Forskning om att klättrare mfl saknar ämne i hjärnan?

Forskare

Intressant att 4 fullskrivna sidor inte lett fram till det svar Michel sökt... Jag tror namnet du söker är Johan Arnegård, forskande bergsguide som gjort en avhandling om detta. Boken finns att beställa från något förlag, återkommer om det.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Läste nedan artikel i Expressen (Ding-Ding värld) alldeles efter Göran Kropps bortgång.

Jag känner igen mig väldigt mycket, upplevelser o kickar gör livet värt att leva. Men kickarna behöver inte alla ggr vara livsfarlig klättring (vilket iofs. tillfredställer behovet) utan kan nås bakom ratten, med sprit eller varför inte i sänghalmen....
Vardagstristess dödar långamt!

//N


*****************************
Vissa kan bli beroende av kickar

Spänningssökare riskerar livet för kickar och nya upplevelser.
– Visst kan det bli ett slags beroende. Får de inte stimulans blir de uttråkade och kan få ångest, säger psykologiprofessorn Marvin Zuckerman.

Forskarna kallar de här människorna ”spänningssökare” eller ”sensationssökare”.
– För dessa är vardagslivets utmaningar – som att klara arbetet och hantera de nära relationerna – för tråkiga. De dör inuti om de inte får stimulans, säger Niklas Långström, som forskar i rättspsykiatri.
Marvin Zuckerman berättar att fenomenet är ett vanligt personlighetsdrag hos äventyrare och dem som utövar extremsporter som bergsklättring, racing och dykning.
Beroende på omgivningen så varierar det hur spänningssökarna får sina kickar.
– Det kan lika gärna handla om droger, alkohol, kriminalitet, arbete och sex. Många får utlopp för det här i bilen – varje dag, säger Zuckerman.

Underskattar risker
Han är noga med att understryka att det handlar om ett personlighetsdrag – och inte om något slags sjukdom.
– Vissa vill hela tiden ha nya utmaningar, som att bestiga Himalaya, säger Långström.
Spänningssökarna underskattar ofta riskerna. Förmodligen har spänningssökarna högre dödlighet.
– Men de utsätter sig inte för livsfara eller död för dess egen skull utan kalkylerar med risken och accepterar den – för upplevelsens skull. Och Kropp var ju en väldigt säkerhetsmedveten äventyrare, säger Långström.


Enzym som avgör
En delförklaring till att vissa människor behöver mer spänning än andra för att må bra finns i biologin, tror forskarna. Spänningssökare har ofta lägre halt av enzymet MAO i blodet. En människa med låg MAO-halt kräver mer spänning för att bli tillfredsställd.
Teorier finns också om att signalsubstansen dopamin, som är en del av hjärnans belöningssystem, spelar en viktig roll. Hos män påverkar även halten av hormonet testosteron.
 
Denna eviga diskussion om arv och miljö. Och fortfarande dras Zuckermans nästan 50 år gamla sensation seeking personality upp som en av de få teorierna.
Många är också väldigt snabba att dra slutsatser om att a orsakar b. Bara för att man hittar en statistik korrelation betyder inte det att man med automatik kan dra slutsatser om kausalitet, att det ena orsakar det andra.
Ett exempel: Deprimerade har låga serotoninhalter, men är det den låga serotoninhalten som orsakar depression eller är den ett av depressionens symtom? Det faktum att serotoninhöjade läkemedel åtminstone delvis häver de depressiva symtomen brukar tas som intäkt för att det är den låga serotoninhalten som orsakar depressionen. Men hur ska man då förstå att såväl vissa former av samtalsterapi som - i någon mån - motion även de kan häva depressionen och orsaka en höjning av serotoninhalten?
Hjärnan och omgivningen växelverkar, och hjärnan påverkas alltså av de erfarenheter man gör, samtidigt som vilka erfarenheter man gör och hur man tolkar och upplever dem säkert påverkas av hjärnans tillstånd och medfödda begränsningar. Hur svårt som helst att skilja mellan arv och miljö, alltså.
Livet är för komplext för reduktionistisk forskning, typ arv eller miljö. Det är att ställa frågan fel. Frågan är snarare arv och miljö, men i vilka proportioner? Modernare tvillingforskning ger vid handen att 50-70% av personligheten är ärftligt betingad, resten är erfarenhet, eller miljöpåverkan om man så vill.
Vilka personlighetsegenskaper som till största delen påverkas av arv och vilka som påverkas mer av gjorda erfarenheter har diskuterats en hel del.
Tankar om detta finns här: http://www.yenisymposium.net/FULLTEXT/2003(2)/ys2003_41_2_6.pdf
 
Utbildningsradio vecka 6

SVTs utbildningsradio kommer att visa programmen om hjärnkemi och klättrare in 3 x 30mins program vecka 6 nästa år. Eva Selin intervujas bland andra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips