Hur långt?

Viktigt med rätt teknik

Ett års träning ger inte mycket ifall ni inte lär er rätt teknik. Var precis ute med en grupp idag och trots alla instruktioner och att jag hela tiden var på dem så är det jättesvårt få de flesta att använda några fler muskler än armarna. Mycket riktigt blev de också rätt trötta efter en inte allt för lång sträcka. Som andra redan påpekat redan så lär ni få förslitningsskador rätt snabbt om ni ger er på en längre tur utan rätt förberedelse. Gå en kurs eller lär av någon som verkligen vet vad de pratar om.

Hur långa etapper ni kan räkna med er väldigt personligt samt beroende på kajak, väder och vind mm.
2-4 mil om dan kan kännas i kroppen på många men är man vältränad är det inga problem med längre distanser speciellt vid lätta förhållanden.

Lycka till med er tur

Mattias Olsson
ÄventyrsCompaniet
 
Rätt teknik

Tycker att det Mattias säger om att ha rätt teknik är mycket väsentligt. Skall man sitta och paddla många dar i sträck utan att riskera onödiga skador och värk är en bra teknik (= använda fler muskelgrupper än armarnas) viktig.

Skall ni paddla längre sträckor utmed kusten blir det säkert många dar som bjuder på både vind och vågor. Ett tips är att träna för just detta. Ut och paddla i lite stökigare förhållanden under träningen inför turen. Ta det steg för steg, gärna med mer erfarna paddlare med (I klubbar brukar det alltid finnas eldsjälar som mer än gärna ställer upp). Dels får man förmågan att hantera vågor och vind men man lär sig också att bedöma situationer. Framför allt får man en möjlighet att inse sina egna begränsningar både fysiskt och sin förmåga att hantera kajaken.

Ett plus är att under de dagar som är lite busiga så kan man ändå täcka distans om man slipper lägga all energi på att hålla balansen.

Lycka till med turen. Själv har jag tänkt mig sträckan Malmö-Stockholm så vi ses kanske halvvägs :)
 
Kajak

Skall ni paddla Sthlm Götet så bör ni skaffa kajaker. Med lite träning kanske ni kan paddla 30-50 km dagligen. De extremaste paddlarna som paddlat Sveriges kust har kommit upp i dygnsdistanser närmare 80 km men då sover de inte så mycket.

Ni kan välja på många olika ruttalternativ. Större chans till medvind om ni paddlar från Göteborg mot Stockholm.

Antingen Göta kanal eller via Gullspång-Örebro torde vara snabbast. Ta med lätta kanotkärror för landpassager.

Lycka till Thure
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.