Kamera i vildmark

Vädertätning

Det här med tätning är ett delikat problem. Om man inte behöver fota i dåligt väder kan det ju räcka med att ha kameran i en tät påse och ta fram den vid bättre väder. Själv har jag däremot kameran uppe i alla väder när jag går i fjällen, om det är möjligt. Nu har jag en Pentax K-5 II som klarar både lite regn och (som det verkar) även dimma och i princip 100% luftfuktighet. Men då måste objektivet också vara lika tätt. När jag bytte till ett icke vädertätat Pentaxobjektiv i superfuktigt väder så blev det imma inuti det på några timmar. Sen tog det ett tag i bra väder innan det hade torkat ut.

Men som sagt, det beror ju på i vilket väder man vill ha kameran upp och beredd.

Hans
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
väderskydd

När jag köpte digital systemkamera för något år sedan hade jag stora huvudbry. Fotade med en Nikon F70 innan och ville ha likvärdigt. Till slut föll valet på en Pentax K7 detta med tanke på pris och vädertätning. Vad gäller vädertätningen så har den testats ordentligt under heldagsregn med kameran framme. Det har fungerat. Nu kanske jag skulle vilja ha en K5 eller K3. Samtidigt som jag gillar smidigheten i kompakta långszoomar. Stora fördelen med den jag har är att jag aldrig behöver oroa mig för dåligt väder. Klart en systemkamera väger mer men det är ju en olika viktig aspekt beroende på vem som ska ha kameran.
 
Som amatör skulle jag inte bekymra mig så mycket över vilken kamera jag väljer. Alla kameror är idag bra nog för allmänt bruk. Det viktiga är att den används och tar mycket bilder. När du själv behärskar bildkomposition, ljus, djup och fokus så kan det vara värt att börja fundera på vad en mer teknisk kamera skulle kunna göra för dig, men då har du troligen passerat amatörstadiet 😊
En lätt och smidig, kompakt kamera med zoomobjektiv. Möjligen kompletterat med ett makroobjektiv om du vill komma nära.
 
Beroende på hur seriös fotograf du är och siktar på att bli så finns det en uppsjö av kameror att välja på. Jag vill tipsa om Olympus E-M5, dom säljs billigt nu när en uppdaterad version har släppts. Köper du till ett Olympus 12-40 eller Panasonic 12-35 så har du en stänkskyddad kamera som har kapacitet att ta utmärkta bilder, och du har även möjlighet att växa som fotograf då kameran inte kommer att begränsa dig i första taget.
Är du mindre kinkig med kvalitén på objektivet så kan du istället köpa en superzoom, tex Olympus 14-150 (28-300 omräknat till fullformat) som är vädertätad. Helt plötsligt har du ett kamerakit som funkar i alla väder och för varje tillfälle du kan tänka dig, från närporträtt till telefotografering och med en vikt under 700 gram.
 
Jag skulle säga den kamera du har, har du ingen så utifrån din ekonomi - det är ju som med det mesta - du får det du betalar för, en ett dåligt objektiv sänker ju den bästa kamera... Det har ju nämnts tidigare - vilka ambitioner har du som fotograf? Hur mycket är du beredd att investera? Svåra frågor att svara på för någon annan än dig själv egentligen. Sen vilken modell och fabrikat är ju lite som Volvo, SAAB eller VW...

Själv är jag inbiten Nikon-människa. Harvar runt på min D200 som snart sjunger på sista versen.
Jag har löst det så att jag har dels en Nikon CoolPix AW110 (vattentät kompakt) och dels vattentätt skal på telefonen, så om det är skitväder och jag promt ska fotografera något så får det bli med dessa. Det finns skynken eller vad man ska kalla dom som man kan ha över kamerorna, men dom kräver nästan stativ för att det ska bli bra inbillar jag mig. Sen är ju inte kameran gjord i papper, så lite regn är ju sällan några problem, har inte varit det för mig hittills i alla fall.

Jag snickrade ihop en egen kameraväska med en köpe-modell som utgångspunkt. Enkel, vattentät och flexibel. Det som gick åt var en limpistol, liggunderlag, lite snöre/tyg/plattband samt en vattentät packpåse...
Bifogar några bilder...
 

Bilagor

  • IMG_2774_1024.jpg
    IMG_2774_1024.jpg
    77.2 KB · Visningar: 654
  • IMG_2777_1024.jpg
    IMG_2777_1024.jpg
    70.9 KB · Visningar: 642
  • IMG_2779_1024.jpg
    IMG_2779_1024.jpg
    43.3 KB · Visningar: 628

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips