Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen säger upp STFs stugavtal

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Debatten bör inte handla om specifika beslut utan om fjällvärlden i första hand ska brukas till ineffektiv köttproduktion.

Exakt. Det här handlar inte om en stuga eller två. Inte heller om vem som har rätten till vad.

Det här handlar om det fullständigt absurda i att kidnappa Europas största vildmarker, ca 50% av Sveriges yta, för en köttindustri bestående av 0,3% av Sveriges köttkonsumtion.

Förvandla den till en biologisk öken bestående av tamboskap som man sedan lite snyggt kallar för "djurliv" :)

De andra arterna utrotas lokalt, massdecimeras eller försvinner av sig själva pga det förstnämnda.

Det är vad detta handlar om. Ingenting annat.

0,3% andel kött på halva landets yta. Kan det vara världsrekord i naturvidrig köttindustri på jorden? Förmodligen.
Tänk om det hade sett ut så överallt?

Vidare kan man konstatera att turisterna skidar tyst längs leden medans rennäringen ränner runt med skoter i hela dokumentären och driver sin Tamboskap.
Samma Tamboskap som de alltså påstår är så otroligt känsliga för "störningar" :)

En absurd dokumentär.
 
Såg hela dokumentären. Tyckte det mesta inte ens hade med saken att göra utan bara några porträtt av folk. Tyckte inte folket från STF sa så mycket om bärkraftig heller.

Men programmet visade vad renägarna uppenbart vill, att STF antagligen inte hade något val och att det blev en kompromiss.

Är ju självklart konstigt att denna typen frågor verkar bestämmas av två kommersiella aktörer då det handlar om naturen och turism som inte bara samebyar och STF bör bestämma över.

Folk får väl ha sin egen åsikt om hur fjällen ska regleras och vem som bestämmelse rätt. Renskötsel lagen ger samebyarna många rättigheter och programmet visade tydligt vad de vill.

Tyckte det var en intressant del om naturfolk. Jag är väl inte speciellt förvånad över deras svar då jag inte tror samebyarna är speciellt intresserade av naturen sån egentligen.

Den korta delen om slitage reagerade jag också på (som vanligt). Oj, en stig är 1-2 m bred och en decimeter djup, stackars naturen. Är ju helt försumbar påverkan om man ser på hela området.

Lite data och information hade också varit bra. Hur har antalet besökare i området ändrats? Hur mycket påverkas renen?
 
En observation från Dalarna i somaras, närmare bestämt Idrefjäll och Idre med omnejd (Eajra på samiska) och därmed i närheten av Sveriges sydligaste sameby.
Inne bland stugorna, i skidbackarna, längs vandrings- och cykel-leder och på bilvägarna ser man gott om renar. Sommartid är det inte lika mcyket folk som på vintern men ändå långtifrån folktomt. Renarna var inte nämnvärt rädda, varken för människor, cyklister eller bilar - inte så att man kunde kliva fram och klappa dem men att lungt röra sig fram till några meter från en betande ren var inget ovanligt.
Renar på vägen fick man inte helt sällan stanna för och de gjorde sig ingen brådska att flytta sig, sprang gärna en stund på vägen eller bara stod kvar och tittade på bilarna. Noterade ingen skillnad i skygghet (eller snarare brist på) mellan härk, vaja eller kalv.

Om dessa observation under en sommarvecka är ett tecken på att människor och renar kan samexistera utan rädsla vet jag inte. Inte heller vet jag hur vanligt det är med viltolyckor i trafiken där och inte heller någon aning om renarna trivs eller vantrivs bland semesterstugorna.

På vintern är de inte bland stugor och skdibackarna där, antagligne för att det är ont om bete,

/Patrik
 

Bilagor

  • rentHus.jpg
    rentHus.jpg
    1.6 MB · Visningar: 130
Yep, att Renar får ångest osv osv verkar vara ett påhitt som sura samer och samebyar kör med hela tiden. Antalet renar i Jämtland har ökat sakta varje år dom senaste åren enligt statistiken.

RenarJämtland.JPG
 
Jag har svårt att tro att Renarna skulle bli så värst stressade.

Som sagt, i tex Iderfjäll söker dom sig frivilligt in i byn nära torget vid affären.

Dom verkar vänja sig med folk.
 
Nu kan det ju stämma att renarna är rädda för folk och annat under kalvningen men inte lika mycket andra tider.

Tycker väl dock det är lite konstigt om djuret som jag har sätt springa om kring i en slalom backe i Åre på sportlovet och andra gånger sakta går på vägen utan att den bryr sig är så väldigt rädd folk.

Men är det någon som har besöks statistik för sylarna? Jag har inte sätt någon men har läst att en person påstår att han har läst statistik som visar att antalet nätter gått ned.

Hittade den här artikeln som var rätt bra

Som jag redan hört så är det mycket som tyder på att renägarna motsätter sig mer och mer. Tävlingar i fjällen i juli och augusti t.ex.
 
Varför gör ingen journalist/media en granskning av den naturvidriga rennäringen och faktiskt synar lögnerna som formligen VRÄKS ut ifrån företrädare av densamma??

Varför existerar inte sådan granskning? Ingen som vågar?

Det finns överhuvudtaget inget samband mellan besökstryck och antalet Tamren i Jämtland.
Det finns överhuvudtaget inget samband mellan slaktuttag och besökstryck eller rovdjurstryck i Jämtland.

All data existerar och finns tillgänglig för alla. Antal Tamrenar har ju ökat de sista 10 åren. Trots att rennäringen säger det helt motsatta. Att kalvningen påverkas och inte fungerar pga alltför stora störningar.
Men FAKTA säger ju nått helt annat. Kalvningen fungerar utmärkt.

Varför vågar ingen granska dessa siffror och ställa lögnarna mot väggen?

För övrigt ska Jämtland nu göra en översyn av renbetesmarkerna och förhoppningsvis slutar det i att antalet Tamrenar minskar.
Vilket inte på långa vägar är tillräckligt. Vansinnet ska såklart förbjudas i dess nuvarande form men nånstans måste man börja.

Rennäringen svarar med att det är "vansinne att minska antalet Tamren" :)

Nej vet du vad Matti Berg (ordf. samernas riksförening), det enda som är vansinne här är att kidnappa 50% av Sveriges yta för 0,3% av Svenskens köttkonsumtion på bekostnad av Europas största vildmarker.
Det enda som är vansinne här är att bedriva köttindustri och tamboskap i den vilda naturen.

Så knip igen tramset och ta ansvar för den våldtäkt på naturen rennäringen står för istället.

 
Senast ändrad:
Diskussioner om reglering och skötsel av naturområden involverar ofta olika intressenter med olika perspektiv och mål.

När det gäller renskötares och samebyars önskan att bevara och skydda sina traditionella marker samtidigt som turistnäringens och andra intressenters behov tillgodoses, kan det vara svårt att hitta en balans.

Statistik över besökssiffror, förändringar över tid och påverkan på rådjur behöver studeras.
 
Håller helt med Andyyy ovan. Normalt sätt behöver man tillförlitlig & relevant statistik för att kunna diskutera och fatta beslut. Då är det ofta lätt att se hur olika saker påverkar varandra.

Här så behövs grafer / statistik år från år över antal renar i relevanta samebyar ( Handölsdalen / Tossåsen ), och antalet besökare i fjällstugor i området. Tex varje år 2000 - 2023.

All sådan info saknas i debatten. Det enda man hör i media är att sura samer påstår att renarna blir störda bla bla bla bla. Journalister gör inte sitt jobb, som vanligt.
 
Man kan ju se responsen på artiklar som kritiskt handlar om rennäringen. Tror inte SVT eller någon annan stor aktör vågar se kritiskt på rennäringen då risken är stor att de kommer anklagas för rasism.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
stfturist Ny markupplåtelse för STF i Jämtland/Härjedalen Svenska Turistföreningen 21

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.