Kokgrop, hur och vad?

Har tänkt att laga mat i kokgrop till ca 8 pers. Men har aldrig gjort det förut. Tips på hur man tillverkar eller vad man kan laga till?
 
Man kan laga till allt som man kan linda in i ett paket och som kan tillagas på det sättet. Tex fisk i folie.

Man skall tänka på att hetta upp stenarna tillräckligt länge och ha tillräckligt många stenar. Det är bra om man kan gräva gropen i sandig mark som inte är alltför fuktig, då håller den värmen längre. Det kan vara bra att ha med en eller flera digitala stektermometrar så behöver man inte gräva upp och titta om det är klart. Rotsaker tillagas naturligtvis foratre om de skärs i bitar (avståndet in till centrum är avgör hur lång tid tillagningen tar), men samtidigt fungerar ju skalet på rotsakerna som skydd mot smuts.
 
Sa gör jag!

Grav en grop. varm ett gang stenar ordentligt i eld. lagg dessa i botten. Lagg pa lite mossa. Svep in det du ska tillaga i folie. lagg i gropen. lagg pa ytterligare mossa och flers stenar. Fyll igen gropen! Vanta ca 3 timmar (galler lammstek) öppna och njut!
 
Re: Sa gör jag!

precis som dom ovan säger.. vill man vara extra vildmarkig så tar man och lindar in maten i näver istället för folie, betydligt trevligare och fungerar lika bra..
 
Är det inte bättre att lägga ner stenarna i gropen och elda "på plats"? Då värmer man ju upp marken också? (Fast man ökar å andra sidan risken för rotbränder....)
 
Kokgrop

Gräv en grop. hämta vitmossa( ej vitlav, den du har i julljusstaken)stenlägg med flata större stenar ( håller värmen länge), Se till att du har stenar att lägga ovanpå . Elda i gropen, ca 2 timmar. Klä med vitmossa. Lägg paket med mat ( bakplåtspapper, folie, näver), täck med vitmossa och lägg på stenar ovanpå. Den fuktiga mossan gör att du får en kombinerad ugn och ångkokning av maten. Beroende på vad du tillagar så får du åtminstone vänta i 2 timmar. Dela upp köttet. Lägg isär paketen. Då ökar verkningsgraden och resultatet blir jämt.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips