Köpa renkött på vägen till Suorva

Tjena!

Jag ska vandra från Suorva in i Sarek i Augusti. Har bokat bussen från Gällivare som går 09:00, och kommer till Gällivare 08:00, så det finns nog inget öppet i där. Undrar därför om det kanske finns någon möjlighet att köpa en bit torkat renkött någonstans på vägen. Kanske hinner man hoppa av bussen en snabbis om chauffören är snäll. Jag läste någonstans om samevisten i krokarna som kan tänkas sälja renkött.

Om ni tror att det är omöjligt så får jag i värsta fall köpa med mig en bit från Stockholm, men det känns så tråkigt...
 
Inte längs vägen. Sjöfallet kan eventuellt ha något, kolla med dom, men du kanske hinner in på någon ICA i Gällivare innan bussen går? Torkat renkött brukar ju finnas lite här och där. Kan även rekommendera gravat renkött som är riktigt gott.
 
Coop på Luleåvägen 6 har produkter från Svantes Vilt & Bär, förutom torkat är deras Sjaunjagravade renkött mumsigt. Ja sedan är det bara halva promenixen från busstationen.
 
Coop på Luleåvägen 6 har produkter från Svantes Vilt & Bär, förutom torkat är deras Sjaunjagravade renkött mumsigt. Ja sedan är det bara halva promenixen från busstationen.
Det låter ju väldigt lovande. Jag hoppas att tåget är framme i tid, då borde jag hinna jogga till Coop och tillbaks. Ska se till att prova en sån bit sjaunjagravad.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Man kan ju även beställa i förväg av olika viltkött-företag, och få det skickat hem. Trist bara att det är så fantastiskt ohemult dyrt, 1k per kg...
 
Måste gå att beställa till Ica enl ovan då vet du att du inte blir utan.
Schuu du ehöver inte hålla reda på några korsningar, bara lubba rakt i 1500m. Till vänster om kyrkan finns vårt skrytbygge till skola torna upp sig. Efter det får du hålla farten nere då du passerar polisstationen, men sedan är det bara gasen i botten förbi brandstationen och burka genom vänsterkurvan. Vipps, nu är du framme.

Sjaunjagravade hittar du rakt fram och längst in i en disk på golvet, och resten i en frysdisk vid Chipsen. Köper du med Souvas för stekning, rekommenderar jag Sumunbröden också vid Chipsen, lite lök och orientdressing (Helst från Delikatesskungen). Sallad är ju bara dekoration här i norr, men är ok ändå. ;)
 
Jag brukar grava renkött själv, det är lätt. Man gör som med fisk. Gravat renkött är f ö en rätt ny företeelse och inget man inom samisk matkonst hållt på med så länge. Suovas (gärna hela bitar) är inte så dumt att ha med sig också, det håller länge.
 
När jag blev ihop med mitt barns mamma skulle vi bjuda henne på köttsoppa gjord på renkött och mina föräldrar var lite oroliga och frågade henne om renkött är ett problem.

Svaret var att hennes föräldrar hjälpte samerna nere vid kusten med svältande renar och som tack fick renkött istället för pengar så hon var uppfödd på renkött.

För övrigt älskar jag renkött i alla former. Jag och min far (låt....) brukade köpa hela renar och stycka själv.

Så vi har gjort allt man kan med renkött. Torkat, rökt, soppa etc. För mig troligen en av de bästa proteinkällorna man kan ha.

Tyvärr är priserna på väg rakt upp
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips