Kebnekaise

pal2; sa:
Jag har ett 10 år gammalt Nallo 2 och inte något skyddsunderlag. Har inga revor i golvet.
Har du tältat mycket i stenig terräng eller på lite vassare småsten/grus?

Jag införskaffade nyss ett Jannu och prutade med ett skyddsunderlag. Jag funderar på att lämna skyddsunderlaget hemma på fjällturer när det är noga med vikten och sedan använda det så mycket som möjligt när vikten spelar mindre roll. Allt för livslängden. :) Men det det jag funderat på är ju hur det lite tunnare golvet klarar olika utmaningar och nötningar från marken. Mitt förra tält, Keron 4 GT, hade ju ett lite kraftigare golv (även fast jag knappt känner skillnad) Det borde ju inte vara några problem alls med ett så pass extremt tält, men kul att höra andras erfarenheter och lärdomar.

Är det den lite tunnare bottenväven i ditt Nallo, eller hade de kanske bara den kraftiga varianten för 10 år sedan?!
 
Jovisst går det att tälta i Kaffedalen, jag och min farsa gjorde det för två år sen då vi skulle vandra vidare när vi tagit toppen. Vi fick dock tälta på snö över en liten jokk. Sen blåste det en hel del också och då dalen är smal förstärks vinden rätt mycket.

Vi gick med runt 17-18 kg packning, vilket fungerade rätt bra men var tungt upp längs Jökelbäcken. Upp för Vierremvare gick det konstigt nog mycket lättre, även om det är betydligt brantare.

En stor fördel att tälta i Kaffedalen och ta toppen därifrån är att avståndet till toppen. Det tar bara några timmar och ni har då större chans att vara ensamma på toppen.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Är det nåt problem med att sova i toppstugorna?
Har tänkt gå upp och sova i toppstugan och sen gå ned
 
Beror på

chem; sa:
Är det nåt problem med att sova i toppstugorna?
Har tänkt gå upp och sova i toppstugan och sen gå ned

Det går säkert att sova i toppstugorna. Men om jag skulle ha gjort det 1999, när jag senast var där, så hade jag varit kloakråtta, eller något liknande.

Det är nämligen så att en del människor verkar tro att de är de enda, som besöker stugan, någonsin. Det betyder att man kan släppa allt skräp och skit som man släpat upp och gå därifrån, med rent samvete.

Bedrövligt!

De som t.ex. inte orkar bära ner tomma förpackningar, som de släpat upp fulla med mat, har förstås inget där att göra. Men där har hjärnan tydligen slagit slint. Det är väl höjdsjuka, kanske!

Jag vet att det diskuterats en uppsnyggning. Det är väl i så fall STF, som tar tag i det, även om de inte har skyldighet att underhålla dem. Tror det är Naturvårdsverket, eller länsstyrelsen som har ansvaret, egentligen.

Men ingen, absolut ingen, som besöker stugorna, kan fråntas sitt eget ansvar att hålla snyggt och lämna stugan utan att det syns att man varit där.

Så enkelt att en gris skulle kunna göra det!

Vem är du?

//Bert
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips