Hantering stormkök
- Trådstartare Slaghöken
- Start datum
Jag söker lite tips på bästa sätt att hålla efter sitt stormkök. Jag har ett lågbudget från Biltema som eldas med t-röd. Självklart blir det sot, men finns det nåt bra sätt att hålla det fräscht och fint så länge det nu går?
Stålull, har funkat se 1975, utan att botten slitits ut!Tack för tipsen! Jag ska prova med metanol til att börja med.
Finns det något smidigt sätt att få rent det sot som redan bildats på köket?
Stålull, har funkat se 1975, utan att botten slitits ut!
Tack för tipsen! Jag ska prova med metanol til att börja med.
Finns det något smidigt sätt att få rent det sot som redan bildats på köket?
Jag brukar lösa upp en tablett maskindiskmedel i vatten, och låta kastullen stå i det en timme eller så. Fungerar finemang, sotet löses upp och i stort sätt ingen skrubbning behövs.
Har dålig erfarenhet av maskindiskmedel i kombination med lågbudgetstormkök. Köpte ett sånt för ett år sen på Biltema eller Rusta (minns inte). Efter att ha testat det på en endagstur orkade jag inte riktigt diska det (kändes inte värt besväret, köket var av engångskaraktär). Så: skjuts in i diskmaskinen.
När det kom ut var ytan alldeles sträv, känslan var ungefär samma som naglar på svarta tavlan.
Förmodligen var köket tillverkat av någon billig (?) legering, som tålde maskindisk sämre än andra. Jag har någon gång diskat någon del av ett trangia, med helt annat resultat. Materialet var mycket klent, det blev tumformade bucklor när jag tryckte i botten på stekpannan...
Om den beskrivningen liknar ditt kök, Slaghöken, så kan viss försiktighet vara på sin plats.
/OJ