Friluftsmat på vårvintern

avslutad210712

Gäst
På sommaren äter jag mest egentorkad mat men skall jag satsa på "påsmat" under vårvintern med tanke på den begränsade tillgången på rinnande vatten? Känns onekligen enklare att smälta lite snö och slå ner det i en påse och sen äta jämfört med att smälta snö och sedan tillaga tex pasta. Dessutom torde det bli enklare att diska.

Om man satsar på påsmat hur skall man då räkna ut hur många påsar man behöver? Om man tex tar Wildlifes mat skall man då räkna en enkelportion var till varje mål eller kan man räkna med en dubbelportion på två till varje mål? Kompletterar med några skivor knäckebröd till varje mål.
 
vårvintern är utmärkt för att ta med färskt kött och kylvaror! Är det max 5+ ute så går det perfekt utan risk för att det blir dåligt. Så varför inte satsa på en oxfilé?

Brist på rinnande vatten är ett problem så påsmat kan ju va ett alternativ eller mat där man inte behöver hälla bort vatten (som tex pasta och vissa rissorter).

Rinnande vatten kan dock finnas om du åker sent på våren. Inte omöjligt att vattendrag har gått upp och då är det ju inga problem. Hör med STF innan du åker.

om du är osäker på dosering av påsmat så är det ju bara att testa hemma innan hur mycket du behöver för att bli mätt.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

avslutad210712

Gäst
nr23se; sa:
vårvintern är utmärkt för att ta med färskt kött och kylvaror! Är det max 5+ ute så går det perfekt utan risk för att det blir dåligt. Så varför inte satsa på en oxfilé?

Ibland tänker man inte längre än näsan räcker och då tänkte jag inte på dig *L*. Självklart skall vi plocka med oss en del färskvaror speciellt eftersom vi kommer att använda oss av pulka.
 
Man behöver inte hälla bort vatten om man kokar pasta eller ris. Vad är det för fel på en gryta eller soppa när man är på tur?
Diskningen brukar lösa sig vilker fall som helst. Oftast har det inte någon betydelse om man har lite rester i botten av kastrullen. Är det kallt är risken med bakterier lika med noll. De hinner inte växa till på ett halvt dygn i kyla.
Jag brukar ta pasta eller ris i lagom mycket vatten tillsammans med torkade grönsaker och någon färdig soppa. Kan varieras i det oändliga och är enkelt.
 

avslutad210712

Gäst
MTB; sa:
Vad är det för fel på en gryta eller soppa när man är på tur?

Inget som helst fel snarare tvärtom. Torkar min mat själv och på sommaren värmer jag oftast maten i blötläggningsvattnet som jag INTE spiller bort. Brukar smaksätta det med en halv buljongtärning som komplement till matens egen smak och sedan dricker jag det som varm buljong innan jag äter resten av maten som jag kompletterar med mos eller pasta. Helt kanon att få i sig lite varm buljong innan maten ifall vädret inte är det allra bästa. Dessutom äter jag ofta egengjord fisksoppa med potatis och hela köret.

Problemet är bara det att jag aldrig förut gjort en vintertur med tältning så det är lätt att man ser problemen istället för möjligheterna *L*.
 
Wildlifeportionerna är rejäla

Två enkelportioner och en dubbelportion innehåller lika mycket och räcker bra till två personer. Akta dig bara för den där som heter nåt med bacon...
 
200 g

I The Backpackers Handbook rekommenderar författaren att man satsar på ca 7 oz torr mat (ca 200g), oavsett hur många portioner förpackningen anger. Detta är alltså per person.

Min erfarenhet är att det är en bra tumregel och blir ett rejält middagsmål. Det funkar bra på "vanliga" snabbrätter på ICA, där portionsberäkningarna kan variera rejält.

Jörgen
 
Är det kallt är risken med bakterier lika med noll. De hinner inte växa till på ett halvt dygn i kyla.

Hur blir det om man kokar upp vatten i en grisig kastrull och häller det i termosen och låter den stå över natten? Fortfarande ingen bakterierisk?
 
Re: 200 g

NUI; sa:
I The Backpackers Handbook rekommenderar författaren att man satsar på ca 7 oz torr mat (ca 200g), oavsett hur många portioner förpackningen anger. Detta är alltså per person.


Jörgen

Är väl lättare att ta reda på hur mycket energi du behöver i ett mål mat när du anstränger dig. Sen är det ju bara att gå och kolla på påsmaten hur mycket energi de innehåller.
Kan redomendera knorrs oilka pastapåsar(ca 5-600 kcal/påse). Bara att tillsätta vatten och koka. Finns 5-6 olika och det bästa är att de kostar runt 15 kr.
 
Instämmer med föregående talare. Testa Knorrs pastarätter, ruskigt goda efter en dags ansträngning.
Ett ännu billigare alternativ är att handla dylika påsar på ÖoB, tror de tar 7kr/påsen och de smakar också bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips