"Havtorn nya innebäret". Artikel i Sydsvenskan

Parfait

Prova att göra en Havtornsparfait, gudomligt gott efter en tung middag och väldigt vackert garnerat med färska hallon.

mitt innlägg i debatten
 
Har kokat bären och druckit som soppa, inte så dumt även om doften påminner om spya! C vitamin halten är hög och man har uppmätt värden högre än nypon.

/mattias
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Testade Havtornsmarmelad till rådjuret härom helgen (den var så fast i strukturen att jag tyckte den påminde om gele så ja..... ) och det var absolut rekommenderbart.

Är det billigare med havtorn uppåt landet, och går den att odla effektivt eller eftersom det numera finns i diverse produkter som smaksättare i vatten etc.
 
Det odlas väl på en del håll i landet, bland annat här i Jämtland.... men jag tror den mesta Havtornen i kommersiella produkter kommer från de baltiska staterna. Där har de kommit ganska långt med odling vad jag kan begripa.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips