Förekomst av fluorkarboner i friluftskläder

"Stickprov bestående av 40 artiklar från 11 varumärken har testats för fluorkarboner, PFAS, en grupp som tillförs för att göra produkter vatten- och smutsavvisande. I en av de testade produkterna som köptes i Norge, en känga från Haglöfs, återfanns betydligt högre halter av fluorkarbonen PFOA än vad som är tillåtet att sälja i butik."

"De 40 produkter som har testats har inhandlats i 19 olika länder och innefattar skor, byxor, jackor, ryggsäckar, rep, sovsäckar, tält och handskar. Bland varumärkena återfinns bland andra Haglöfs, North Face, Norrøna, Patagonia och Mammut. I 9 av 10 av de testade produkterna återfanns fluorkarboner, PFAS"

http://www.greenpeace.org/sweden/se...-Gifter-i-skidklader-och-friluftsutrustning-/
 
Som Glännman skriver är det ju tyvärr så att majoriteten vill ha det såhär.

Våra pengar är att se som röstsedlar, du väljer själv vilka företag, material och teknologier du vill stötta.

Personligen försöker jag tänka hållbart och långsiktigt, och i den mån det går köpa kläder utan flourcarboner, silverjoner eller andra tillskott. Att även satsa på grejor som håller länge är bra, konsumtionssamhället med "slit" (knappt ens det) och släng håller inte i längden. Begagnat är också ett bra alternativ ibland!
 
Man vill nog ha en del av produkterna, men inte nödvändigtvis på det här sättet. De flesta som köper produkter med tex den här typen av ämnen i vet sannolikt inte om att problemet finns. Och det finns ju alternativ, det går att göra kläder utan tex plast eller fluorokarboner utan att funktionen nödvändigtvis behöver bli sämre. De (vi) som vet om problemet kan ju försöka se till att fler uppmärksammar det och påverkar tillverkarna att välja bättre alternativ. Att välja bättre själv är bra, att få andra att göra det också är bättre, tänker jag. I slutändan går kanske budskapet fram även till tillverkarna. Fluorokarboner i barnoveraller uppmärksammades ju för ett tag sen och flera tillverkare tog bort det ur sina produkter efter det (de sa att de gjorde det i alla fall, har inte sett nån uppföljning...). Jag tror att det går att påverka både opinion och producenter om man fortsätter lyfta frågan.

/Mikael
 
Jag har inget emot att man går den vägen heller, där det är möjligt och lämpligt. Men det kommer knappast att ske utan någon form av opinion.
 
Vad funkade i Norge? Skulle vara gött med en länk på den.

Norge nämns så här i rapporten(s.7) men det låter ju väl tunt...

"...Norway is the first country to prohibit the sale of textiles containing the ionic long chain PFC above 1 μg/m2 as from June 2014; certain PFCs have also recently been added to a list of priority chemicals, meaning that releases to the environment must be eliminated or substantially re* duced by 2020. [18] Norway, and all other countries, should enforce the elimination of PFOA (and the PFC chemical group as a whole) at much lower levels, using the best current testing technology. ..."

Norge har alltså bara förbjudit försäljningen av en sorts PFC-ämnen. Det duger inte.

http://www.greenpeace.org/sweden/Global/sweden/miljogifter/dokument/2016/Leaving_Traces_report.pdf
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.