Lavinsändare: analog eller digital

Tjo
Jag och min flickvän skall till att köpa lavinsändare nu för en tripp till Frankrike i vinter. Problemet är att vi inte riktigt vet vad vi skall satsa på för typ av sändare eller vilken modell.

Jag gissar att det är lämpligt att vi båda köper samma typ av sändare eftersom det är lite olika sökteknik med analoga och digitala sändare.

Men vilken typ är rätt. Så som jag läst så fick de digitala sändarna en del kritik när de började dyka upp för några år sen. Det var tal om en del barnsjukdommar, men detta borde väl tillverkarna ha kommit tillrätta med nu?

Om de digitala sändarna är så mycket bättre som de framstår på vissa ställen, varför säljs det fortfarande analoga oxo? Prisskillnaden är ju inte så stor.

Några digitala modeller har dubbla antenner, är detta något man bör sträva efter eller bara ett plus i kanten?

Jag gissar att det är många som har ideer om detta, det skulle vara bra med lite tips och goda råd.
 
Analog

Jag äger en modern digital transciver (Mammut).
De flesta brukar lovorda sina egna grejor, men
jag föredrar faktiskt Focus F1 (analog). Jag söker
både snabbare och säkrare med F1 än med min egen.
Även vid "multiple burials" tycker jag F1
funkar bra. Enda nackdelen är att den är lite
krångligare när man ska kolla hur batterierna mår.
Det går att köra Mammut analogt, men den är inte
alls lika bra till detta som F1.
 
Digital!

Jag rekomenderar dig att inhandla DTS Tracker. Denna digitala tranciever har dubbla antenner och en mycket enkel funktion med pilvisning som visar riktningen till den begravda personen. Med en enkel knapptryckning kan du slå över till ett läge som förenklar "multiple burial" När jag gick min första lavinutbilning testade jag först min tranciever EN gång i en övning. Efter detta var det dags för en tävling. Vi var fem stycken i ett lag som på tid skulle leta reda på två nedgrävda sändare i ett område på ca 50x50m. Resultatet, efter att ha sökt med trancievern en enda gång, var att jag hittade bägge sändarna innan mina lagkamrater hunnit fram. Tiden för detta var också så kort att vi vann "tävlingen" där 5 lag deltog.
Slutsats: DTS Tracker funkar väldigt bra och är väldigt lättanvänd av oerfarna användare. Jag rekommenderar den varmt.

MVH Markus Andersson
 
Anatal eller Digilog?

Det här känns lite grann som samma frågeställning som brukar dyka upp på mountainbike-forum med jämna mellanrum: Heldämpad eller hardtail? Man kan väl bara konstatera att båda varianterna fungerar och att det viktigaste kanske inte är vad man har utan att man använder det.

Jag har själv mest övat med Ortovox F1 och M1, och jag tycker båda varianterna fungerar bra. Jag föredrar dock M1:an, eftersom den har både den analoga sökmöjligheten med ljudsignal, men också den digitala sökdisplayen som gör det möjligt att följa induktionslinjen istället för att söka i ett rutmönster.

Men som sagt, det viktigaste är att veta hur utrustningen fungerar och att öva, öva & öva tills det sitter och sen öva lite till, så att det funkar även i en paniksituation.

/magnus
 
valet och kvalet

Analog eller digital...Analog eller digital....
Ja, det är nog vilket som. Iallafall som jag känner det.
Jag har använt många olika trancievers men fallit för den analoga focus F1.
Jag söker snabbast med analoga.
Fördelen med en digital är att det kanske är lättare att finna flera offer. På den analoga måste man lyssna efter flera "pip" vilket kanske är svårare.
Det viktigaste är att man kan och behärskar sin egen utrustning...
...och helst undviker laviner
 
olika räckvidd

Hurvida man ska välja analogt eller digitalt är svårt att säga.
Även om man har "övat" med sändaren kan det vara svårt att säga hur den egentligen fungerar.

Analogt att lyssna efter pip: fungerar bra när man övar och alla är tysta, men i en live situation när folk är panikslagna och skriker så kanske det är lite svårare att höra sina pip. Visst det finns hör snäcka till.

Digitalt: Föredrar de trancivers med båda digitalt och analogt: Ex Ortovox M1/M2 eller Mammut/Barrywox (samma tranciver men två olika namn)
På den digitala kategorin ska man kolla på den verkliga räckvidden vilken brukar vara lite kortare än på de analoga. Därför är de digital-analoga att föredra. Tex Trackern har en kort räckvidd. Mammut har lite kortare än Ortovoxen som jag upplever har längst räckvidd ca 40m. Räckvidden beror på hur sändare och mottagare ligger i förhållande till varandra.

Det enda man kan säga med säkerhet är att en tranciver är inte värd en spänn om man inte vet hur den fungerar och har övat så verklighets troget som möjligt med den.

Om nu prisskillnaden är liten mellan tex F1 focus och M1 eller M2 (alla ortovox) så ta då en M2 eller M1 (om M1 finns kvar). Har själv en M1:a är kollosalt nöjd med den.
Har testat de flesta på marknaden och bestämde mig för denna modell just med tanke på ovanstående argumenten med yttre störningar samt räckvidden.

Lycka till med ert köp.

Ciao Urban
 
kompatibla?!!?

hur är det med olika märken....kan man söka en modells "utsignal" med en modell från ett annat märke!? / dennis
 
lavinsändare

Alla moderna transivers har samma frekvens.

Vid en test med vår bergsguide förra vintern provade vi det vi hade inom gruppen.
En sändare grävdes ner ganska långt bort bakom ett krön
utom synhåll för oss andra.
Vid upprepade försök kom vi fram till att för grovsökning på långt håll var den gamla analoga Ortovoxen överlägsen. Men vid sista finsökningen var digitala typ Tracker och Barryvox mycket snabbare.
Kanske en tanke att inom en grupp olika typer vore att föredra.
Sen är det ju märkligt att köper man en Ortovox i Frankrike levereras hörsnäckor med det tror jag inte att man får här hemma.
 
När jag sökte med min gamla Focus F1 använde jag lamporna väldigt mycket. Så man är inte utlämnad vid stark vind eller skrik och stoj om man har en analog sökare med ljusindikator. Nu har jag en digital barryvox men har svårt att vänja mig vid den.
 
Display

Jag är lite skeptisk på displayer på trancivers, alla vet ju att en LCD display brukar balla ut om det är kallt typ -20 eller nått!

Jag har en F1 fokus och den är guld, längre
räckvidd och mycket enkelt handhavande. HAr testat en analog utan fokus dvs bara ljud och det var mycket svårt att söka med dem speciellt om man är många som söker samtidigt!

Jag tycker att pilarna på digitala kan förvirra mer än de hjälper, men det kanske bara jag som inte har testat tillräckligt mycket!

Ang räckvidden var det nått test jag läste kommer inte ihåg testet men jag tror att den var i nått gammalt numnmer av Coloir...
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.