Kondens- olika på olika täta material?

Undring: När det gäller plastpåseexemplet och kameran så har det väl en del att göra med att tillgången på fukt i luften som kan kondensera är begränsad inuti plastpåsen. Utan plastpåse så är väl tillgången på fuktig luft i stort sett oändlig när man tar in en kall kamera?

Jörgen
 
NUI; sa:
Undring: När det gäller plastpåseexemplet och kameran så har det väl en del att göra med att tillgången på fukt i luften som kan kondensera är begränsad inuti plastpåsen. Utan plastpåse så är väl tillgången på fuktig luft i stort sett oändlig när man tar in en kall kamera?

Om man stoppar kameran i plastpåsen innan man tar in den är plastpåsen fylld med kall luft som har låg absolut fuktighet. Det är främst därför ingen kondens bildas. Men du har rätt i att om man skulle stoppa kameran i en plastpåse med varm inomhusluft skulle det först kondensera en del på kameran men sedan skulle fukten i luften i påsen "ta slut" och det skulle inte bildas mer kondens.

Om man däremot låter kameran ligga öppet inomhus tillförs det hela tiden mer fuktig varm luft runtomkring och kondensen byggs upp efter hand (så länge kameran är kall). Det är ju därför man måste avfrosta frysen: varje gång man öppnar släpper man in mer fuktig varm luft som kondenserar och fryser. Till slut har det byggts upp så mycket is att man måste avfrosta.

Johannes
 
f91jsw; sa:
NUI; sa:
Undring: När det gäller plastpåseexemplet och kameran så har det väl en del att göra med att tillgången på fukt i luften som kan kondensera är begränsad inuti plastpåsen. Utan plastpåse så är väl tillgången på fuktig luft i stort sett oändlig när man tar in en kall kamera?

Om man stoppar kameran i plastpåsen innan man tar in den är plastpåsen fylld med kall luft som har låg absolut fuktighet. Det är främst därför ingen kondens bildas. Men du har rätt i att om man skulle stoppa kameran i en plastpåse med varm inomhusluft skulle det först kondensera en del på kameran men sedan skulle fukten i luften i påsen "ta slut" och det skulle inte bildas mer kondens.

Om man däremot låter kameran ligga öppet inomhus tillförs det hela tiden mer fuktig varm luft runtomkring och kondensen byggs upp efter hand (så länge kameran är kall). Det är ju därför man måste avfrosta frysen: varje gång man öppnar släpper man in mer fuktig varm luft som kondenserar och fryser. Till slut har det byggts upp så mycket is att man måste avfrosta.

Johannes

Precis, och angående det första du skrev så ökar luftens "vattenbärande kapacitet" nästan exponentiellt med lufttemperaturen. Därför har vi ett samband mellan variablerna daggpunkt, lufttemperatur och luftfuktighet.

Vid exempelvis 35 grader C kan luften bära ungefär 3% vatten; vid 0 grader C dock endast något mer än 0,5%.

Mvh
Christopher
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips