Insamling av honungdagg

Hej. Här i Lund har det p.g.a. höga temperaturer varit rejält med honungsdagg. Jag var ute en kväll och gick och trodde det regnade, men när jag tittade upp såg jag att det var honungsdagg som droppade från en Lind. En dag blev det t.o.m. så halt på vägen att en cyklist halkade på honungsdaggen.

Detta har fått mig att fundera över om det går att hitta träd med honungsdagg ute i naturen och hur man i så fall bäst insamlar den?
Finns det andra naturliga sockerkällor i naturen, förutom honungsdagg och honung, och kanske björksav? Någon här som smakat björksav? Är det tillräckligt sött för att kunna använda som sötningsmedel i t.ex. te?
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Om man ska göra lönnsirap, ska det vara nån särskild lönn eller går det bra med helt vanliga? Tappar man lönnen på sav på samma sätt som med björkar?
 
Amerikansk Socker Lönn skall det vara om det skall bli bäst.
Källmans böcker om ätliga och nyttjningsbara växter rekommenderas,
FOA Rapport C54057-H1, September 1984, ISSN 0347-7665, 34s,
Näringsvärden i vilda Svenska växter - analyser och fysiologiska studier av olika komponenter med tonvikt på kolhydrater, protein och vitamin C, Stockholms Universitet, Botaniska inst Doktors avhandling 1/6 1983, 107s,
Vilda Växter som mat & medicin, ICA bokförlag 1997, andra utgåvan 2006, 91-534-2639-8, 207s.

go tur
 
Honungsdagg är som sagt lusbajs, de kissar och bajsar ut sockret.
I somras var det så mycket att det blev problem i Sthlm, eller rubriker iaf:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cyklister-vurpar-i-lusbajs_8377096.svd

Ja men herregud vad gör det att det är bajs????? Hur produkten framställts spelar mindre roll, det som spelar roll är hur den smakar, d.v.s. sött! Honung är ju något som bin haft i sina magar och sedan kastat upp igen, ungefär som idisslande, så i så fall borde ju honung vara lika "äckligt".
 
Men det går åt mängder med sav för att få sirap. Snegla på stensöta istället för sötningsmedel.

Har hittat Stensöta och provsmakat det.
Men jag tycker det smakar mer beskt än söt. Ska man kanske tillreda det på något särskilt sätt för att bättre få fram sötman? Ska stensötan kanske ha rätt miljömässiga betingelser för att bli så söt som möjligt?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips