Hjälp med att hitta en Kniv!

Vet att det finns mängder med olika trådar om diverse knivar men jag söker lite finare knivar med polerade träskaft. Vet att det finns många massproducerade knivar som dessa och många handgjorda. Nu behöver jag hjälp med att hitta den rätta. Söker knivar i stil med denna, träslaget spelar inte så stor roll och den behöver inte vara handgjord.

92b.jpg
 
En liten fråga

Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J
 
Min tanke var inte att använda kniven vid -25 utan som en lite finare brukskniv när man är ute i skogen och lufsar i gbg trakterna. Det blir sällan -25.
 

Aktuellt

Springa, vandra, fascineras – redaktörens möte med platåberget

Utsidans redaktör Philipp spenderar en helg på Billingen, Västergötlands största platåberg och en av nyckelplatserna i Sveriges första UNESCO-geopark.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Till minne: Lars Fält, överlevnadsexpert och författare

Lars Fält, en av Sveriges största profiler inom friluftslivet, har gått bort. Utsidans medarbetare Gabriel Arthur berättar om möten med författaren.

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!
Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J

Problemet vid -25 kan väl inte vara så stort. Antingen handlar det om snabbanvändning eller också om att hålla kniven i en handske. Kylefekten vid -25 är sådan att det nog mest är utsidan av handen som blir kallast. Vid mer moderata temperaturer när det är möjligt att vara barhänt kanske problemet du nämner är mer än ett akademiskt problem.

Vill också spekulera i om det du skriver om holkar och kylvisdom inte bara är en vandringsmyt. Traditionellt sett så var det kanske svårt att tillverka en metallholk för hand och därigenom tog man genvägen att skippa den.

Vad gäller helmetallskaft har du nog troligen rätt.

Bosse
 
Problemet vid -25 kan väl inte vara så stort. Antingen handlar det om snabbanvändning eller också om att hålla kniven i en handske. Kylefekten vid -25 är sådan att det nog mest är utsidan av handen som blir kallast. Vid mer moderata temperaturer när det är möjligt att vara barhänt kanske problemet du nämner är mer än ett akademiskt problem.

Vill också spekulera i om det du skriver om holkar och kylvisdom inte bara är en vandringsmyt. Traditionellt sett så var det kanske svårt att tillverka en metallholk för hand och därigenom tog man genvägen att skippa den.

Vad gäller helmetallskaft har du nog troligen rätt.

Bosse

Ja absolut jag håller med.

Seved
 
Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J

Hur gör du när du handskas med kastruller, köksdetaljer, skidbindningar, skotermotordelar, ryggsäcksramar etc. när det är -25? Jo man använder någon form av VANTE. Ditt problem är ett teoretiskt sådant. Om man ska dra ditt exempel till sin spets kan man alltså inte en sätta tummen på baksidan av bladet för ökad kontroll eftersom man då riskerar förfrysning.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips