Kungleden och ev Keb för liten blandad grupp?

avslutad210712

Gäst
avslutad210712; sa:
Sommaren 2004 startade vi ungefär 6 km innan mynningen till Singivagge (från Kebnekaise fjällstations-hållet).

Ops vilken felskrivning det blev - vi startade 6 km från Singivagges mynning från Singi-stugan räknat. Vi försökte gå in från fjällstationen i Singivagge via Silverfallet men vände.
 
C Elegans; sa:
Ytterligare en fråga: det finns väl en kam från syd- till nordtoppen? Hur långt och hur svårt är det att gå över? Jag har bara sett bilder med snö på och då ser det inte speciellt brant ut, men jag vet ju inte hur det ser ut mitt i sommaren när det kanske inte är snötäckt.

Den passagen är alltid snötäckt.

Och brant, ja det är väl en bedömnings-/vanefråga. Ingenting för nybörjarvandrare, skulle jag säga. (Gäller inte repinknytning där?)

Håller med; Det är ingen söndagspromenad att bestiga Giebmegaisi. Vilket många tycks tro/anse!

Respekt för berget/naturen/vädret rekommenderas starkt!

Dessutom rekommenderar jag att du köper en karta. Fjällkartan BD6, så kan du göra egna bedömningar om avstånd, etc.
:)
//Bert
[Ändrat av nidob49 2006-04-21 kl 08:37]
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
@Axel: tack för bilderna! Vet du ungefär vad passagen på din första bild har för lutning i grader? Allting brukar ju se brantare ut än vad det är på bilder tagna uppifrån/nedifrån.

@Bert Bodin: Naturligtvis kommer jag att införskaffa en karta. Mina frågor på detta forum är mest relaterade till väderleksförhållanden och bedömningar om svårighetsgrad som ej framgår tydligt av en karta. Jag kan nämna att allmänna råd av typen "Respekt för berget/naturen/vädret rekommenderas starkt!" inte är till hjälp för mig, jag har mycket mer nytta av specifika råd tex huruvida vädret i svenska fjällen liknar de flesta bergstrakter (molnen hopas på eftermiddagen så toppförsök måste påbörjas tidigt) eller om det är vanligare med mulet på morgonen och uppklarnande väder på eftermiddagen. Bra dock att du berättar att kammen mellan topparna alltid är snötäckt, det underlättar ju. Jag hade inte tänkt släpa med gruppen ut på kammen, det var mest för mitt eget höga nöjes skull jag tänkte på den :)
 
@Jaqueline: Det var inte meningen att låta "näsvis", men när man skriver här på forumet, blir trådarna ofta så långa att grundfrågan kommer i skuggan av en massa andra frågeställningar.

Tyvärr har jag också ofta upplevt att de som svarar inte kollar den ursprungliga frågeställningen (precis som jag gjorde en bit in i tråden) och skriver inlägg som definitivt inte "passar" frågeställaren. Och plötsligt vet man inte riktigt vem man vänder sig till. I ditt fall tyckte jag att det fanns dubbla budskap. Dels var ni nybörjare, dels erfaren klättrare. Då är det förstås svårt att lägga svaren på en lämplig nivå.

Jag betvivlar inte dina kunskaper, men många förringar ibland de bekymmer som kan möta oerfarna vandrare och skriver på, som om det vore för experter.

Mvh
Bert
 

avslutad210712

Gäst
nidob49; sa:
avslutad210712; sa:
avslutad210712; sa:
Sommaren 2004 startade vi ungefär 6 km innan mynningen till Singivagge (från Kebnekaise fjällstations-hållet).

Ops vilken felskrivning det blev - vi startade 6 km från Singivagges mynning från Singi-stugan räknat.

Björn!

Varför inte skriva "Singivagges västra mynning" ??? Det blir så mycket enklare då.

Mvh Bert

Är inte det kalla kriget över så jag kallar inget för öst eller väst numer *L*
 
@Bertil: Inga problem, jag förstår att du och säkert de flesta andra här bara försöker vara hjälpsamma. Dock ville jag förtydliga att jag inte efterfrågar allmäna råd utan specifika. Eftersom jag hållit på med klättring i ca 10 år (slutade pga knäskada) och hillwalking i snart 20 år, så är allmänna råd typ "ta det försiktigt/ha respekt för berg/använd kompass" helt onödiga. Vad jag däremot behöver är är råd och beskrivningar av Kebnekaises leder och väderförhållanden som kan hjälpa mig att planera vandringstrippen för mina oerfarna vänner.
 
C Elegans; sa:
@Axel: tack för bilderna! Vet du ungefär vad passagen på din första bild har för lutning i grader? Allting brukar ju se brantare ut än vad det är på bilder tagna uppifrån/nedifrån.

Svårt att säga, vissa delar av östra leden är mellan 70 till 90 grader (som bilden visar) men det är fortfarande väldigt lättscramblat eftersom hyllorna är många och utstickande.
 
@Axel: Tack för svaret, jag skall visa bilden för personen som är mest otränad och lite överviktig - hon är nämligen dessutom lite höjdrädd. Jag vet inte exakt vad hon menar med lite, hon och en annan i gruppen vandrade i Nordnorge förra året och när de skulle gå upp för något berg där så stannade hon halvvägs.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips