och Kråkberget är bättre om det blåser. Allmänt är Vesterålen mer storslaget än Lofoten (enligt mig i alla fall), men det är inte lika branta och dramatiska fjordar.

Om ni vill se härliga paddlingsbilder från Lofoten och Vesterålen, kolla gärna på http://www.crossinglatitudes.com

God tur!

.patrik.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ont om tältning nära vägar

Om man paddlar så kan man hitta bra lägerplatser men det är svårare i anslutning till bilvägar då i stort sett alla horisontella markplättar utmed vägarna på Lofoten är bebygda. Detta gäller speciellt på Moskenesöya som ligger ytterst i Lofoten och är ännu mer kuperad än de andra öarna. Jag har paddlat i tre områden på Lofoten. Röst. Kirkefjord på Moskenesöya och i Trollfjorden en bit norr om Svolvaer. Det finns förstås massor av andra fina områden utmed Norges kust än Lofoten.

Thure
 
Tack för era svar. Eftersom vi har hund med oss (som inte gillar att sitta i kajak) kommer paddelturerna att röra sig om några timmars paddelturer då hunden får vänta i land. Vi kommer att ta oss fram med bil så vi får väl variera boendet i tält med att bo i "rorbuer" antar jag.

Angående införsel av hund hittade jag detta på http://www.sjv.se
"Norge har klassificerats som lågrisktredjeland. I EG-förordning 998/2003 anges dock att införsel av hund och katt får ske fritt mellan Sverige och Norge också fr.o.m. den 3 juli 2004, dvs. inga specifika krav kommer att ställas för direkt införsel till Sverige från Norge. Ska djuret resa från Norge via annat EU-land till Sverige, så är inte införseln fri."
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips