Hur lång torktid i tork?

Är det inte risk för bakterietillväxt om man torkar kring 40 grader? Blir inte det en bra miljö för Clostriduim botulium och annat otyg?
 
svartöra; sa:
Är det inte risk för bakterietillväxt om man torkar kring 40 grader? Blir inte det en bra miljö för Clostriduim botulium och annat otyg?

Nja, vitsen med torkning är ju att göra så det blir en DÅLIG miljö för bakterierna, genom att sänka vattenhalten (så de torkar ihjäl). Torkningen går ju i alla fall så pass snabbt och även om de kanske lever glada livet den första timmen så lever de knappast efter att torkningen är avslutad.

Men det är ju A och O att bara torka färska och väl hanterade livsmedel. Ska man torka köttfärs ska det t.ex. inte gärna vara sån som är färdigförpackad utan den skall helst vara helt nymald (bästa är väl att mala den själv av t.ex. grytbitar).
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips