Lämmelår

Man kanske skulle kunna göra ett dataspel med imbecilla lemmlar som bara går rakt fram och störtar nedför stup om man inte lyckas stoppa dem på nåt finurligt sätt.
 
Hopp om fjälluggla

För fåglar (och fågelskådare) är detta med sorkår bra besked. Den numera så sällsynta fjällugglan kanske behagar häcka i visst antal om lämmeltillgången håller i sig. Och fjällräven får draghjälp att överleva. Vidare så ökar snart sagt alla fåglar i fjällen under sådana år, även tättingar.

Men det kan hända så mycket. 2008 gick det rykten om att det var lämmelår på gång, men populationen "kraschade" i månadsskiftet maj/juni. Jag vet inte om forskningen kom underfund med vad detta berodde på. Så under resten av den sommaren var det inte särskilt mycket lämmel och sork, även om det förekom.
 
Vad är det egentligen som gör lämmelpopulationerna så väldigt ojämna över åren? Variationerna verkar ju vara så stora att de inte kan förklaras enbart med rovdjurspolulationer och väder. Eller?
 
Men det kan hända så mycket. 2008 gick det rykten om att det var lämmelår på gång, men populationen "kraschade" i månadsskiftet maj/juni. Jag vet inte om forskningen kom underfund med vad detta berodde på.

Jag tror bedömningen var att snösmältningen sabbade det hela den gången, det var nåt med att det frös på igen efter att ha börjat tina så att markskiktet täcktes med is. Hur som helst så får vi (och ffa rovdjuren, riporna osv..)
hoppas på att det går bättre i år.

Själv hade jag inte tänkt dra till fjälls förrän framåt hösten, men nu pockar det ju på att åka upp redan i juni!
 
Vad är det egentligen som gör lämmelpopulationerna så väldigt ojämna över åren? Variationerna verkar ju vara så stora att de inte kan förklaras enbart med rovdjurspolulationer och väder. Eller?

Jo, sannolikt. Du får ha i betänkande att artrikedomen är klart fattigare i fjällvärlden, det minskar dynamiken mot vad som händer i skogarna i söder där inte en enda art betyder så pass mycket för en annan arts överlevnad. En fjälluggla har inte så mycket mer att leva på än sork och lemmlar, medan en uggla i söder har ett betydligt större smörgåsbord. Det gör att rovdjuren fluktuerar starkt vilket leder till att bytesdjuren fluktuerar. Lägg där till gynnsamt väder så slår det i taket.

Aldrig spelat kultspelet lemmings?
ahh... missade nog en ironitag där.. totalt bortgjord

Got Ya!
 
Hur ser det ut - några lämlar kvar när snön börjar smälta undan eller har det kraschat igen?
 
I helgen var jag i Grövelsjön under 3 dagar. Gissningsvis såg jag runt 10-15st lämmlar. Jag blev lite brått några gånger då jag varit nära att trampa på dem innan jag såg vad det var som sprang.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.