Gore-Tex funktion?

Guest

Gäst
Hej,

tänkte ta upp ett kärt ämne. Hur fungerar egentligen en Gore-Tex jacka? Under senare tid har jag lagt märke till att ordet "diffusionplagg" används om t ex jackor med Gore-Tex. Jag gissar att detta uttryck skall återspegla att den överskottsånga som bildas innanför jackan försvinner genom diffusion, mao pga koncentrationsskillnaden i vattenånga innanför respektive utanför membranet. När man börjar tala om ångtryck och membran tänker jag instinktivt på osmotiskt tryck. Som jag förstått det hela så pressas vattenångan ut genom membranet eftersom ångtrycket är högre innanför jackan än utanför. Att kalla det för diffusion vore väl inte helt korrekt? Finns det någon kunnig person som kan reda ut begreppen? Är det diffusion eller skillnaden i ångtryck som man utnyttjar i Gore-Tex plagg? Eller, vilken effekt utnyttjar man mest? Eller är det rent av så att jag inte borde få kalla mig civilingenjör :)
 
Jag har ingen koll på vad diffusiviteten för ånga genom ett goretexsmembran skulle kunna vara, men oftast är diffusion en långsam process, och jag har svårt att tänka mig att ångan bara diffunderar ut. Tryckutjämning låter som ett troligare alternativ, men mer orkar jag inte tänka på det för nu är det tentavecka :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kanske så här ......

Det är en skillnad i 'kemisk aktivitet' mellan vattenmolekylerna i gasfas utanför respektive innanför membranet som är den drivande kraften. Aktiviteten, som är proportionell mot halten vattenmolekyler i gasfasen och ökar med stigande temperatur, kallas praktiskt partialtryck (ångtryck). Det är skillnaden i dessa partialtryck (men inte total-tryck) som leder till diffusionen.

Detta partialtryck har i samma temperaturintervall aldrig större aktivitet än vatten i vätskeform. Det är därför Gore-Tex inte ventilerar när yttertyget är genomblött och inte vill pärla. Eller att vi kan bli fuktiga innanför om vi sätter oss på en blöt sten, diffusionen går åt andra hållet.

Diffusion genom Gore-tex är som sagt inte snabb men kanske komfortgivande ändå vid begränsad fysisk aktivitet.

/Staffan
 

Guest

Gäst
Ok

Ok, om jag förstått dig rätt så menar du med "kemisk aktivitet" vad man normalt kallar för kemisk potential.
Och med resonemanget tror jag att du avser vad man kallar (i en approximation) för van't Hoffs lag för det osmotiska trycket. Vad jag hängde upp mig på var begreppet "diffusion" som jag normalt förknippar med diffusionsekvationen
(dn/dt=D*d^2n/dz^2 i 1-rumsdim) vilken jag inte kunde koppla till resonemang kring partialtryck och membran. Men tydligen talar man om ett "diffusionsflöde" över det semi-permeabla membranet som följd av att man strävar efter samma kemiska potential (för vattenångan) på båda sidorna av membranet, dvs termodynamisk jämvikt. I alla fall i min gamla lärobok i termodynamik. Så namnet "diffusionsmaterial" är väl helt i sin ordning då. Tack för era inlägg!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips