Hur långt kan man cykla på en kassett

Är det någon annan som har erfarenhet av hur långt man kan cykla på en kassett. Jag har cyklat cirka 940 mil på en kassett då jag haft tre kedjor som jag använt växelvis 100 mil i taget. Töjningen på tolv länkar har då varit cirka en millimeter. Jag tror att man skulle kunna fortsätta ett bra tag till, men kan inte göra det på grund av att jag skall ut på en långfärd snart och därmed vill starta med nya grejor. Vore intressant att få reda på andras erfarenheter.

/Mats
 
En fråga blir ju naturligtvis hur lång ska din långfärd bli, var, väder och vad för underlag? Allt det påverkar ju slitaget. MTB eller racer?

En grundregel jag kört med (tips från handlare, tävlingskompisar) är att om möjligt undvika att byta kedja utan att byta kasset, eller tvärtom.

Drivpaketet slits nämligen i fas tillsammans och byter man då ena delen ny fungerar det inte längre optimalt. Vet dock inte om det ökar slitaget.

Framdreven kan man dock låte bli att byta då de andra byts. Där byter jag en klinga i taget, mittenklingan slits klart mest i XC.

Jag byter kasset och kedja minst en gång per säsong. Har då en träningscykel och en tävlingscykel. Träningscykeln slits mest eftersom den går i mycket smuts.

Efter ett ordentligt långlopp som tex. Sömnlös i Rudan är det dags att byta igen. Ett sådan strapats på 24 h motsvarar slitage för en hel säsong.

Varför byter du kedja fram och tillbaka? Anledning?

//Patrik
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Anledningen till att jag byter mellan tre kedjor är främst att få ner vikten av medhavda reservdelar. Genom att cykla 100 mil i taget hålls tre kedjor i fas med övriga delar i drivpaketet. Enligt min erfarenhet är det kedjan som slits fortast. Håller man kedjorna fräscha ökar livslängden av resten av drivpaketet. Cyklar jag med en kedja och kassett tills det blir problem kommer jag upp i 500 mil och då får jag byta det lilla och mellersta framdrevet varannan gång. Ibland kan det gå att vänta med kassettbyte till andra kedjebytet ifall man gör det första bytet innan kedjan är för mycket sliten.

Årets färd kommer att gå ner från Sverige via Istanbul till Peking. Det kommer att bli mellan 1400 och 1600 mil. Första 200 milen kommer vädret att vara varierat medan resten blir torrt till snustorrt. Vi har långfärdscyklar utrustade med MTB-komponenter (shimano LX). Eftersom jag lyckades komma upp i 940 mil på det sättet och slitaget inte var skrämmande stort har vi en förhoppning om att det skall fungera på detta sätt i 1400 mil.

/Mats
 
Många växlar ju mellan tre kedjor var 20:e mil men det är nog lite jobbigt på långtur. Rekomenderat att köra på en kasett är nog 800 mil har jag för mig men det är då för mtb som går i dyngan. Kolla på http://www.happymtb.org, där finns många saker att kolla in.
 
hej!

har gjort 1250 mil med packning pa en kasset. Ska byta till min 5;e kedja snart. men kasett? Vet att de sa nar jag kopte cykeln att 1000 mil brukar vara max, men detta ignorerar jag. Ska cykla ca 400mil till pa samma kasett har jag tankt. vad kan handa? att kasatten blir sa sliten sa jag inte kommer framat?

mvh Lars
 
Det var intressant att höra. 1250 mil på en kassett var inte dåligt. Då har du antagligen cyklat drygt 300 mil på varje kedja. Det vore intressant att få reda på när kassetten har blivit så pass sliten att du får problem vid byte till ny kedja. När/om kassetten blir sliten och du byter till en ny kedja borde det bli problem med att kedjan kuggar över. Använder man din teknik och byter kedja i god tid kan man nog mjölka ut en kassett rätt bra. Jag högaktar personer som sliter ut sina prylar.

/Mats
 
ja, jag kommer att cykla pa samma kasett till jag inte kommer framat langre. Jag tankte pa det nar jag cyklade i Indien far nagra manader sen och sag alla Indier pa sina cyklar med gigantiskt bagage, undrar om de byter kasett osv med jamna mellanrum?

mvh Lars
 
Köp en Park Tools kedjemätare, finns i två varianter, en dyr (ca 300) där du ser exakt hur långt kedjan töjt sig, och en enklare variant där du ser om kedjan är sliten nog för att planera att bytas/eller bytas ögonaböj.
Har du en av dem så hinner du byta kedja innan kransar och drev blir påverkade för mycket med hajfenor o dyl.

Ett tips jag läste i en Leonard Zinn-bok var att när kedjan var sliten "vända den ut och in" (bokstavligen, bara ta av den och rotera 180 grader och sätta ihop igen). Nya slitytor skulle då ta vid och du har då gett kedjan dubbelt så långt liv.
Tydligen skulle Shimanos tekniker ha kommit på det av en slump, men det är inget jag hört dem göra reklam för. Kanske för att inte tappa hälften av kedje-försäljningen kan man tänka?

Någon annan som hört om detta kan stämma?
 
Testa

Osvald; sa:
Ett tips jag läste i en Leonard Zinn-bok var att när kedjan var sliten "vända den ut och in" (bokstavligen, bara ta av den och rotera 180 grader och sätta ihop igen). Nya slitytor skulle då ta vid och du har då gett kedjan dubbelt så långt liv

Om du har en kedjemätare borde det vara ganska lätt att testa. Ta en sliten kedja, mät, vänd den "ut och in" och mät igen. Blir det någon skillnad? Jag har svårt att tro det, men det skadar ju inte att testa.

Peter
 
Re: Testa

Pask; sa:
Osvald; sa:
Ett tips jag läste i en Leonard Zinn-bok var att när kedjan var sliten "vända den ut och in" (bokstavligen, bara ta av den och rotera 180 grader och sätta ihop igen). Nya slitytor skulle då ta vid och du har då gett kedjan dubbelt så långt liv

Om du har en kedjemätare borde det vara ganska lätt att testa. Ta en sliten kedja, mät, vänd den "ut och in" och mät igen. Blir det någon skillnad? Jag har svårt att tro det, men det skadar ju inte att testa.

Peter
Det går ju och testa utan att behöva ta av kedjan. Kedjan är ju så monterad på cykeln, att det går alldeles utmärkt att mäta på både "slitagesidan" (sidan mot drevet) och icke "slitagesidan". Ser du någon skillnad mellan sidorna beträffande längden (d.v.s. slitaget)?

/Niklas
 
Re: Re: Testa

Vore kul om någon kunde testa detta, jag får nog vänta ett tag då jag just satt på ny kedja. Jag håller med att det låter ganska konstigt, men kanske värt att kolla upp då Zinn verkar ha en ganska bra kontakt med verkligheten. (Mountain Bike Performance Handbook ~Lennard Zinn (1999) - köpt från Amazon)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips