Kladdkaka på fjället?

Ångbakning

Hej!

Läste angående problem med bakning. Jag har själv bakat en hel del både i fjällen, på långseglingar eller på vandringar och använder alltid ångbakning. Idiotsäkert. Går inte att bränna vid. Visst, man får ingen färg men resultatet blir alltid lyckat och så går det fort.

Hur funkar det då? Jo, man tar en stor kastrull och en mindre, eller en bakform eller liknande och så häller man lite vatten i botten på den stora kastrullen, placerar ett par stenar i vattnet, och ställer sin 'form' med det som skall bakas ovanpå stenarna. Formen får inte vidröra vätskan. Sedan lägger man ett lock på och ställer alltsammans över en värmekälla. Spis, eld, gas, t-röd...spelar ingen roll. Och sen är det bara till att vänta på ångutvecklingen. Vatten blir max 100 grader, men ångan blir flera hundra grader varm och räcker mer än väl till för att få limpor, bullar, sockerkakor, falukorv etc genombakat och färdigt. Bröd blir lite fuktiga på ytan men det torkar snabbt. Tiden får man testa sig fram till, men det går betydligt fortare än i en vanlig ugn.

Hälsn

Tomas
 
kladdkaka

Kungsörnen har en brownies-mix som kan bakas till kladdig kaka. Den är supergod!!
Hela mixen väger 475g, och då ingår en bakform av papper och en påse glasyrmix som man ju inte måste ha med om man inte vill. Till kakmixen tillsätter man endast vatten.
Det är mitt bästa tips på ingredienser, ang. ugn får du lyssna till övriga talare..
Själv har jag bakat den i stf:s vedugnar.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Självklart!

Chokladplättar är namnet:
Ägg
mjöl
havregryn
kakao
mjölk/vatten
socker (stevia)
+ chokladbitar, solrosfrön, russin, nötter eller vad man vill

Blanda allt, forma till centimeertjocka plättar, värm på murreka eller locket till köket. Vänd ofta. Man behöver inget fett och de blir himmelskt goda. Dock en helt annan grej än kladdkaka som är kladdig innuti.
När det gäller bakning över lag, bakar jag mest då jag har ett baslgäger. Att bära med sig alla dessa ingridienser på tur är lite väl magstarkt för min del. Men ibland så.
 
Ångbakning

Hittade denna tråden och har testat lite alla möjliga metoder för att fixa en chokladkaka på fjället men har kommit fram till att ångbakningen som beskrevs här tidigare ger klart bäst resultat. Iaf för mig :) Ska man ha små stenar i botten på den stora grytan (trangia) så får inte min lilla gryta plats utan går över kanten på den stora. När jag väl lägger på locket så ligger det bara på den lilla grytan och hela principen med ångkokningen försvinner. Har bakat i små aluminiumsformar i den stora grytan istället vilket funkar otroligt bra. Aluminiumsformen (11x8x4cm) går att återanvända många gånger och väger inte många gram. Låt kakan torka till lite innan du mumsar i dig den.
Som föreslagits tidigare så är Kungsörnens kakmix ett bra tips. Bara att blanda med vatten. Jag kör med chokladkakemix. 90g chokladkakspulver och lite vatten räcker till en aluminiumsform. Räcker till 2 kaksugna personer ute på tur :)
 
Måste bara säga att jag har en sån ugn som Svante tillverkar och den är kanon! Ryggan lämnar aldrig huset utan den! Har bakat o lagat det mesta man gör hemma med den.
(En eld är ju självfallet ett måste och som ni då förstår tillbringar jag min tid i skogen o inte på fjället...:)
 
Gräddning med värmeljus?

Halkade in på den här lite gamla tråden inför den kommande fjällturen och drog mig till minnes när jag stugvandrade för några år sedan, och en tysk vandrare gräddade bröd (typ limpa, inte tunnbröd) på sitt triangiakök. Han satte ett antal värmeljus i botten av köket istället för brännare och satte sedan en kastrull med deg direkt över om jag minns rätt. Det hela fick stå relativt länge (1-2 timmar kanske). Det doftade väldigt gott av nybakat bröd i stugan, men jag vet inte hur resultatet blev.

Någon som har vågat sig på att testa det?
 
Senast ändrad:
Är jag väldigt tråkig om jag föreslår att man tar med kladdkakan som den är? Den väger bara marginellt mer och man sparar hur mycket tid som helst, samtidigt som man är garranterad bra resultat...

Semlor i fjällen är ett tips annars, bara man kommer på hurman tar med bullarna utan att dom trycks ihop, spraygrädde är najs och mandelmassan är simpel att fixa. se till att toppa med florsocker!
Funkar tom på vintern!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips