Lätta kastruller - utan aluminium? (innehåller tips för migrän)

Ett sätt att få lättare kök är att se över helheten. Monsen o Co kokar allt i kaffekitteln, dricker pulverkaffe o te.
Att äta ur kokkärlet direkt, själv gör jag som Collin Fletcher och äter enkastrullsmat samt dricker soppor.
Förtänksamhet är oftast nyckeln-

go tur
Jo absolut. Direkt ur kokkärlet är väl nästan självklart om man vill spara vikt och inte delar kärlet med någon annan. Här passar min gamla snuskburk väl in liksom Esbitpottorna.
En del av själva grundläggande frågan var väl material i själva kärlen och då inte aluminium.
 
Senast ändrad:
Hej
Behöver lätta mina kokkärl. Tyvärr får jag migrän så fort jag hanterar aluminium och än värre kokar mat/kaffe i dem.
Kör idag med Titaniumkastruller från Trangia (de tillverkades under en mycket kort tid vad jag vet)

Om ni skulle ge tips på lätta paffepannor och kastruller för en som inte kan använda aluminium, vad har ni då för tips?

PS tipsa människor som har migrän att ta bort all aluminium de kommer i kontakt med. DEO är en mycket vanlig källa som innehåller massor av aluminium. Upptäckte att Niveas hudkräm hade aluminium i sig. Mitt lypsyl hade samma skit. Aluminiumburkar kan jag inte dricka ur. osv osv. När jag sållade ut allt som innehöll skiten, försvann migränen till någon enstaka gång per år :) DS

Jag gillar inte heller tanken på att använda aluminium (som jag gör idag). Jag har funderat på att byta ut till Titan. Men jag förstår inte riktigt, du säger att du använder titan idag men att du vill ha tips på lätta kaffepannor och kastruller.. Får du problem av titan också eller?
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Om man slutar med soppor och lättflytande grytor blir lätt förhållandet med titankokkärl besvärligt. Jag kör med ett labasbestnät mellan brännaren och titankokkärlet, betydligt mindre vidbränning med den kombinationen, givetvis krävs fortfarande god omröring.

go tur
 
Jag gillar inte heller tanken på att använda aluminium (som jag gör idag). Jag har funderat på att byta ut till Titan. Men jag förstår inte riktigt, du säger att du använder titan idag men att du vill ha tips på lätta kaffepannor och kastruller.. Får du problem av titan också eller?
Hej
Nej jag har inga problem med titan, det jag söker är fler lätta alternativ till de kastruller jag har idag. Vad finns mer på marknaden som är lätt och aluminiumfritt.
 
Ett sätt att få lättare kök är att se över helheten. Monsen o Co kokar allt i kaffekitteln, dricker pulverkaffe o te.
Att äta ur kokkärlet direkt, själv gör jag som Collin Fletcher och äter enkastrullsmat samt dricker soppor.
Förtänksamhet är oftast nyckeln-

go tur
Hej
Jag har väldigt bra koll på helheten, väger all utrustning med gramvåg innan jag går på tur, så där har jag koll. Ville bara veta ifall ni vet av andra lätta alternativ, som är vettig i kostnad och lätta att få tag på.
 
Om ni skulle ge tips på lätta paffepannor och kastruller för en som inte kan använda aluminium, vad har ni då för tips?

Lider själv av migrän och rekommenderar varmt Lars Monsens egen Bushwackerserie i titan: https://larsmonsen.no/nettbutikk/turutstyr3/kokeutstyr

Har ketteln på 1100ml (166 gr) själv och är väldigt nöjd med alla praktiska detaljer, slitstyrkan och den minimala vikten. Fördelen med denna jämfört med MSR och andra är att Monsens kaffepannor och kastruller har både ett långt utvikbart handtag på sidan och en båge över/ovanpå, så att man lätt kan laga mat på elden utan att bränna sig. Dessutom följer det med ett slags nät som man kan förvara den i på tur så att du t.ex. kan hänga den utanpå säcken om du måste sticka av i all hast och grytan är varm, kletig eller blöt. Jag lagar maten, äter och sörplar rätt ur kastrullen utan problem eller huvudvärk.
 
Senast ändrad:
Nä, det är ett alternativ. Finns det som kaffepanna också?
Inte från Trangia vad jag kan se, men Monsens som 44an länkar till ser ut att vara hårdanodiserad utan att det står något om det i beskrivningen. Går ju att maila & kolla. Kostar dock dubbelt jämfört med Trangias och väger dubbelt mot en extra kastrull - se nedan.

Lätt OT
Som fri från koffeinberoende borde jag ju knipa käft, men nyfikenheten vinner över självbevarelsedriften. Så nu kommer en fråga jag alltid velat, men aldrig vågat ställa till er kaffedrickare. Den är tvådelad:
1. Varför behöver man en separat, särskilt utformad kaffekanna?
2. Om man ändå vill ha/behöver ett extra kokkärl - varför kan det inte vara en "vanlig" gryta med lock? Borde ju vara mer generellt användbar.

Det är fritt fram - jag tål elaka skämt och idiotförklaringar ;)
 
1. Varför behöver man en separat, särskilt utformad kaffekanna?
2. Om man ändå vill ha/behöver ett extra kokkärl - varför kan det inte vara en "vanlig" gryta med lock? Borde ju vara mer generellt användbar.

Det är fritt fram - jag tål elaka skämt och idiotförklaringar ;)
För det friluftsliv jag bedriver idag håller jag med, kaffevattnet kokas i kastrull över gaskök och så är det pulver- eller presskaffe.
Man är liksom mer "på fötter" och vandrar, rast tas på olika ställen. Kaffepanna är för mig onödig, om den inte skulle användas som kastrull och ersätta något annat.

För det friluftsliv jag växte upp med, så var det kokkaffe i kaffepanna över eld, tror nästan det var lite extra mys med ritualen och att kaffepannan blev sotigare och sotigare.
Vi åkte oftast till vissa områden och rastade ofta på samma platser, kan även varit ställen med eldplats som kunde återanvändas. Eller soliga ställen med den optimala snödrivan för att njuta fikat i vårsolen och snön. (Jag drack dock inte kaffe som barn, men iakttog pappa som var "förste eldare" vid brasan... Tror själva proceduren med kaffet var en skön syssla.)
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips