Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Att vi delade ut levande höns vid överlevnadsutbildningen kritiserades bl a av vetrinärerna som helt rätt pekade på smittoriskerna. Försiktighet och hygientänk krävs.
Om jag ska laga mat för överlevnad så är det kokning som gäller oavsett vad jag har att äta.
Då är det inte upplevelsen utan överlevnaden som styr, och magsjuka drar ned båda dramatiskt.
Ska jag äta gott under en vandring så förbereder jag hemma så långt det går och fryser in, så är det i princip uppvärmning och yta som ska till innan middagen.
Fruset kött i lämplig förpackning står sig länge. Bubbelplast eller golvunderlägg eller liknande.
De stora problemen är:
Jord som kan finnas på rotfrukter o grönsaker. Om jorden på något sätt hamnar i kött som sedan kylförvaras. Matförgiftning.
Kyckling har ibland varit ett problem så försiktighet rekommenderas.
Man undviker de flesta riskerna om man preppar maten omedelbart före tillagning. Och inte sparar något rått som man skurit i.
Brukar skrubba ur mat, fett, grötrester med tex gräs, takmossa eller vad som finns tillgängligt tills kastrull el kokkärl är torrt och rent. Brukar vara lite skräp kvar som jag brukar skölja ur med det sista vattnet i kaffe kannan. Tar aldrig med mig diskmedel el diskborste. Vid dom tillfällen skärbräda behövts har jag använt undersidan av kastrullen eller vedträn/trä.
En liten tvål, en liten trasa och vatten som värms på elden eller köket är ingen konst att fixa. Köttråvarorna putsade och förberedda hemma, förvara i plast och vira in i tröjan så klarar de en dag i ryggsäcken. Kött skärs enklast i en stor bytta, läggs över i stekpannan med besticken. Samma procedurer som hemma men färre verktyg. Rena händer, diska besticken först och ät sedan (om du använder dem som ovan). Tvål/diskmedel och varmt vatten fungerar också i fält.
Har blivit matförgiftad 2x i båda fallen var det Clubsandwich serverad på bättre ställen i Långtbortistan, det tog varje gång en halv vecka att bli människa igen och syntomen kom inom en halvtimme, inte rekomendabelt! Även om man minskar en hel storlek.
En måndag i mitten av oktober förvandlas den kalla morgonen till en nästan sommarvarm dag. Jag och min kompis Anders åker med våra kikare till ...
4 kommentarer
Inför årets vandring låg som en grundidé att få med en större topptur och att turen som helhet inte skulle vara avhängig av alltför långa ...
3 kommentarer
Gränslandet är en av de största vildmarkerna i södra Skandinavien. Det ligger i hjärtat av vår stora halvö, så långt borta från havskusterna man kan ...
3 kommentarer
Mina fjällvandringar börjar alltid med en idé som mynnar ut i en tänkt rutt. Rutten hänger alltid ihop med en tänkt tidsplan, som innebär att dagarna ...
1 kommentar
I fredags hade vi varit gifta i 10 år. Det ville vi fira. Vi gifte oss i ett naturreservat utanför Uppsala, så ett firande i naturen skulle passa. Vi ...
Det här inlägget handlar om mina första åtta turer i Sarek. Hur allt började och hur vissa vägval kunde göras då men inte idag. Ni får läsa om och se ...
6 kommentarer
68 dagar, 125 000 höjdmeter och ett dagligt slit på 12–20 timmar – det är matematiken bakom en expedition som var lika delar uthållighetsprov som ett ...
1 kommentar
I somras gjorde jag en solovandring genom naturreservatet Kvikkjokk-Kabla fjällurskog. En fin tur i landets mest orörda urskog och vidare upp på det ...
6 kommentarer