junivandring mellan abisko och nikkaluokta

Här kommer några frågor om hur snön påverkar möjligheterna. Starten kommer att vara runt 9:e juni om det är möjligt.

Jag har tänkt att åka upp och vandra mellan Abisko och Nikkaluokta via lapporten-bron över aliseatnu-väster ut mot alisjavri- ner i visttasvaggi hela vägen till Nikka.

Vägvalet beror på snön som jag mistänkter omöjliggör att passera mårmapasset så tidigt, och senare passet över till tarfala från kaskavagge, utan skidor eller snöskor på ett "bekvämt" sätt. Vid vilken tid är det möjligt att tas sig fram där?

Högsta punkten på vandring är ca. 1000 m vid lapporten, och utifrån vad jag läst på andra inlägg så brukar snön ligga vid ca 800 m vid denna tid på året. Här kan jag acceptera att pulsa lite snö om resten av vägen är framkomlig.

Så till frågorna. Är detta en utopisk vandringsväg så här tidigt med tanke på snön, vattenmängder i jokkarna, är bron på plats?

Alla tips på alternativa vägval för tiden är välkommna. Huvudmålet med vandringen är att få se lite midnattssol. Totalt har jag tänkt mig runt 7 dagars vandring.

Tack på förhand
 
Genomslagssnö och snöbäckar

Hejsan!

Jag gjorde i princip samma vandring vid samma tid i början av 90-talet, med den väsentliga skillnaden att vi den gången valde att följa kungsleden fram till Vistasvagge. Anledningen var att det var ett relativt snörikt år.

Nu är det inte på något sätt omöjligt att göra långa vandringar på snö, men det är framför allt två orsaker som gör våren lite extra krånglig:

1: På vårkanten är risken ganska stor att snön inte har hunnit "sätta" sig och man får det tvesamma nöjet att uppleva genomslagssnö. Detta fenomen, som innebär att snön i princip helt saknar bärkraft, brukar framför allt uppträda på plan mark och gärna då snön är vattenfylld. Man kan likna en vandring på genomslagssnö med att vandra på en mycket blöt och mjuk myr, fast med den skillnaden att det är ännu jobbigare och mycket kallare. Man gör alltså klokt i att försöka gå på skrå uppe över snögränsen då tillfälle ges.

2: Nu är genomslagssnö inget hinder som är omöjligt att forcera, det handlar bara om att kämpa på. Men det kan däremot "snöbäckarna" vara. En snöbäck är i mitt vokabulär helt enkelt en bäck som rinner ovanpå snön. Eftersom botten består av is är de helt omöjliga att vada och enda changsen att ta sig över är antingen via en snöbro eller att hoppa. Snöbäckarna är i regel mycket små (typ en meter breda) och går man över snögränsen gör man klokt i att räkna med att stöta på en förr eller senare. De större bäckarna har de gånger som jag varit uppe i fjällen vid den här tiden på året alltid hunnit dyka under snön och kan för det mesta passeras på snöbryggor. Om detta inte går kan man i vissa fall tvingas att vänta till tidigt nästa morgon innan man kan passera dom.

Sammanfattningsvis kan man säga att våren är en tid då man allt som oftast får skynda långsamt och gör klokt i att ha en hel del "luft" i sin planering.

/ Stefan
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Orestig; sa:
... Vägvalet beror på snön som jag mistänkter omöjliggör att passera mårmapasset så tidigt, och senare passet över till tarfala från kaskasavagge, utan skidor eller snöskor på ett "bekvämt" sätt. Vid vilken tid är det möjligt att ta sig fram där?

Snöförhållandena i juni varierar mycket från år till år. Har själv en gång gått solo över mårmapasset kring 20 juni (1965) norrifrån. Det var sammanhängande snö i en dryg mil och mycket genomslag fram till mårmastugan. Fortsatte sen över passet en kall natt och hade inga problem med genomslag/genomtramp. Var ung och dum/dummare och gick i gummistövlar. Men i våtsnön funkade stövlar antagligen bättre än kängor.
 
Här finns färskaste infon om när broar läggs på etc:
http://www.fjallen.nu/aktuellt/default.asp

Som sagt, broarna brukar lyftas på strax innan stugöppning, dvs strax efter midsommar. Bron vid kåtan i Vistasvagge är en sådan. (Även den i Kaskasavagge, men där tänkte du inte gå?)

Runt midsommar brukar det vara en hel del vandrare som tänkt sig gå Abisko-Kebnekaise via Kungsleden som vänder vid Tjäktjapasset pga snön.

I Vistasdalen borde det väl inte vara så mycket snö, men väl vatten! Är bron inte där så kanske det blir spännande vad. Har själv vadat där i relativt lågt vatten, äventyrligt nog för mig.

Jag bekymrade mig lite för snöläget förra året, då jag tänkte mig gå över Mårma vid midsommar. Men det gick bra. Ibland fick jag ta någon liten omväg för att komma runt snö som inte bar.

Sammantaget: man vet aldrig. Olika personer upplever olika, olika år=olika förhållanden. Det är tidigt på sommaren du tänkt ge dig ut.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips