Ligga på våg

Jag har hört att det är mindre ansträngande att paddla om man "ligger på våg", men hur gör man det?

Hur stor upplever man skillnaden jämfört med att inte ligga på våg?
Och kan det bromsa om man ligger fel på vågen?
 
Jag är egentligen inen paddlare, så jag antar/hoppas att någon kommer och rättar eller förtydligar snart.
Dock är jag seglare och där funkar det likadant som jag tror menas, så jag vågar mig på ett svar:

Att "ligga på r våg" antar jag syftar till att man surfar på den lilla bog- eller häck-våg som en annan kajak åstakommer. Alltså ligger man snett bakom och på framsidan av denna lilla våg så att man hela tiden får lite nedförsbacke.
Hamnar däremot på baksidan av vågen blir det uppför och jobbigare att hänga med...
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Hur stor effekt man känner av vågen beror på hur fort man paddlar och hur stor vågen är. Under 9 km/h brukar det inte bli så stora vågor och motståndet är ganska lågt, då blir det svårt att hitta vågen eftersom den inte ger så mycket.
Över 10 km/h växer motståndet och vågorna snabbt och man känner snabbt att vågen hjälper till.

Det finns två bra platser att hitta vågen.
Enklast är rakt bakom framförvarande kanot med ett avstånd på 10-30 cm mellan akter och stäv.

Den andra positionen är snett bakom så man ligger på bogvågen, stäven ligger då strax bakom där framförvarande paddel släpper vattnet.
 
Den andra positionen är snett bakom så man ligger på bogvågen, stäven ligger då strax bakom där framförvarande paddel släpper vattnet.

Aha, men hur långt ifrån sidledes? Beror det av farten och den andra kajakens skrovform? Kan man se var på den lilla våg som bildas var man ska ligga?
 
Dansken som säljer Paddelmätaren har lite om att ligga på våg på sin sida.
http://www.paddle-web.com/SE/SE_Diamant.htm
Du har lite fler rubriker att välja på vänsterkanten.

Har provat själv med både segelbåt och kanot och konstaterade att med kanot paddlar jag hellre själv. Mycket känsligt var man ligger och det är nära i de farter som är aktuella för att det ska vara någon mening med det,
 
Fören sjunker

Håll ett öga på fören. Den sänker sig någon centimeter när du ligger rätt och höjs om du ligger fel. Detta tycker jag du kan öva på i vilka "små" vågor som helst. Sen får du börja jaga kanotvågor på vattnet. Går du för långt fram kör du på paddeln för den du hänger på. Det får du inte göra, men det är så nära du ska ligga i sidled för att få bäst effekt. Längre ut och längre bak går också, men med mindre effekt. Är du osäker på balansen och hur kanoten uppför sig i vågor blir det svårt. Större (stabilare) kajaker tenderar att sladda iväg fel för mig som är flugviktare. Då är det lättare att ligga på aktervåg.

Lycka till!
 
Som Pumpagubben skrev, bör man ligga med fören ganska nära där framförvarande tar upp sin paddel. Kring deplacementfart och däröver är våglängden ungefär lika lång som kajaken eller längre och det är då en bra våg bildas. De som tränar "seriöst" brukar oftast träna i grupp pga långsammare kan hänga med på våg och så tar givetvis hela gruppen ut sig.
Vid tävling är det taktik att ligga på våg och spara krafter tills det är dags för målspurt. Säger sig självt att det är lättare att paddla i nedförsbacke.

Problemet att att ligga på bogvåg är att den kommer från sidan och de som ligger på vågen måste styra emot för att inte åka in i ledarkajaken.

Med skäddakajak går bara aktervågen att nyttja och det krävs som sagt var ganska högt tempo för att en bra våg skall bildas.

Annars är båtvågor väldigt bra att träna på. Gamla snipor går lagom snabbt skummar inte vattnet lika mycket.
 
Jag har "bara" skädda och nyttjar ofta bogvågen.

Visst kan du ligga på bogvågen även med en skäddakanot men då måste du kanta den för att inte "ramla av". Vid kantning så kortar du av vattenlinjen och tappar fart. Du spar fortfarande kraft men kan inte öka farten på det vis som tävlingspaddlarna gör.
 
Ökar jag farten paddlar jag ju från vågen... alltså om jag ligger på vågen från en annan kajak, men vågorna från snurrebåtar kan man också utnyttja om man är ute och nöjesåker.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips