Hemtorkad mat - favoriter

Exakt.
Finns även limeblad på samma ställe, ger en viss smak.

Jag torkar allt separat och sedan blötlägger ett par timmar innan, kokar sedan upp med buljong och kokosmjölk, kryddar med röd curry.

/Ulf

Senaste skidturen körde vi med mattermos. Koka vatten på morgonen och häll ihop med det torkade i termosen. Lagom varmt och mjukt till lunch. (kanske lite väl lite tuggmotstånd i makaronerna)
 
Här kommer lite inspiration från förra årets fjällvandring. Är inte helt säker på att jag fått med samtliga ingredienser men det kanske kan ge lite idéer. De två färsrätterna är gjord på färs, soltorkade tomater samt en påse färdigtorkade grönsaker och kryddor som jag hittat på ica och använt med stor behållning de senaste årens vandringar. Övriga rätter består av hemtorkade varor. Rödcurryrätten har varit gruppens överlägsna favorit sedan den kom in på menyn för två år sedan och rekomenderas starkt. Bambuskott är ju dessutom tacksamma att torka då de normalt säljs färdigskivade.

ötv: sötpotatis, lök och kikärtor (mosade och torkade) i kokosmjölk med kummin och kardemumma + fullkornsris
öim: quornfärssås med karljohansvamp, soltorkade tomater, lök m.m. + pasta
öth: rotsaksgryta med bl.a squash, morötter och kantareller +potatis
ntv: bambuskott, paprika, champinjoner och morötter kokosmjölk och rödcurry + ris
nim: quorfärssås med oliver, vitlök, soltorkade tomater m.m. + couscous
nth: frukostgröt på havregryn och quinoa med russin, aprikoser, fikon och kanel
 

Bilagor

  • 08.jpg
    08.jpg
    43.6 KB · Visningar: 1,011
Linsgryta

Röda linser har inte så lång koktid speciellt inte om man blötlägger dem på morgonen (lägg i dubbel plastpåse, häll på vatten på morgonen, knyt till och lägg i ett ytterfack för säkerhetsskull, fyll på med mer vatten på lunchen, de absorberar mycket vatten)
Till detta torkade morötter (skivade, kokade 10 min, torkade i ugn), torkad purjolök (kan lufttorkas), tomatpuré ( en liten tub ger rätt mycket smak per viktenhet), buljongtärning eller örtsalt, paprikapulver. OBS bara linserna skall blötläggas, det blir bara gega av grönsakerna vid så lång blötläggning). På kvällen häller man linser, kryddor och grönsaker i mer vatten, kokar upp och kokar tills linserna mjuknat och blandar i tomatpurén.
 
Urkärnade oliver går bra att torka, antingen låg temperatur i ugnen, eller 4-7 min i mikrovågsugnen.
 
torkad köttfärssås

Sök på Till topps, de har ett suveränt recept på torkad köttfärssås.
Slår det mesta enligt min mening.
Marinerad torkad lövbiff är en annan favorit.
Finns i Anita Forsells bok om friluftsmat b.la.
Yvonne
 
På fjället till nybryggt kaffe

skaffa Ortlibs läckande pryl...serveras torkad vaniljglass med riven mörk choklad. Vaniljglassen torkas på bakpapper i långpannor i frysen, bred ut den ca 2-3mm tjock och torka minst ett dygn, borsta av iskristallerna innan du packar i portionspåsar av fryskvalitet. Förvaras i frysen till marschen. Torkad glass smakar mysko efter 3-5 dagar i normaltemperatur så mitt tipps är ät den kväll 2. Väl värt minerna på de icke förberedda. Funkar kanon på våfflor med hjortronsylt oxså.
Vi lever ofta på stuvningar = ett kokkärl, ren, svamp och makaroner kokas i grädde, tillsätt rårörda lingon före serveringen, rödvin försämrar inte rätten.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips