Håll stekpannorna varma och ät inte jord!

Botulinustoxin är det giftgaste ämne man känner till. Det bildas av bakterien Clostridium botulinum. Att bli sjuk av denna bakterie räknas inte som smitta utan är förgiftning.

Bakterien trivs i syrefri miljö och förökar sig med sporer. Både bakterien och sporerna förekommer i jord, djuravföring samt i bottenslammet i sjöar och vattendrag. Är därför vanligt med sporer i föda men försvinner vid konservering och upphettning.

Toxinet är ett protein som finns i sju olika varianter varav typ A är det giftigaste. Det binder till nervändar och hindrar frisättningen av acetylkolin, så att förlamningar uppstår. Symptom vid förgiftning är magsjuka till en början och sedan dubbelseende, halsont, talsvårigheter och andningsförlamning.

Enligt beräkning är 2,6 g av toxinet nog för att döda hela Sveriges befolkning. För en person räcker det med 3 mikrogram vid förtäring och mindre än ett mikrogram om man inandas giftet.

Upphettning till 85 grader under minst 5 minuter räcker för att oskadliggöra bakterier och sporer. ;)

Mvh troswe
 
Hemgjorda inläggningar, t ex att lägga in i olja utan att sänka pH på något sätt skapar förutsättningar för botulism. I Norge gör man rakefisk av öring, och har man då alltför lite salt, så är det också en risk.

Förövrigt kan små barn (under 6 månader) infekteras (smittas) av Clostridium botulinum, deras sämre immunförsvar gör det möjligt för bakterien att föröka sig i tarmsystemet hos dem. Det är därför det står på honungsburkarna att barn under 6 mån, inte bör äta honungen (de bör följaktligen inte heller äta jord!)
 
Botulinustoxin = Botox
Giftet marknadsförs och används flitigt i "skönhets"-industrin för rynkborttagning, men fungerar i själva verket som "stel-operering" av ansiktet (förlamningseffekten).

Det används även i "riktig" medicinsk behandling av vissa speciella sjukdomar för att dämpa okontrollerade skakningar.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Jo, jordbakterier och annat från Bear Grylls' bouchées naturelle är inte att leka med när man är långt från närmsta sjukhus.
Men intressant att se hur mina köksvanor ändras när jag kommer ut i bushen;
Jag lägger obrytt ifrån mig sporken på en mosstuva medan pastavattnet kokar. Skulle någon lägga besticken i blomkrukan hemma vid köksbordet?

2motmo5.jpg

...men lite skit rensar
 
Solo blir det mycket diskretare och i ödsliga trakter med mycket varg och korpar kommer man bara att hitta tältpinnarna i mönster i marken. Så slipper CSI att jobba oxså. Synd att en storkonsument av friluftspryttlar försvann sådär.
 
Jo, jordbakterier och annat från Bear Grylls' bouchées naturelle är inte att leka med när man är långt från närmsta sjukhus.
Men intressant att se hur mina köksvanor ändras när jag kommer ut i bushen;
Jag lägger obrytt ifrån mig sporken på en mosstuva medan pastavattnet kokar. Skulle någon lägga besticken i blomkrukan hemma vid köksbordet?


...men lite skit rensar

Skillnaden är väl möjligen att du ute i bushen förmodligen direkt äter upp den mat du tillagar, och då har det ingen större betydelse om det kommer bakterier i den. Hemma är det ju större risk att du sparar mat för att äta senare. Och det gäller som sagt inte bara Clostridium botulinum (som en Finlänadare förgiftades av förra veckan och avled ) utan också andra jordbakterier t ex Bacillus cereus (vars toxin, cereulide, dessutom är värmestabilt):

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1233987/ (pastasallad i rumstemperatur!)
http://dx.doi.org/10.1128/JCM.05129-11 (pasta + tomatsås i rumstemperatur)
http://hbl.fi/nyheter/2011-10-28/aldre-kvinna-dog-av-forgiftade-oliver (Oliver i olja)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips