Jag äter mycket grytor och blöt mat när jag vandrar. Så jag brukar hälla på för mycket vatten i riset, överskottsvattnet blötlägger tillbehöret (jag kokar allt samtidigt i samma gryta).
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Hur laga till ris när man är på tur?
- Trådstartare olaab
- Start datum
I cook rice dishes on the trail with my alcohol stove with minimal time and fuel. The secret is to use basmati rice from the Indian grocery store. I will use 2 parts water to 1 part dry rice. Bring to boil. Turn off the stove and put the pot in an insulated pot cozy. After about twenty minutes it will be cooked. I will include red lentils, olive Oil, salt, curry, and maybe some meat for a tasty and healthy meal. Practice at home to get there proportions and timing to you liking.
Finns ångkokare eller
Använder du den bara till att koka ris eller vanlig matlagning också, är den inte för djup?
Hej,hejsan,
vi använder en Keith ti6300.
mkt nöjda. ♥mvh
Använder du den bara till att koka ris eller vanlig matlagning också, är den inte för djup?
Jag brukar alltid blötlägga riset vilket ger mycket kortare koktid. Men för att det ska göra skillnad är det bra om det får dra minst en timme så det kan innebära att man får bära på lite extra vatten. Sedan brukar jag göra som nämnts ovan, att koka upp och ställa åt sidan en stund, helst lite värmeisolerat. Hetta upp igen en par-tre ggr eller mer, beroende på hur kallt o blåsigt det är. Enkelt tycker jag men du kanske inte håller med 
hejsan Hsing,
den funkar även utan insatsen att koka vatten.
med insatsen så kan du även ångkoka grönsaker och sånt.
men det gäller att inte torrkoka.
dock är det väl ingen tryckkokare utan snarare en ångkokare men riset blir riktigt bra.
brukar koka 200 gram råris.
mvh♥
den funkar även utan insatsen att koka vatten.
med insatsen så kan du även ångkoka grönsaker och sånt.
men det gäller att inte torrkoka.
dock är det väl ingen tryckkokare utan snarare en ångkokare men riset blir riktigt bra.
brukar koka 200 gram råris.
mvh♥
Om inte volym är en faktor kanske förkokt ris kan funka?
unclebens.se
Finns flera olika, med och utan smak. Vi har använt de här vid ett par tillfällen och tycker de är klart mycket bättre än snabbris. Men det är ju inte direkt volym-vikt-sparande om man är ute efter det...

Ben's Original™ Express Thai Style Egg Fried
Ben's Original™ Express Thai Egg Fried är smakfullt ris på bara två minuter och ett snabbt och enkelt sätt att laga en läcker måltid. Med utsökt långkornigt ris och noga utvalda ägg, vitlök och lök, kan denna smakfulla thailändska klassiker avnjutas med kyckling, räkor eller grönsaker. Det är...
Enklast är väl att använda en matlagningstermos? I med ris, salt/buljong och kokande vatten, sedan vänta X tidsrymd beroende på rissort. Funkar också med potatis osv.
Dvs tillagningen sker i ryggsäcken medan du går eller under tiden du gör annat.
Exakt samma princip som grytmysare eller -låda eller grop eller hur man nu väljer att isolera. Funkar perfekt under natten och man kan koka gryta också... det man skall tänka på är att temperaturen inte kommer att vara 100 grader utan snarare kanske i genomsnitt 85 så tiderna förlängs. Men över natten blir även köttgrytan klar....
Dvs tillagningen sker i ryggsäcken medan du går eller under tiden du gör annat.
Exakt samma princip som grytmysare eller -låda eller grop eller hur man nu väljer att isolera. Funkar perfekt under natten och man kan koka gryta också... det man skall tänka på är att temperaturen inte kommer att vara 100 grader utan snarare kanske i genomsnitt 85 så tiderna förlängs. Men över natten blir även köttgrytan klar....
Grytmysare, denna fina uppfinning. Jag har en som jag gjort av ett tunt liggunderlag. Det är ca 30x50 cm, och har två funktioner.Mer erfarna friluftskockar än jag kan nog beskriva grytmysare bättre, men jag tycker att det är ett funkis sätt att koka ris på, framför allt om man har ett gaskök. Grytmysare, helt kort, är ett isoleringskärl för grytan gjort av cellplast eller sån där reflekterande bubbelplast och i den kan man stoppa en gryta med ris som just kokat upp, sen kan det stå där och bli klart med brännaren av. Jag upplever att det blir bättre om man kokar upp det en sväng till efter tio minuter, då är det lättare om man kör gaskök som inte behöver förvärmas eller så. Några gånger får jag klockrent resultat, ibland känns det som att riset vägrar. Det är ändå något som jag förlitar mig på på tur om jag vill äta ris.
1. Grytmysare
2. Sittunderlag
Grytmysaren gör att jag sparar gas. Jag kokar upp det som ska kokas upp, sedan stänger jag av gasen, sveper om med underlaget samt trycker i två runda plattor ovanpå locket för att inte släppa ut värmen. Plattorna kan jag sedan ha under kokkärlet, om jag har kokkärlet i knäet (på låret) när jag äter.
Tja.. det är väl bara att koka? Som folk skrivit i tråden reda.
Blötlägg innan om tid och utrustning finns.
Koka upp
Låt stå i grytmysare
Upprepa uppkok och mysare vid behov.
Ta tillräckligt med vatten. Överblivet vatten kan hällas av (i annan mat t.ex.) medan för lite vatten gör att riset aldrig blir klart. Visserligen kan man tillsätta vatten i efterhand men det tar ju extra tid.
Men smidigast är att byta ut riset mot bulgur eller couscous eller bröd. Snabbris är inte så gott, och vanligt ris tar så mkt längre tid än couscous att det hade behövt vara rejält mkt godare för att jag skulle orka bry mig.
Blötlägg innan om tid och utrustning finns.
Koka upp
Låt stå i grytmysare
Upprepa uppkok och mysare vid behov.
Ta tillräckligt med vatten. Överblivet vatten kan hällas av (i annan mat t.ex.) medan för lite vatten gör att riset aldrig blir klart. Visserligen kan man tillsätta vatten i efterhand men det tar ju extra tid.
Men smidigast är att byta ut riset mot bulgur eller couscous eller bröd. Snabbris är inte så gott, och vanligt ris tar så mkt längre tid än couscous att det hade behövt vara rejält mkt godare för att jag skulle orka bry mig.
Jag har använt Uncle Ben´s 3min snabbris. Blötläggs i kallt vatten (högst 30min) och ätit med bl a tonfisk.
Ungefär lika mycket vatten som ris. Jag brukar göra så att jag häller ris i en burk och häller på vatten så att riset just och just täcks. Låt blötlöggas i en halvtmme, blanda i en burk tonfisk och ät.
Ungefär lika mycket vatten som ris. Jag brukar göra så att jag häller ris i en burk och häller på vatten så att riset just och just täcks. Låt blötlöggas i en halvtmme, blanda i en burk tonfisk och ät.
Liknande trådar
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg