Dela upp mat

Vi är fyra stycken som ska upp till Jämtland, Storulvån 7augusti och gå en tälttur i fyra dagar. Vi går ut förmiddagen 7augusti och är tillbaka på fjällstationen eftermiddagen 10augusti.
Hur brukar ni dela upp maten?
Vi kommer att ha med oss två st gaskök. Tar en alla frukostar och en alla luncher osv?
Något speciellt man bör tänka på med maten på en sån tur? Någon mat man bör undvika eller något man absolut ska ha med?
Känns som att vi inte bara behöver äta frystorkat med tanke på att det är en ganska kort tur, men vilken sorts mat håller bra i packningen?
Något annat man bör tänka på inför vandringen?
Tacksam för ideér och tips!
Mvh
Martin
 
När det gäller fördelningen av utrustningen så är det väl inte så noga bara alla är nöjda. Det KAN vara ide att se till att utrustning och mat är utspritt så man inte blir av med bägge köken och alla middagar om man blir av med en ryggsäck (t.ex. vid vad).
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag brukar dela upp maten olika beroende på vilka jag vandrar med.

1) Matpaket efter måltid. Dvs alla luncher i en påse, alla middagar i en annan.
2) Matpaket efter person.

1) funkar bäst när alla är överens om att det finns starkare personer i sällskapet som kan och vill bära lite extra. Kan också vara bra ifall man behöver packa ryggsäckarna olika (ex om någon bär tältet så kan det kanske vara lättare att någon annan tar maten överst så slipper man riva upp så mycket när det är dax för lunch).
2) funkar nästan bara när man använder sig av engångsmåltider ex real turmat. På så sätt kan alla välja själva vad de vill äta just då. Vattnet kokar man gemensamt. Funkar bra när man vill ha en "rättvis fördelning", ex mellan syskon som ibland kivas. Eller hos trötta personer då de vet att de bara släpar på sina egna prylar just nu när det är så jävligt...

Köket kan ju vandra mella deltagarna om man inte upplever det som en osäkerhetsfaktor ("Men du skulle ju ta köket!" "Jag gjorde det ju igår. Det var ju x's tur idag.")
 
Det är klokt att ni har två kök för det brukar inte vara en bra idé att laga mat till 4 pers på ett kök, förutom vatten till Varma koppen förståss. Då passar det att ni delar upp er två och två, kanske ni rent av kommer att sova två och två.

Jag har kört följande uppdelningar:
1. Sambon bar sina egna prylar, jag bar resten.
2. Frukosgröten delad i två påsar, vi tog en var och använde den ena först, andra sedan. Lunch hade vi egen (Varma koppen + tilltugg). Middag bar vi varannan dag. Tält, kök mm gemensamt fördelat så vi bar ungefär lika mycket vikt, jag bar stora saker och kompisen små (jag hade större ryggsäck).

/Ulf
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips