Visst kan man som joanna skriver planera näringsriktig och god mat som inte kräver uppvärmning, men samtidigt är varm mat och dryck för mig en stor trivselfaktor som jag inte skulle vilja vara utan på en längre vandring i ex fjällen. Lunchen hade jag lättast kunna byta till kall mat, men att få varm mat i magen när man skall komma igång på morgonen efter en kylig natt ger en helt annan ’energi’ som start på dagen eller ett varmt mål mat på kvällen när kvällskylan kommer krypande.
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
[Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer?
- Trådstartare HjälpAttVäljaStormkök
- Start datum
OT (forts):Visst kan man som joanna skriver planera näringsriktig och god mat som inte kräver uppvärmning, men samtidigt är varm mat och dryck för mig en stor trivselfaktor som jag inte skulle vilja vara utan på en längre vandring i ex fjällen. Lunchen hade jag lättast kunna byta till kall mat, men att få varm mat i magen när man skall komma igång på morgonen efter en kylig natt ger en helt annan ’energi’ som start på dagen eller ett varmt mål mat på kvällen när kvällskylan kommer krypande.
Absolut hög trivselfaktor, men nu tänkte jag säkerhet och det är inte samma sak. En värmekälla är som sagt viktig för mig som säkerhet, särskilt som jag fått lära mig hur känslig jag är för nedkylning och även lokala kylskador. Det har hänt att jag behövt den lilla hjälpen att få upp kroppsvärmen och få ut fukten ur viktiga utrustningsdelar efter något banalt tillbud, som kunnat få allvarligare konsekvenser utan den möjligheten.
Men bara det faktum att maten man äter inte är varm behöver ju inte vara lika med hunger eller undernäring; råkar man dessutom gilla mycket sådant som inte kräver varm tillagning (musli, fröknäcke, nötter, hummus, kött- och fiskchips, torkad färskost, rostade kikärter, fruktläder, torkade grönsaker som går att återvattna kallt... listan är oändlig), så känns det inte som någon nämnvärd uppoffring att leva på det i några dagar.
Så om min brännare pajar (har aldrig hänt, men...), skulle jag kanske vara (ännu) lite försiktigare vid vadning och mer noga med att få på regnkläder i tid, men jag skulle inte direkt dö av hunger
OnT:
Innan du väljer kök till din sambo (och dig
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
OT (forts):
Men bara det faktum att maten man äter inte är varm behöver ju inte vara lika med hunger eller undernäring; råkar man dessutom gilla mycket sådant som inte kräver varm tillagning (musli, fröknäcke, nötter, hummus, kött- och fiskchips, torkad färskost, rostade kikärter, fruktläder, torkade grönsaker som går att återvattna kallt... listan är oändlig), så känns det inte som någon nämnvärd uppoffring att leva på det i några dagar.
Vill minnas att du inte är en kaffedrickare Joanna
Jag har försökt med te, det klarar jag i 3 till 4 dagar 
Har provat det några gånger
Enstaka koppar med fint te kan vara väldigt gott
Huvet och kroppen säger " jag vill ha kaffe " jag vet inte vad som säger kaffe, men ett sug efter kaffe uppstår.🤪
Jag har dom senaste åren klarat mej utmärkt på pulverkaffe
Har provat det några gånger
Enstaka koppar med fint te kan vara väldigt gott
Huvet och kroppen säger " jag vill ha kaffe " jag vet inte vad som säger kaffe, men ett sug efter kaffe uppstår.🤪
Jag har dom senaste åren klarat mej utmärkt på pulverkaffe
Kaffe är nödvändigt. Annars kommer abstinensproblemen med huvudvärk krypande. Det är inte bara jag som tycker det är nödvändigt. Mitt behov kan styrkas av min omgivning.
Om kaffet inmundigas från termos, med snabbkaffe, bryggs med vatten som värmts upp på stället eller kokas på riktigt över öppen eld beror på omständigheterna. Oftast smakar det godast när det eldats på riktig tjärstubbe, gjort på grovmalet kaffe med vatten från en lokal kallkälla.
Om kaffet inmundigas från termos, med snabbkaffe, bryggs med vatten som värmts upp på stället eller kokas på riktigt över öppen eld beror på omständigheterna. Oftast smakar det godast när det eldats på riktig tjärstubbe, gjort på grovmalet kaffe med vatten från en lokal kallkälla.
Haha, klart - glömde ju den stora kulturkrocken. Klart det är en överlevnadsfrågaVill minnas att du inte är en kaffedrickare Joanna(...)
Egentligen skulle det vara lika jobbigt för mig - jag försöker därför detoxa mig från mitt vanligtvis kopiösa tedrickande inför varje längre tur, och vet precis hur plågsamt det är. Kan inte tänka på annat i flera dagar.
(koffeintabletter är fultricket)
Är det fler som har ett reservkök med? Jag har alltid en liten toppmonterad Primus gasbrännare extra i fjällen. Haft nytta av den några gånger när det ordinarie köket lagt av eller fått något minimalt skräp inuti.
Har med ett mini / toppmonterat som reserv. Sedan är alternativen jag har tre olika beroende på tur och sitiuation.
Trangia 25 med gas, Primus Omnifuel ev som original spindel, eller inbygd i Trangian, plus en ”gasspindel” att även köra inverterat med. Dessa är brännarna sedan lite olika uppsättningar kärl beroende på om jag är ensam, två eller fler.
De flesta kärlen får även utstå öppen eld om det inte har belagd insida. Det minsta för mig själv är den sotiga kaffepannan (inte den minsta) som även får fungera till enkel matlagning typ soppa.
Är det bara jag som tycker 27:an är för liten för att laga mat till två? Tycker 25:an räcker precis om man gör pasta+sås eller liknande.
Jag skulle gått på trangia 25:an med gas direkt, vill man komplettera med en liten toppmonterad brännare för lättare turer har man bra kastrullerer. Lika så om man helt byter till vedeldat, multifuel osv.
Vet man att man vill ha både 25 och 27 skulle jag köpt 27an ny med gas och en gammal begagnad 25:a med spritbrännare (tror 27:an är svårare att hitta beg.)
Jag skulle gått på trangia 25:an med gas direkt, vill man komplettera med en liten toppmonterad brännare för lättare turer har man bra kastrullerer. Lika så om man helt byter till vedeldat, multifuel osv.
Vet man att man vill ha både 25 och 27 skulle jag köpt 27an ny med gas och en gammal begagnad 25:a med spritbrännare (tror 27:an är svårare att hitta beg.)
Är det bara jag som tycker 27:an är för liten för att laga mat till två? Tycker 25:an räcker precis om man gör pasta+sås eller liknande.
Jag skulle gått på trangia 25:an med gas direkt, vill man komplettera med en liten toppmonterad brännare för lättare turer har man bra kastrullerer. Lika så om man helt byter till vedeldat, multifuel osv.
Vet man att man vill ha både 25 och 27 skulle jag köpt 27an ny med gas och en gammal begagnad 25:a med spritbrännare (tror 27:an är svårare att hitta beg.)
Jo den är lite liten, jag har 27an till 2-pers vattenkok/kaffe kok och steka lite fisk, i övrigt torrmat. 25an om det faktiskt ska lagas mat.
27:an har en stekpanna med 18 cm diameter, 25:an har 22 cm.
I 27:an har du två kastruller på ca 1 liter. 25:an har 1,5 och 1,75 liter.
Jag lagar också hellre mat på 25:an -- men 27:an är lättare. Så det blir en prioriteringsfråga. Allting som är lättare och mindre än 27:an är i min värld omöjligt att laga mat på. 25:an är också märkbart bättre än 27:an ur det perspektivet.
I 27:an har du två kastruller på ca 1 liter. 25:an har 1,5 och 1,75 liter.
Jag lagar också hellre mat på 25:an -- men 27:an är lättare. Så det blir en prioriteringsfråga. Allting som är lättare och mindre än 27:an är i min värld omöjligt att laga mat på. 25:an är också märkbart bättre än 27:an ur det perspektivet.
Eftersom jag är lite skuld till att tråden gick lite OT så tänkte jag föra den tillbaka. TS verkar tillfreds med ett T27. Med enkla medel kan det kompletteras med en egentillverkad grytmysare som jag tror joanna redan i urtiden pläderade för. Jag har även tillverkat extra folielock à 7 g som kan användas till uppkok eller varmhållning om stekpannan är upptagen (eller lämnad hemma, den av ren aluminium väger ju hiskeliga 83 g). Folielocken gör jag av tunna, runda aluformar som man köper i vilken mataffär som helst. (Det där med "hiskeliga" var ett skämt, själv har jag oftast stekpannan med i fjällen och jagar sällan gram. Däremot fågelrariteter.)
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg