Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Favoritmaten på turen?
- Trådstartare fredrik_
- Start datum
Snuskburgarna har skrivits om i någon gammal tråd. De ska tydligen vara värre än vad mna föreställer sig. Ganska illa, alltså.
Jag tycker att våffelmix är toppen. Den innehåller inga konstigheter (mjöl, mjölkpulver, äggpulver, bakpulver), och gör sig utmärkt osm amerikanska pannkakor. För den som inte har med sig våffeljärn, alltså. Bra frukost, (lunch, middag och snacks). Går fort att göra, kan blandas i flaska om man vill. Och man behöver inte blanda i fasliga mängder fett. Lite olja eller smör att steka i räcker.
Torkat kött är alltid gott, som snacks inte minst. Lätt att göra också, utan ugn. Strimla, salta, låt dra ett tag, skölj av, häng upp. Gärna på balkongen eller så. Du hittar recept på nätet eller i gamla trådar här.
Sedan tycker jag att pulvermos, som ju är oätligt i stan, funkar utmärkt i skog och på fjäll. Köp känt märke, ta med extra kryddor och smör. Och blanda med bacon, krov eller vad du kommer över. Betongklumpskänslan i magen gör att man sover som en stock.
Jag tycker att våffelmix är toppen. Den innehåller inga konstigheter (mjöl, mjölkpulver, äggpulver, bakpulver), och gör sig utmärkt osm amerikanska pannkakor. För den som inte har med sig våffeljärn, alltså. Bra frukost, (lunch, middag och snacks). Går fort att göra, kan blandas i flaska om man vill. Och man behöver inte blanda i fasliga mängder fett. Lite olja eller smör att steka i räcker.
Torkat kött är alltid gott, som snacks inte minst. Lätt att göra också, utan ugn. Strimla, salta, låt dra ett tag, skölj av, häng upp. Gärna på balkongen eller så. Du hittar recept på nätet eller i gamla trådar här.
Sedan tycker jag att pulvermos, som ju är oätligt i stan, funkar utmärkt i skog och på fjäll. Köp känt märke, ta med extra kryddor och smör. Och blanda med bacon, krov eller vad du kommer över. Betongklumpskänslan i magen gör att man sover som en stock.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Har även funderat på gröt, pulversoppor och pulvermos. Inget av det särskillt intressant och roligt däremot!
Här kommer mitt frukostrecept som jag provat ut genom 3 olika resor, och som nu även skall med upp på Mont Blanc:
Mixad snabbhavregryn 72 gram
Blåbärssoppa 42 gram
Russin 44 gram
Pulvermos 42 gram
Ner i matburken, häll på kallt eller varmt vatten och skaka tills moset fluffat till sig lite. Ät med sked. 684 kcal och definitiv mättnad.
Mat
Låter väldigt bra! Skall ut på vår första långtur fast med häst och alla tips på bra mat är av högsta värde
Tack!!!
Snuskburgarna har skrivits om i någon gammal tråd. De ska tydligen vara värre än vad mna föreställer sig. Ganska illa, alltså.
Jag tycker att våffelmix är toppen. Den innehåller inga konstigheter (mjöl, mjölkpulver, äggpulver, bakpulver), och gör sig utmärkt osm amerikanska pannkakor. För den som inte har med sig våffeljärn, alltså. Bra frukost, (lunch, middag och snacks). Går fort att göra, kan blandas i flaska om man vill. Och man behöver inte blanda i fasliga mängder fett. Lite olja eller smör att steka i räcker.
Torkat kött är alltid gott, som snacks inte minst. Lätt att göra också, utan ugn. Strimla, salta, låt dra ett tag, skölj av, häng upp. Gärna på balkongen eller så. Du hittar recept på nätet eller i gamla trådar här.
Sedan tycker jag att pulvermos, som ju är oätligt i stan, funkar utmärkt i skog och på fjäll. Köp känt märke, ta med extra kryddor och smör. Och blanda med bacon, krov eller vad du kommer över. Betongklumpskänslan i magen gör att man sover som en stock.
Låter väldigt bra! Skall ut på vår första långtur fast med häst och alla tips på bra mat är av högsta värde
du mixade ihop allt det där i en röra? och hur smakade det? :S
Japp, alltihop till en gegga. Smakar potatismos med lite blåbärssylt i typ och när man kommer till russinen så blir det lite tuggmotstånd i det hela också.
Sedan jag skrev inlägget så har jag faktiskt efter att ha läst många böcker om Mount Everst experimenterat med annat. Högst på toppen verkar alla vara så trötta och höjdpåverkade att de inte orkar äta. Därför blir drickchoklad oftast det som verkar gå åt för att få vätska och lite näring.
Apoteket säljer dock ett pulver som heter Modifast som innehåller 400 kcal / 100 gram och har en bra fördelning av energi. Chokladsmaken är mycket god och funkar suveränt. Kört det en vecka nu som lunch på jobbet och kan bara se fördelar med det.
Något mål varje dag kanske skall vara lite stabilare så tarmarna får något att jobba med, och då är ju couscous med röda linser mitt självklara val.
När jag är ute i naturen så är det upplevelsen av miljöerna som är det viktiga för mig. Vill jag njuta av god mat gör jag det hellre i soffan framför en bra film. På vandring så är energi/vikt samt energin det tar att tillaga maten som är viktigast för mig.
Det där förstår jag inte alls. Leva på näringsdryck till lunch? Fytusan.
Och ute i naturen blir maten ju sååå mycket godare. Där, om någonstans, ska god mat njutas. Tycker jag.
Och ute i naturen blir maten ju sååå mycket godare. Där, om någonstans, ska god mat njutas. Tycker jag.
haha, så din ide om att njuta av fjällmaten är att supa lite först så det går ner lättare?
torkad mat verkar vara att föredra när man ska förena smak, näring, vikt och "lättlaglighet", kan man säga så? I alla fall. Vad smakar bäst, köpta eller hemmagjorda? Måste vara billigare att göra eget, och om normen om färdigmat stämmer även godare med hemmagjort? Vilka blandningar funkar bäst? Kan man torka vad som helst?
Brukar ni torka ingredienser var för sig och sen blanda och laga till ute? Eller är det tillagning först och sen torkning?
Jag har förr torkat sakerna var för sig, blev inte ett så bra resultat tyckte jag. Nu har jag mat som jag lagat och sen torkat hemma (men hoppade över mjölken/grädden i maten och tänkte ta med lite pulver att blanda i den vid tillagning). Borde väl proväta litegrann och se hur det blir.
Hur mkt brukar er mat väga? Jag är osäker på vad jag ska förvänta mig när jag torkar själv.
Jag har förr torkat sakerna var för sig, blev inte ett så bra resultat tyckte jag. Nu har jag mat som jag lagat och sen torkat hemma (men hoppade över mjölken/grädden i maten och tänkte ta med lite pulver att blanda i den vid tillagning). Borde väl proväta litegrann och se hur det blir.
Hur mkt brukar er mat väga? Jag är osäker på vad jag ska förvänta mig när jag torkar själv.
Brukar ni torka ingredienser var för sig och sen blanda och laga till ute? Eller är det tillagning först och sen torkning?
Jag har förr torkat sakerna var för sig, blev inte ett så bra resultat tyckte jag. Nu har jag mat som jag lagat och sen torkat hemma (men hoppade över mjölken/grädden i maten och tänkte ta med lite pulver att blanda i den vid tillagning). Borde väl proväta litegrann och se hur det blir.
Hur mkt brukar er mat väga? Jag är osäker på vad jag ska förvänta mig när jag torkar själv.
Tillagat eller var för sig beror på om man har en meny som man följer 'slaviskt', eller om man vill kunna improvisera lite. Generellt kan man väl säga att maten är den största och tyngsta posten vid start, vad sen sakerna väger efter torkning beror på vatteninnehållet.
valdemar
Hur mkt brukar er mat väga? Jag är osäker på vad jag ska förvänta mig när jag torkar själv.
Jag brukar ha svårt att komma upp i 400 kcal / 100 gram även om det är där jag siktar. Men du bör minst komma över 300 kcal / 100 gram annars får du nog fundera om på kompositionen tycker jag.
Liknande trådar
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg