Hållbarhet kaffe

Ungefär hur länge kan man räkna med att förvara kokkaffe i frysen?
För några månader sedan öppnade jag en vakumförpackad paket med kokkaffe, delade upp den i mindre förpackningar (för en eller två dagars förbrukning) och lade tillbaka i frysen. Förstås ingen vakumförpackning, men ändå hyfsat väl tillslutna. Tycker nu att detta kaffe börjar tappa "styrkan".
Inbillning??? Eller helt naturligt p g a förvaringstiden - sättet?
 
Uttalandet från länken ovan ”I en frys så är fuktigheten ofta späckad av tätt packade livsmedel.” kan diskuteras. Den mängd vatten som kan finnas i luft som är -18 grader är liten. Frysar är torra ställen.

I övrigt håller jag med. Kaffe håller inte speciellt länge i frysen. Jag har också provat.
 
Resonemanget om fukt i frysen i länken #2 stämmer inte helt men finmalet kaffe kanske drar till sig fukt tack vare stor yta och att pulvret är torrt?
Att vacumförpacka innan frysförvaring är rimligt. Mitt intryck är att pressokaffe håller hyggligt länge i frysen vilket är lika logiskt som att bönor håller längre än finmalet kaffe.

Thure
 
Uttalandet från länken ovan ”I en frys så är fuktigheten ofta späckad av tätt packade livsmedel.” kan diskuteras. Den mängd vatten som kan finnas i luft som är -18 grader är liten. Frysar är torra ställen.

I övrigt håller jag med. Kaffe håller inte speciellt länge i frysen. Jag har också provat.

Är inte problemet att den fukt som finns i påsen kan kondensera på paketets insida då luften värms upp igen och på så sätt förstöra kaffet med fukt. Därav rådet att inte öppna paketet förrän det blivit rumstempererat hela vägen igenom? eller tänker jag fel?
Jag brukar inte ha kaffe i frys, svalt men inte fryskallt. Men viktigast är lufttätt - doften då man öppnar den täta kaffeburken på morgonen är välbehag, men försöker vara snabb att stänga den igen så arom bevaras i möjligaste mån.

/Patrik
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

HasseQ

Avstängd
Frys är väl bra eftersom inga bakterier växer. Därmot kan smak och konsistens bli sämre med tiden, så för en vara där smak är superviktigt kanske det inte passar lika bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips