Lantmäteriets kartor & Microsoft XL

Anonym från gamla forumet

Gäst
Är det någon som kan förklara hur det kommer sig att Microsoft program XL hanterar Lantmäteriets kartor på CDROM så att de presenteras i den ursprungliga skalan ?


Jag gör så här,


På skärmen i Kartex kan jag förminska bilden, t.ex. blå kartan med orginalupplösning 1:100 000 sätter jag till exempelvis 1:200 000 sen markerar jag det aktuella området och kopierar detta till en fil i
tif - format och placerar denna fil på lämpligt ställe.


Sen startar jag XL och öppnar ett nytt dokument och går in i utskriftformat under arkivmenyn och tar bort alla marginaler och sätter dessa till värdet noll, även sidfot sätter jag till noll för att utnyttja hela pappret, sen infogar jag bildobjekt från fil under infogamenyn och väljer då den aktuella tif - filen
som jag skapade med Karex......och nu kommer finessen, där visas kartan nu i rätt orginal skala 1:100 000 och printas även ut i denna skalan ! Hokus pokus ! Det måste vad jag kan förstå finnas någon information i tif filen som uppenbarligen XL kan hantera och på så sätt visa kartan med rätt skala.
Jag har testat detta i Word men då går det ej, ej heller Paintshop Pro eller andra bildprogram klarar detta...jag har inte lyckats i alla fall.


För att printa rätt sida + område placerar jag utskriftbilden med hjälp av förhandsgranska sidbrytning under visa menyn i XL, sen kan man förhandsgranska och printa vald sida eller fler sidor och göra dom lagom överlappande efter eget tycke och smak. En liten varning, dra inte i kartan för då förstörs orginalskalningen


Slutresultatet blir att man kan printa ut en skalriktig karta på en färgskrivare och utnyttja hela A4 arkets yta (Vilket inte Kartex gör)och nå ett mycket gott resultat till en ringa penning.


Det vore bra om man kunde få in rikets rutnät också, finns det någon med idéer om hur detta skulle kunna göras ?


Bertil
 
Skala och rutnät

Hej Bertil!


Jag har experimenterat lite med Kartex 3.05 (uppgraderingen finns på Lantmäteriets web sidor). Jag har använt de översiktskartor som medföljer CD:n Stadskartan. Dessa kartor är delar av Blå kartan i 1:100.000 som scannats eller förts över från den vektoriserade kartan till RIK format.


Det verkar som kartbilden alltid sparas i ca 1:23.000 när man sparar den som en RIK eller TIF fil. Detta verkar också vara den skala som bildfilerna är lagrade i på CD:n. Hur Excel bär sig åt för att få bilden i den för den Blå Kartan avsedda skalan vet jag inte, men det finns ju en del information om pixlar och så i TIF filen. Öppnar jag den i Paint Shop Pro eller OziExplorer blir skalan 1:23.000.


Om du vill få med ett valfritt rutnät kan du använda OziExplorer för att skriva ut kartan. Du kan dessutom få kartbilden i valfri skala. Nackdelen är ju att du måste kalibrera kartan i Ozi format först, men kalibreringsinformationen är ju väldigt lättillgänglig via Kartex. Programmet Fugawi 3.0 har just kommit ut i en specialutgåva för Sverige som kan läsa svenska Lantmäteriets CD. Jag har dock inte testat detta program, men det kan ju inte vara sämre än Kartex….


Hälsningar
Ola
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Fugawi 3.0

Fugawi 3.0 stöder bl.a. Svenska kartor i rik formatet.
Hanteringen av kartor är otroligt snabb och precis. Programmet använder sig av s.k. 7 parameters transformation vid omräkning mellan GPS kartdatum (WGS 84) och rikets nät (RT90).
Detta betyder att beräkningsfelet är mindre än 1m.
Många nya funktioner har tillkommit såsom länkning av ljud och bild till wp, zoomning av hela kartbilden, enkel mätning av distans och bäring, "nattskärm" m.m.
Utskriftshanteringen är också förbättrad.
Titta gärna in på Soltekniks hemsida www.soltek.se för mera information.


Vänligen Göran
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips