Kravspec på den optimala skridskoryggsäcken

Läs om stycket igen, Paul, så ser du att det handlar om att nyblivna åkare troligtvis inte skulle värdesätta bättre funktionalitet till ett högre pris. Inte entusiasterna. De kan, som Ture säger, inte ha för många säckar.

Men för att få volym så måste man kunna nå den stora mängden nyblivna åkare som tillkommer varje säsong.

Jag har läst stycket, och visst måste man nå de nyblivna åkarna för att få volym. Men varför ska man få volym? Därför att bara då kan man hålla låga priser. Håller man istället höga priser behöver man inte alls nå lika stor volym, och då behöver man inte bekymra sig om att nå den stora mängden nyblivna åkare och kan istället t.ex. fokusera på vad finsmakarna önskar.

Jag tror alltså inte på att en enda ryggsäcksmodell kan tillfredsställa både den nyblivne åkaren och finsmakaren. Den nyblivne åkaren vill ha en rygga som inte är alltför dyr, och säkert gärna en som även kan användas i andra sammanhang, t.ex. vid kortare vandringar - och då vill man t.ex. inte ha ryggan på rympan. Och att justera ryggan upp och ner beroende på vad man ska använda den till just då är för krångligt.

Finsmakarens perspektiv är annorlunda: han kan inte ha för många ryggor (ok, nån gräns finns förstås: om inte förr så när han blivit husvill av alla sina ryggor, alternativt ruinerat sig på att betala alltihop :), och kan därför specialisera dom: rygga A för ditten, rygga B för datten, rygga C för .... och så vidare, plus ett antal ryggor som inte blev så lyckade experiment och som därför inte används längre men ändå får finnas kvar i samlingen. Finsmakaren är mindre priskänslig och borde vara beredd att betala mer för vad han upplever som den optimala ryggan.
 
Åter till grundfrågan

Håller helt med dig Paul i ditt senaste inlägg.

Men nu undrar jag vad för säck det är Jonas vill ha specifikation på.

Är det en finsmakarsäck som bara kan användas för skridsko och möjligen på cykel eller är det en säck som även kan användas som dagturssäck vid vandring skidturer och liknande?

Skall en vattensäckert placerad kameraficka vara åtkomlig under åkning utan att säcken tas av?

Hur högt skall volymscentrum sitta?

Skall säcken sys efter beställning och kunna specialanpassas?

Vilket system för grenrem etc skall väljas?

Jag tror att man eventuellt kan avstå grenrem om säcken sitter tillräckligt lågt men det måste förstås testas praktiskt och gärna med ett drag med räddninglina via karbinhake på en plurrad skadad person som inte kan medverka så mycket själv.

Kanske skall vi jobba på två olika kravspecar en för nybörjare och en för finsmakare?

Thure
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
En skridskosäck...

Hej,
Primärt var meningen med denna tråd att få in så många åsikter som möjligt för att kunna sammanställa en kravspec på en optimal skridskoryggsäck. Någon stor tillverkare kanske inte är intresserad av att tillverka säcken pga bristande kundunderlag. Men det finns mindre bolag...

Parallellt med den sammanställningen ska jag på uppdrag av en ryggsäckstillverkare modifiera en klättersäck så att den ska även ska fungera för skridskoåkning, cykling (utan pakethållare eller andra färstanordningar) och inlines. Det är inte så ofta man behöver ha med sig komplett ombyte när man åker inlines men jag tycker det är skönt att packa ner fem-hjulingarna och hjämlen i säcken istället för att spänna fast dom utanpå eller bära dom med händerna. Hela bärsystemet kan man plocka av så att man kan ha den som packpåse i kajaken. Säcken är på 40 l och väger 1 300 g idag vilket är lite för mycket enligt mig. Jag återkommer med med info inom kort. Plikten kallar!

/ Jonas
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips