Esbit kök

nja

Starttemperatur, omgivningstemperatur, vind, lä och vindskydd samt lock?

Siffrorna se tjusiga ut men var det KISS från början?

hmm... med 12-13 gram T-röd (släckning omedelbart efter med lock) så får man i allafall 0.5 liter (15 grader starttemp) genomkokande vatten i en tragia 27 även om det blåser lite - med gas drar det ca 7 gram.

om man inte ens får till 0.5 l uppkok med 4*3 gram metatablett så är det nog inte metatabletter den bästa av bränslen att släpa på (även om själva köket är lätt) om man skall vara 2-4 veckor utan bunkringsmöjlighet...

om man värmer 3 ggr 0.5 liter per dag, snålt räknat:

T-röd 13 gram per 0.5 l uppkok:

39 gram dag
273 gram vecka
1092 gram månad
behållare 1 säkerhetsflaska 1.5 liter 212 gram
1304 gram per månad + kök


meta 5 *3 gram per 0.5 liter uppkok:
45 gram per dag
315 gram per vecka
1260 gram per månad
behållare ~50 gram papper + fuktskydd
ca 1300 gram per månad + kök


Gasol 7 gram per 0.5 liter uppkok:
21 gram per dag
147 gram per vecka
588 gram per månad
behållare 215 (450 gram) + 110 (230 gram) = 325 gram
totalt 913 gram per månad + kök

kök toppmonterad microstove utan piezotändare - 63 gram
kök slang gravity II EF med piezotändare 263 gram


i samtliga fall väger ett kök/vindskydd som tål blåst utan att störa lågan för mycket en del i vikt.


Testet jag gör är 0.5l kylskåpskallt vatten med (och nu kommer det viktiga) ett 60talskök med tabletter som legat sen 60talet. då krävs det 12g för ett kok om man har vindskydd (gjordes igår).
Skall kolla med samma kök och esbit-tabletter från clasan (4gst) för att se om det blir snabbare/ bättr kok.

Men det var roligt att du tog dig så mycket tid att göra beräkningarna (det är skönt med fler som är lite nördiga :)

BZ
 
Gaskök har desutom fördelen att man slipper sot uppbyggnad under kärlet - lågan når metallen
vilket gör den effektiv när den är ren och att man slipper diska undersidan också.

Med teflon kärl i kombination med gaskök räcker papper och torka ur det med.

Att hålla på att köra med ved,diesel och annat ger en sotvärmesköld på undersidan som väldigt
snabbt sätter ned effektiviteten på hur värmen från eldkällan används.

Typ rymdfärjor och annat som skall ner igen använder typ sköldar av kol pga den bra värmisolerande förmågan.....

Med gas slipper man det extra momentet med att få bort skiten på undersidan samt att det går fortare med uppkok.

Nu är ju flänsförsedda gaskök kanske inte så kul att köra över öppen eld om gasen tar slut men normalt sett är man ju inte borta så länge - gaskök är rena och enkla.

Dom andra kan man ha i skåpet som multifuel överlevnadsgrejer
 
Det finns en tråd kring Esbitkök som jag startade för ett par år sedan. Där redogörs för en del praktiska tester med Esbitkök, plus att det finns några bilder. Jag har kört Esbit på några solovandringar, och vill man pressa vikten är det ett utmärkt alternativ. Men man måste vara villig att anpassa matvalet efter omständigheterna. Några större kulinariska utsvävningar blir det inte tal om, men om man klarar sig utan långkok så funkar det bra.
 
Gaskök har desutom fördelen att man slipper sot uppbyggnad under kärlet - lågan når metallen
vilket gör den effektiv när den är ren och att man slipper diska undersidan också.

Vill inte vara sån men du får faktiskt bättre effektivitet om kokkärlet är sotat eller svart.
Önskar bara att jag pallade ta fram en källhänvisning på den infon :)
//Peter
 
Jaha , det skulle vara intressant att få höra denna källa tala....

Med tanke på att du kan hålla en liten kolbit i ena ändan när andra är vitglödande så kan man ju tänka sig hur ett 0,1mm sikt dämpar värmen från en sotig brännare - desutom ökar uppbyggnaden av sot fort när det väl börjat.

Ett kokkärl me en halv cm sot i botten skulle lätt kunna skickas ned från omloppbana runt jordon me liten skämd skiten mat i botten som present från iss or whatever.

Att då försöka koka mat i detta kärl...Möhö - fast man skulle ha 8 kubikmeter gas så skulle man få äta non al dente makroner.

Mot värmestrålning inom visa våglängder - ja kanske synligt ljus så kan en mattsvart yta vara
lämplig för att absorbera - men ljuspektrumet är mycket bredare än så.

I t.ex infraröda våglängder är färger med total absorbation , dvs svarta - helt vita - 80% reflekteras tillbaka.

And so on
 
Fast anledningen att du kan hålla en kolbit i ena änden när den andra är vitglödgad beror ju inte på att kolbiten är svart utan för att kol och trä har extremt dålig värmeledningsförmåga...

Och nu pratar inte heller jag om tjocka lager sot utan en sotad yta alternativt en svart yta. Inga extremfall och ytterligheter.

Skall se om jag kan hitta källorna någonstans.

//Peter
 
Trist Troy

men MSR med flera gör svarta kärl, inte av moderiktighet utan av värmemottagnings effektivitet.
Du har rätt i att tjocka kollager isolerar, men ett tunnt lager färg kan väsentligt öka väremottagingseffekten, eller i motor och avgasystemsvärlden öka värmeavgivningen.....
Så kliv ner från dina lånta hästar och släpp in lite kunskap!
 
Ännu tristare Troy, mörka ytor tar upp värme betydligt bättre än blanka, blanka reflekterar bort istället.

Källa ?, grundskolan, har man gått där behövs inga "blowjobs" i framtiden...
 
Sådant går att räkna på vilket tas ofta tas som exempel på i termodynamikböckerna.

Där har man både emmisionskonstanten på själva ytan (som kan vara variabel med våglängd på strålningen) som en parameter men också värmeledningskonstanten i färgskiktet - fördelen med hög emmisionskonstant kan lätt ätas många gånger om av en något för tjock färgskikt.

med mycket tunn sotning (1/100-dels mm) så kan det bidra positivt gentemot en normal blank aluminiumyta men är sotlagret över 1/20-del mm eller så så är bidraget mindre pga sotets isolerande verkan.

Även om tex. gasolågan avger mycket IR-strålning så är den ändå väldigt liten del av den totala värmeflödet - det mesta kommer ifrån dom heta gaserna som spolar efter grytbotten och där har all sot och beläggningar en isolerande verkan och då behövs det inte mycket till tjocklek för att resultatet skall bli sämre med sot än utan oavsett hur mycket lågan strålar IR.

det handlar om kvoter mellan olika delar och man skall inte bråka om fickpengar (IR-strålning) om det påverkar dom stora summorna negativt (omspolande het gas) med högre isolering även om det finns optimal punkt där allt samverkar på bästa sätt - men att ha koll och putsa sotlagret till rätt µm-tjocklek för bästa optimering är nog bara förehållet till dom riktiga köksnördarna som har räknat på allt ;-)

sot är inte speciellt frekvensselektiv utan tar emot (kall) eller strålar (varm) lika bra både inom IR och den synliga ljusspektrat - medans tex. vit isbjörnspäls eller snö är svart inom IR-området etc.
 

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg