Förslag på vandringtur?

Hej,

Kan någon föreslå några lämpliga vandringsturer? Jag har de här ganska motstridiga kriterierna:

- Går troligen ensam, alltså bra med ett område där det inte är för långt mellan folk av säkerhetsskäl.
- Vill troligen vara ensam, alltså bra med ett område med så lite folk som möjligt.
- Bra om det är långt bort från alla samhällen och bilvägar.
- Måste gå att ta sig till med buss/tåg.
- Kort tur, ca 3 nätter.
- Ganska mycket nybörjare, van vid skog och tält men inte särskilt långt och inte i fjällen.
- Dramatisk och storslagen fjällnatur.
- Så lätt som möjligt. Vill ha stillhet, inte strapatser.
- Kort resa från södern bra men inte nödvändigt.

Resan ska göras nu vecka 31 eller 32.

Hm, det är det jag kommer på just nu. Eftersom vi inte lever i den bästa av alla tänkbara världar går det ju inte att uppfylla alla kriterier fullt ut, men vad tror ni? Vilken plats skulle passa bäst?

/Jens
 
Du har nog rätt i att det blir svårt att uppfylla alla dessa kriterier :)

Men givet att du vill ha "nära" söderifrån samt att du vill göra en kort tur så skulle jag rekommendera Dalafjällen. Fulufjället eller Grövelsjön kanske kanvara något?!


Ser nu att du vill åka kollektivt och då ryker Fulufjället all världens väg. Grövelsjön borde dock fortfarande fungera!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Kriterier 1 och 2 är ju varandras motsatser, så jag ignorerar helt enkelt kriterie 2 och föreslår Jämtlandsfjällen. Jag vet inte var du bor, men om man startar från Stockholm så är nattåget mot Trondheim något av det smidigaste som finns - man går på tåget runt midnatt och är framme på morgonen. Åk till Storlien, Enafors, Storulvån eller Vålådalen (bussanslutning till de två senare), gå en runda söderut och åk tillbaka. Skaffa Lantmäteriets Fjällkarta Z6 eller Z7 om du vill gå öster om Vålådalen, det finns gott om möjliga turer.

Här finns en översiktskarta: http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Jamtland/Jamtlandsfjallen/Karta/
 
Tack för förslagen, ska kolla upp dom och återkommer.

Vet att kriterierna är motstridiga, får försöka hitta nån lämplig medelväg. En plats där man aldrig kommer utom synhåll för folk skulle kännas alldeles för kryllande, men en där man kan vandra i dagar utan att se en själ för farlig. (men ack så underbar!) Så folktomt som känns säkert kunde vara en tumregel.
 
Senast ändrad:
I jämtlandsfjällen kan du undvika fiolk helt och hållet om du går med tält, tex Bunnerfjällen och området mellan gåsen - stensdalen - vålåstugorna - härjångsfjällen.

Som sagt har du lite motstridiga önskemål. Storslagna vyer brukar innebära en del strapatser...
 
Om det kan locka med en tur längre norr ut kanske du kan välja att börja i Anisko och ta "mororvägen" upp till Abiskojaure. Vik sedan av ut i spanet in i hojganvaggi till Stuor kärpel och sedanb tillbaka ned till tåget i Riksgränsen. En fin tur som är lagom på några dagar och erbjuder en lagom spännande tur, men inte allt för långt från telefoner och annat. Hygglig mobilmottagning från norska nätet om man skulle behöva. Den sträckan är inte speciellt välbesökt och det är sällan man möter någon över huvud taget.
 
Mellan Enafors och Ulvåtjärn mötte vi ca fem personer på fyra dagar när vi var där i månadsskiftet juli-augusti häromåret. Nu är det väl en halv dagstur för en vuxen människa, men du kan nog undvika folk om du går i närheten av, men inte på, Jämtlandstriangeln.
 
Tack alla för svar. För en nybörjare blir det faktiskt väldigt mycket lättare om man får några konkreta förslag att utgå från.

Jag satsar nog på Jämtland, får se hur vädret blir nästa vecka.

/Jens
 
Norge kanske? Nattåg till Oslo och sedan 3 h tåg norrut så är du i Jotunheimen?
Men en av tankarna var att se en ny del av mitt fagra fädernesland. Det är ju absurt att man har levt 30 år och aldrig varit i översta halvan av sitt land! Nu är kanske inte Jämtlandsfjällen riktigt i den halvan, men nästan åtminstonnde.
 
Padjelantaleden (Ritsem-Staloluokta) är inte alltför vältrafikerad, men å andra sidan inte speciellt dramatisk, dessutom ganska så lång resa.

Jag har gått på baksidan av Sylarna, mötte inte många på dom två dagarna, däremot till/från Sylarna var det en strid ström. Men kanske v32 har det lugnat ner sig lite med folk. Lätt vandring men inte alls dramatisk.

Dramatisk natur hör i regel ihop med lite strapatser och långa resor.

Abisko är inget dumt förslag.

/Ulf
 
- Måste gå att ta sig till med buss/tåg.
- Kort tur, ca 3 nätter.
- Ganska mycket nybörjare, van vid skog och tält men inte särskilt långt och inte i fjällen.
- Dramatisk och storslagen fjällnatur.
- Så lätt som möjligt. Vill ha stillhet, inte strapatser.

Nattåg till Abisko (vet inte var du bor) är ganska bekvämt, sedan finns den glest trafikerade dalgången Kårsavagge (Gorsavággi) SV om Abisko. Ca en mil lång, fjordliknande, med en liten glaciär längst in. På 14 km avstånd från Abisko finns Kårsavaggestugan, en rätt liten stuga med bara 10 bäddar (vill jag minnas). Går du med tält kan du även tälta längre in i dalen, gärna på en av hyllorna ovanför dalen. I början av dalen, direkt efter nationalparksgränsen, finns bra tältplatser. Vill du bo i stuga kan du göra en rejäl dagstur in i dalen och t ex gå tillbaka via sjöarna 1183 och 981 (ett högervarv tillbaka, s a s). Dalen bör uppfylla dina kriterier ovan. Skulle du ändå vilja dra dig undan det förmodligen fåtal vandrare som finns i dalen är det som alltid enklast att vika av från leden: gör utflykter eller omvägar, redan korta avvikelser kan räcka.

Finns många bilder av dalen, t ex: http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=31896 eller http://www.naturfoto.se/gallery/pictures/1951?PHPSESSID=oshtjcc5fjstn78vgs071r5ni6

Beskrivning av dalen (och andra delar) t ex här: http://www.utsidan.se/cldoc/tva-vandringar-i-abiskotrakten_972.htm

STF:s egen beskrivning: http://www.svenskaturistforeningen....Fjallstugor/STF-Fjallstuga-Karsavagge/Bilder/
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén