Leva på lite buljong + kolhydrat /dag

norpan_; sa:
Försök som gjorts visar att den minsta mängd energi som behövs för att man ska orka med en del fysiskt arbete är ca 500kcal per dag, vilket motsvarar ca 125g socker.
Det blev nog litet fel där. 1g socker ger ca 17kJ så 125g ger över 2000kJ. :)
 
strunt samma med räkneexemplen, socker e nog inget bra alternativ.. man får betongskalle och det vill man inte ha under en liknande övning..
 
Vandrare; sa:
Just socker tror jag är en dålig grej att äta på en svältövning. Gissar på att man får ganska stor obalans i blodsockernivåerna

Siffran på 125g glukos/dygn används inom sjukvården. Om en patient av någon anledning inte kan äta får han/hon vätska med glukos intravenöst, för att inte hamna i ett katabolt (nedbrytande) tillstånd. Detta fungerar under en kort tid, kan patienten inte äta på flera dagar ges ett totalt näringsdropp (som innehåller även fett och protein).
Kunskapen förändras ju som bekant hela tiden, men det är vad vi går efter nu.

Detta är inte helt överförbart till en överlevnadssituation eftersom det är krångligt att dra med sig droppställningen i skogen :) men det man kan lära sig är att kroppen inte behöver tillverka energi med hjälp av muskelmassa om man tillför socker genom munnen.

Ska man äta socker är det lite då och då som gäller (tala inte om detta för din tandläkare) för att undvika de blodsockersvängningar som Vandrare och Patric skrivit om.

Det är säkert nyttigt att veta hur det känns att svälta, men se till att ni är helt friska, drick tillräckligt och ha med en Snickers var som nödproviant om något skulle hända och ni är tvungna att tänka klart. Jag tycker att ni skall nöja er med 2 dygn.
 
har prövat att bara dricka tallbars dryck under sju dygn och skidförflyttning mellan 5 -12 timmar per dag i obanad terräng, övernatning i ligg grop . drack 2 1/2 till 3 liter per dag av drycken. märkte inte någon större skilnad mot dom gångerna som man har intagit lite kolhydater= (Mannlav). Viktminskning direkt efter hemmkomst ca: 6 kg efter 2 dagar 3 kg.Märkbar muskelminskning på bennen.
 
Vill man ha lite mer koll kan man mäta blodsockret med en blodsockermätare och/eller kissa på mätstickor (finns på apoteket tror jag) där man bl.a. ser ketonutsöndringen i urinen. På detta vis får man ett hum om var man ligger och om det finns risk för proteinnedbrytning. Nu drar man kanske inte iväg köper en blodsockermätare men man kanske kan låna en.

/mattias
 
Bombard

Ang överlevnad och svältövningar. Läs gärna boken "Frivilligt skepssbruten" av Alain Bombard där han beskriver hur han drev/seglade över Atlanten i en liten gummibåt i syfte att simulera en nödställd sjömans belägenhet, samt testa sina teorier kring överlevnad till havs.

Han resonerar mycket kring kaloribehov, vätskebehov och dyl, och har många spännande (och lite äckliga) expriment. Visserligen är boken gammal (50-talet?) men den är intressant. Om inte annat som äventyrsbok.

Trevlig helg kamrater!

//Anders
 
Många intressanta inlægg, tack før dem!

Vi kommer nog sticka ut tisdagmorgon v 45 och beræknar återkomma till fredag vid middagstid. Vi kommer att ha mat med oss i beredskap (så detta blir ett test i sjælvdiciplin också), och æven køk, tælt, sovsæckar, førsta hjælpen osv osv. Vi kommer aldrig vara mer æn en halvmil från nærmsta væg, och planerar att gå en længre stræcka dag ett, før att sedan ta oss frammåt i lugnare tempo. Å folk kommer veta om vår planerade færdvæg, som ær førlagd åt Vestvågøy i Lofoten.
Det låter på många hær som att vi kan skippa att æta något alls, utan att vi tappar så mycket på det. Vi funderar fortfarande på detta.
Havregrynen som hørde till grundideen skulle vara den extra matranson som åtminstone jag alltid har med på længre turer. Vi har inte tænkt æta bær, fisk, mm mm.
 
Lars Fält sa en gång att det finns 2 olika sätt:
1. Man kan äta det man kommer över och vara konstant hungrig.
2. Inte äta alls och efter ett par dagar så försvinner hungerskänslorna.

Berätta gärna efteråt hur det gick, hur dfet kändes, vad du skulle gjort annorlunda o.s.v.
 
Vi får inte glömma bort att vi genetiskt har förusättningarna för att klara av svält under lång tid. Däremot har vi inte förutsättningar för att klara av en McDonaldsdiet.

Jag tror att den största risken i en överlevnads/svältsituation är att omdömet blir sämre, och man försätter sig i farliga situationer.
 
Re: Bombard

andersmossing; sa:
Ang överlevnad och svältövningar. Läs gärna boken "Frivilligt skepssbruten" av Alain Bombard där han beskriver hur han drev/seglade över Atlanten i en liten gummibåt i syfte att simulera en nödställd sjömans belägenhet, samt testa sina teorier kring överlevnad till havs.

Han resonerar mycket kring kaloribehov, vätskebehov och dyl, och har många spännande (och lite äckliga) expriment. Visserligen är boken gammal (50-talet?) men den är intressant. Om inte annat som äventyrsbok.

Trevlig helg kamrater!

//Anders
Dr Hannes Lindemann bestrider i stort sett alla Bombards påståenden i boken "Alone at Sea". I denna återger Lindemann även ögonvittnesskilldringar från Real Club Nautico i Las Palmas som säger att Alain Bombard i smyg fyllde sin båt till bredden med mat för tre månader till sjöss och över 100 liter vatten.
Det sägs även att Bombard bunkrade två gånger från fartyg han mötte på öppet hav.

Vad som sällan nämns är att Bombard dog inom ett år efter sin hemkomst - av njursvikt....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
NoEntry Jag vill leva i vildmarken en längre period, möjligen över vinter. Överlevnad 127
Mats_J Leva i skogen! Överlevnad 48
mrbambocha Tarp på öppet fält. (Regn och blåst) Överlevnad 13
andersmossing Drev i sexton månader på Stilla havet Överlevnad 1
Grötintresserad Överleva på vilda växter Överlevnad 79
Yappah Överlevnad på riktigt - kolla här! Överlevnad 5
Ad0lf Ska ut i naturen på fiskeresa i en månad i sommar. Vad bör jag tänka på? Överlevnad 3
Hedin2 20 dagar på en öde ö Överlevnad 19
Tobias.Åsman kritik på vad jag tänkt ta med. Överlevnad 22
BadTaste Testa på livet på en öde ö... Överlevnad 10
sachsaren Ätbart på kalfjället? Överlevnad 5
Kalle G Överlevde 6 ökendygn på 4l H2O Överlevnad 1
ulltand Ny här på överlevnad... Överlevnad 19
marja Angårnde skavsår och comped (otrevlig bild på skavsår) Överlevnad 88
Hobbes73 Blodprovstagare och insulin på höjd/kyla? Överlevnad 2
kristofer_wallmark Survivorman - ny serie på Discovery Channel Överlevnad 17
mipert Ray Mears får en del skit här på utsidan, men min fyraåring säger: ”Jäj är duktig”... Överlevnad 23
Gabriel1985 Söker Överlevnads Serier & Filmer, tipsa på :) Överlevnad 33
sundstorm Vatten på "låglandet"? Överlevnad 7
blanck #Vilka psykiska påfrestningar har ni stött på?# Överlevnad 20
Schneeberger Vad tänder ni på? Överlevnad 65
CFFS Magsjuka på överlevnadsövning ! Överlevnad 14
sajberjohan Charcloth på svenska Överlevnad 4
-Patric- Den eviga Jack(ten) på den ultimata jackan Överlevnad 47
-Patric- Jacka med hår på bröstet Överlevnad 121
bergholm Överlevnad på nätet? Överlevnad 5
S Johansson Överlevnad på Discovery Överlevnad 0
Newlin Funderar på att skriva en bok ! Överlevnad 2
grodanbolle Lite längre kurser i "överlevnad" Överlevnad 11
kontroll lite videos, bushcraft,,, Överlevnad 6
marja Tappar smak efter lite överlevnad Överlevnad 1
Griffon Lite bilder från en överlevnadskurs Överlevnad 0
Griffon Lite bilder från en överlevnadskurs Överlevnad 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.