Hur mycket kläder i sovsäcken för att angiven temperatur skall stämma?

Som rubriken antyder. Hur mycket kläder skall man ha på sig för att den angivna komforttemperaturen skall stämma?

Nästan alla sovsäckar i dag testat ju enligt EN 13537. I Standarden anges det att man skall mäta med ett tvådelat plagg med en termisk resistans av 0.049 m2K/W ± 10 %

During the test, dummy is dressed in two-piece clothing with specific thermal insulation of material Rct = 0.049 m2K/W ± 10 % and in socks getting to knees with specific thermal insulation of material Rct = 0.054 m2K/W ± 10 %. Face of dummy is covered with face-mask.

Då kommer ju frågan. Hur mycket kläder ger då "0.049 m2K/W" Ett underställ? En fleecetröja?

Självklart så är ju det här med komfortemperatur ytterst individuellt och bara ett riktvärde. Men för att använda det som riktvärde bör man ju veta hur de tänkt så jag kan bylsa på mig ännu mer kläder om jag är frusen eller kanske ha mindre på sig om man vet att man är varm.
 
Jag kan itne svara på din fråga, men i min sovsäck som det står -10 på så fryser jag så fort temperaturen sjunker under nollan när jag är klädd i underställ och strumpor.

När det är minus tio så klär jg mig med mer kläder men fryser ändå, kanske på grund av fukten.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag utgår från att man ska kunna sova i bara fillingarna när det gäller komforttemperatur. Stämmer rätt bra med mina säckar.

// Lelle
 
Det handlar nog en hel del med hur frusen man är. Jag kan definitivt inte sova i kalsonger i en säck med komforttemp på -10 när det är -10 ute, då skulle jag frysa r***n av mig.
 
Kläder i sovsäck

Sov i min hammock i minus 12 med 1 st haglöfs zero & en noname säck, totalvikt runt 2,5 kg. ett underställ vanligt och ett tunt microfiberställ samt en tjockare tröja under ryggen. provade samma kombination runt nollan men då var det regn/snöigt , frös mer då (Var kallare men kunde fortfarande sova skapligt några timmar i sträeck) totalt 10 timmar !!. Är väldigt svårt att få rätt sovtemp tycker jag. Ska prova min julklapp nästa helg ( en ny vintersäck samt en yttersäck ) . Den har en komfort temp på -16/-9 , då jag är frusen av mig så går jag på den högre temperaturen. Så lite kläder som möjligt är nog det bästa alternativet med tanke på fukttransport kondens mm . Ska prova att bara köra ett tunnt underställ. återkommer med mer fakta/info .... // Mr Zip :)
 
I mina säckar från WM räcker t-shirt och kallingar långt. Men komforttemp kan variera beroende på brukarens fysiska status.

WM använder inte EN-standard på sina vintersäckar men deras komfortgränser
Verkar ändå stämma :).

//J
 
Kan ha varit på Nanoks hemsida jag läste att de testar sina säckar med den mängd kläder man har på sig vid sömn. Det blir tjockare ju kargare klimatet är.
 
Nu blir det nog en rejäl bumb, men inget är så tråkigt som en tråd med en fråga utan svar.

Det korta svaret är att sovsäckar testas och temperaturbestäms med ett underställ.

Men utifrån min frågeställning så tog jag kontakt med flera stora sovsäckstillverkare och testlaboratorier. Resultatet av detta blev en lång och ingående artikel på Materialisten.se

http://www.materialisten.se/326/en-13537-och-hur-man-testar-sovsackar/

Tack det var intressant läsning.
 

Intressant läsning, men varifrån har du fått uppgiften att EN13537 är obligatorisk inom EU? Kan vara att den är obligatorisk om man vill CE-märka sin produkt, men det finns fortfarande tillverkare inom EU som inte följer EN13537 eller CE-märker sina sovsäckar. Enligt min uppfattning gör de det helt lagligt.

Själv har jag aldrig varit anhängare av EN13537 eftersom testförhållandena inte är tillräckligt noga specifierade och därmed får olika laboratorier olika resultat som inte alltid är jämförbara... så tror man blint på EN13537 markeringarna på sovsäckarna blir man vilseledd. Kritiken som även din artikel tog upp är väl befogad.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips