Eldningsförbud Norge

Hej!

Ska som sagt till Norge i sommar och vad jag har läst så är det eldningsförbud mellan 15 april till 15 september. Är det okej att använda friluftskök? Någon som har koll?
 
"Selv om man ikke har lov til å tenne opp bål, finnes det andre alternativer for å få laget seg varm mat på tur, slik som primus og stormkjøkken."

http://www.opdalingen.no/kultur/201...bud-men-det-er-lov-å-bruke-hodet-14600257.ece



"Selv om man ikke har lov til å tenne opp bål, finnes det andre alternativer for å få laget seg varm mat på tur, slik som primus og stormkjøkken."

https://www.ntbinfo.no/pressemeldin...ferien?publisherId=9934295&releaseId=14852483

" Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»"

https://www.fjellforum.no/forums/topic/42511-ang-bålforbudet/

Det finns visserligen en del som menar att stormkök inte skulle få användas, men man kan inte ta personer som anser att man inte heller får använda gåstavar eller flytta på stenar (risk för gnistor!) under sommaren på allvar!

https://telemark.dnt.no/artikler/nyheter/5255-friluftslivets-brannvernplakat/
 
Tolkningsfråga. I det länkade dokumentet om allemannsretten i inlägg tre så står
"Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann."

Finns rättsfall där någon fällts för att ha använt stormkök och liknande, där det inte blivit en brand?

Thure
 
«Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

Tolkar jag att det är tillåtet att använda campingkök mm. när man försäkrat sig att brandspridningsrisken är minimerad tex genom att ta bort torr gräs och annat som finns i närheten där köket används. (ni som vet hur lite en brinnande T-spritslåga syns i solljus från spill efter påfyllning för förvärmning och sprit i kök, förstår varför...)

I det avseende är campingasol-kök extremt säkra i och med att man inte riskerar kvardröjande spill som antänds och brinner på fel ställe

Skall man använda ved, kol (engångsgrill...) så ställer det större krav på kontroll av området omkring och eldningsunderlaget så att sprätt från ved och gnistor i rök eller länge liggande glöd (i marken under brasan) inte ställer till med brand långt efter man lämnat platsen, i praktiken eldar man sådan bara på i förväg iordninggjorda eldningsplatser.

Med andra ord stor portion egenansvar att se till att inte starta brand och blir rättsliga konsekvenser om man ändå startar en brand, och det är liknande regler i Sverige.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Tolkningsfråga. I det länkade dokumentet om allemannsretten i inlägg tre så står
"Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann."

Finns rättsfall där någon fällts för att ha använt stormkök och liknande, där det inte blivit en brand?

Thure

Risk för offtopic...
Läser du till veiledningen så förklaras det där. Kraven är höga.
Länken fungerar visst inte..
https://www.dsb.no/lover/brannvern-...veiledning-til-forskrift-om-brannforebygging/
 
Tack för länken.
Jag har inte så mkt mera att framföra i den juridiska frågeställningen.

Uppskattar xxargs inlägg med tips om man kan minimera risken för en oönskad brand.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips