Hållbarhet kaffe

Ungefär hur länge kan man räkna med att förvara kokkaffe i frysen?
För några månader sedan öppnade jag en vakumförpackad paket med kokkaffe, delade upp den i mindre förpackningar (för en eller två dagars förbrukning) och lade tillbaka i frysen. Förstås ingen vakumförpackning, men ändå hyfsat väl tillslutna. Tycker nu att detta kaffe börjar tappa "styrkan".
Inbillning??? Eller helt naturligt p g a förvaringstiden - sättet?
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Uttalandet från länken ovan ”I en frys så är fuktigheten ofta späckad av tätt packade livsmedel.” kan diskuteras. Den mängd vatten som kan finnas i luft som är -18 grader är liten. Frysar är torra ställen.

I övrigt håller jag med. Kaffe håller inte speciellt länge i frysen. Jag har också provat.
 
Resonemanget om fukt i frysen i länken #2 stämmer inte helt men finmalet kaffe kanske drar till sig fukt tack vare stor yta och att pulvret är torrt?
Att vacumförpacka innan frysförvaring är rimligt. Mitt intryck är att pressokaffe håller hyggligt länge i frysen vilket är lika logiskt som att bönor håller längre än finmalet kaffe.

Thure
 
Uttalandet från länken ovan ”I en frys så är fuktigheten ofta späckad av tätt packade livsmedel.” kan diskuteras. Den mängd vatten som kan finnas i luft som är -18 grader är liten. Frysar är torra ställen.

I övrigt håller jag med. Kaffe håller inte speciellt länge i frysen. Jag har också provat.

Är inte problemet att den fukt som finns i påsen kan kondensera på paketets insida då luften värms upp igen och på så sätt förstöra kaffet med fukt. Därav rådet att inte öppna paketet förrän det blivit rumstempererat hela vägen igenom? eller tänker jag fel?
Jag brukar inte ha kaffe i frys, svalt men inte fryskallt. Men viktigast är lufttätt - doften då man öppnar den täta kaffeburken på morgonen är välbehag, men försöker vara snabb att stänga den igen så arom bevaras i möjligaste mån.

/Patrik
 
Frys är väl bra eftersom inga bakterier växer. Därmot kan smak och konsistens bli sämre med tiden, så för en vara där smak är superviktigt kanske det inte passar lika bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips