• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Hjälp mig i mitt storhetsvansinne!

Ja, det hade kunnat bli pinsamt. Men efternamnet tycks vara väl valt. Det finns ingen sådan sjö i ortnamnsdatabasen.
Hmmm... Jag flyttade lite på bokstaven "n" i hennes namn och hittade då Toresjön! Den ligger i Nybro kommun. Kommer Anette därifrån? I så fall har jag hamnat i överläge!
HåkanF
 
Ni är ju för härliga! Lycka till med ditt uppdrag Håkan. Jag kommer dessvärre inte på något mer konstruktivt att göra än att lyfta upp tråden.

Namnlista?
 
Nu finns det ju viss risk att Anette missförstår och tror att Frippe är ett namn som är förknippat med den levande Friberg. Då är det väl rätt kört.

Alltså är det viktigt att hon får klart för sig att Frippe sedan länge är död och arkiverad. Att en av hans ättlingar nu kallar sig likadant, och känner till hans favoritplats kan ju inte vara ett lika stort problem...

Som alternativ till karttext finns ju även möjligheten att sätta skylt. Om skylten görs i rätt storlek kommer den med på Google Earth samt förstås Lantmäteriets bildtjänster.
 
Ja, det hade kunnat bli pinsamt. Men efternamnet tycks vara väl valt. Det finns ingen sådan sjö i ortnamnsdatabasen.

http://www2.lantmateriet.se/ksos/index.html

Men om det visar sig att var och en av dessa små sjöar inte har något (samiskt) namn, så skulle man ju kunna döpa den sjö varifrån vattenfallet har sin källa till Torensjö. Det skulle kunna smickra henne tillräckligt att gå med på "Frippes fall". Man skulle t.o.m. kunna ge sjön en samiskklingande variant som Duorrenjaure. Det skulle nog en ortnamnsspecialist gå igång på. :)

Mvh /Joel
 
Njae.. Försök hellre med att översätta "Frippes fall" till nordsamiska, det är ju litet svårare att genomskåda. :)

Hm, "Frippes fall" kan nog bereda ett problem om det ska översättas till nordsamiska, men samtidigt vara igenkännligt. Fall eller vattenfall är iaf gorži. Inga problem där, men eftersom samiskan inte tillåter flera konsonanter tillsammans i början av ord (initiala konsonantkluster), så måste Fr- i Frippes brytas upp för att det ska vara ett möjligt samiskt ord/namn.

Mitt förslag är att göra en s.k. metates, dvs. en omkastning av ljud i ett ord. De ljud som ska kastas om är -ri- som blir till -ir-. Alltså så skulle den nordsamiska varianten bli Firppe gorži.

Mvh /Joel
 
Ja, det här blir bara bättre och bättre. Hur ska Ms Torensjö kunna motstå denna uppsjö av argument. Det börjar bli dags att leta upp hennes mejladress.
Staffan, din idé känns mycket tilltalande. Adjunkt Fribergs fall har ju nästan samma tyngd som konsul Perssons stuga. Fast...
Min våtaste dröm är nog ändå att få njuta av den andäktiga tystnad som uppstår när jag kliver in på Abisko fjällstation och säger:
- Hej. Mitt namn är Frippe...
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.