Cykling genom Storbritannien

Hej Svejs! Jag planerar att cykla genom Storbritannien i juli månad, från Land´s End (södra England) till John o´Groats (norra Skottland). Är det någon av Er som har gjort turen förut och har några tips att komma med så vore det varmt uppskattat!
 
Intressant och trevlig idé. Jag har visserligen inte cyklat denna sträcka själv, och inte ens kommit att tänka på det. Men jag har en del erfarenhet av England efter otaliga besök och efter att ha bott där på deltid under ett par år. Cykling är populärt i England och det finns en hel del information att få redan innan ni åker.
Jag vet inte hur mycket erfarenhet ni har av det engelska och skotska vägnätet men det är inte detsamma som det svenska. Inte allt för att det är sämre men vägarna ser annorlunda ut och är byggda annorlunda. De större vägarna är enligt min mening inte lämpade för cykling då det är för mycket och för snabb trafik och dessutom ibland ganska smala i förhållande till trafiken. Kan ev. användas som transportsträckor. De lite mindre vägarna är bättre. Ofta ganska smala utan vägren och med häckar och trädgrenar svischande förbi öronen på en tvärhands avstånd. De flesta bilister är vana vid långsammare cyklister på vägen men det fordrar en del av både cyklist och bilist. De mindre vägarna är mycket fina och alltid asfalterade, hur små och smala de än är. Med de är inte raka utan vindlar av och an och TAR TID. Det man får i vackra omgivningar, pittoreska småbyar och intressanta småstäder förlorar men i restid. Överhuvud taget så brukar jag beräkna betydligt längre restid än vad jag tror när jag reser (bil eller cykel) i England eller Skottland. Ett råd är att inte planera för långa dagsetapper. Det är en synd att inte falla till föga för frestelsen att stanna i några av de underbara småbyarna eller fina småstäderna under vägen. Korta hellre av resrutten.
Jag skulle rekommendera att investera några kronor i en bra vägatlas t.ex. AA Motoring Survey (ca A3 format). Där finns alla farbara (och en del andra) vägar i UK till en billig penning. Kan tas isär för behändigare packning. Du hittar dessa kartor antingen hos Brittiska turistbyrån på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm eller på en del välsorterade bokhandlare.
Några andra länkar till guider, kartor och annat är:
http://www.thebritishguide.com/Cycling.asp
http://www.sigmapress.co.uk/cycling.html
http://www.bikinguk.net/web/

Något om nordöstra England och sydöstra Skottland:
http://www3.clearlight.com/bikeroutes/

Jag vet inte hur ni har tänkt er att bo. England har inte någon allemansrätt (i Skottland finns visserligen en viss begränsad rätt liknande allemansrätt) vilket gör att det inte är tillåtet att slå upp ett tält där man vill. Det brukar gå bra om man frågar markägaren även om det har blivit svårare med anledning av smittspridningsrisken av mul-&klövsjukan. Ett alternativ som jag själv tycket är alldels utmärkt är att en del pubar tillåter tältning, en eller i vissa fall flera nätter, i anslutning till puben!! Detta gäller dock inte alls alla pubar!!! Tillgång till tältplats, god mat, gott öl, toaletter och vatten inom några stegs avstånd … vad mer kan man begära??? Det finns en guidebok som jag kan rekommendera över andra – CAMRA’s Good Beer Guide!! Ah..en sån där öl-nörd? Nja, visserligen är de engelska pubarna och det traditionella ölet från småbryggerierna något av en livsnjutning för mig men denna guide ger så mycket information även för den som av någon oförklarlig anledning inte skulle uppskatta det traditionella ölet. Här kan man se just var det är ok att tälta, var man kan hitta god lunch och middag till rimliga priser, öppettider, var det finns ”accomodation/bed&breakfast”, telefon och adress om man vill boka något i förväg, en kort beskrivning av puben och omgivningarna m.m. Rekommenderas varmt!! Köps billigast direkt via CAMRA (http://www.camra.org.uk tar ca tre veckor att få hem).
En del information om vandrarhem finns på http://www.yha.org.uk . Dessutom finns en hel på Brittiska Turistbyråns hemsida http://www.visitbritain.com . Där hittar ni också adresser till alla lokala Tourist Informations. Ett råd är att skriva ut denna förteckning och ta med er. På dessa små lokala kontor kan ni få hjälp med det mesta utan kostnad. Ett alternativ till boende är givetvis bed&breakfast. Min erfarenhet är att det går att hitta både trevigare och billigare(en ovanlig men trevlig kombination) B&B via det lokal Tourist Information än om ni stannar vid första bästa skylt utefter vägen. Ni betalar vanligen något pund till TI vilket sedan dras av (mot kvittot) när ni betalar B&B.

Hoppas att jag inte har skrämt er med för mycket information. Lycka till med en mycket trevlig idé!! Vore trevligt med en rapport här på Utsidan efteråt!
Lennart
 
Färdiga rutter!

Hej

Att cykla End-to-End i England/Skottland är en klassisk rutt, både bland turister och för att sätta rekord. Att tiddelipom inte har hört talas om den rutten säjer troligen mer om hans cykelerfarenhet än om cyklingen End-to-End. Jag hoppas att han inte lyckas avskräcka dig.

Den engelska varianten av 'Cykelsällskapet/Cykelfrämjandet', CTC http://www.ctc.org.uk, har MYCKET info om End-to-End cykling. Från deras sajt kan du bla beställa rutt-beskrivningar, med den och en bra karta så går det utan problem att cykla End-to-End på ett par veckor:
http://www.ctc.org.uk/editorial_display.asp?edname=2634.htm&cont_id=18

Om du söker runt på nätet så hittar du många berättelser om End-to-End cykling:
http://www-math.science.unitn.it/Bike/Countries/Great_Britain/#LandsEnd
http://www.collyer.clara.net
http://www.btinternet.com/~daniel.johnson/travel/end2end.htm
 
Genom Cornwall och Devon .....

…cyklade jag och hustrun under tre veckor för många år sedan. Vi använde oss enbart av det “finmaskiga” vägnätet för att slippa trafiken och som de skärgårdsälskare vi är så höll vi oss så nära havet vi kunde. Till beskrivningen av småvägarna i Tiddelipoms inlägg tidigare, vill jag tillägga att det ställvis är rätt backigt, milt uttryckt. Inga långa sugande backar som slutar i himlen, utan korta branta “knäppar” i mängd. Ofta måste man bromsa nedför. Trist när man får jobba så hårt uppför. Ibland är stigningen skyltad. Värsta siffran vi såg var 30% men den allra värsta backen var oskyltad. Vi orkade nätt och jämt knuffa våra tungpackade hojar över krönet!

Man skulle kunna tro att det är mycket värre att cykla i Norge t.ex. men eftersom de tunga stigningarna där är lagda i serpentiner så lutar det mestadels inte mer än 12%, låt vara rätt länge.

Inte så i sydvästra England. Där finns inte plats för några krökar så det blir backe upp och backe ned rakt på i ett kör.

Den speciella väg från Lands End till John O’Groats som omtalas i ett tidigare inlägg, har vi ingen erfarenhet av men du gör klokt i att räkna med låga medelhastigheter om du vill hålla dig undan biltrafiken.

Ändå tillhör vår englandstur våra käraste minnen så du får säkert en härlig upplevelse du också.
T
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
coolmarcus Hej! Tips på cykling genom Afrika Långcykling 16
kimsjö Cykling genom asien, tips och rad?.resekamrat? Långcykling 3
kimsjö Cykling genom asien - start i host Långcykling 4
clasanson Planering inför cykling genom Sverige Långcykling 3
greendanger "Lång" cykling Långcykling 4
Anders Nordh Cykling till Albanien Långcykling 2
Magnus H Bilder cykling Nya Zeeland Långcykling 4
jens93 flyg och cykling till/i australien och nya zeeland! Långcykling 8
hellstrom-c Kompanjon sökes för Sverige-cykling! Långcykling 15
Cykling2014 Cykling Europa sommaren 2014! Långcykling 14
Anki56 Sällskap sökes cykling jul-nyår Långcykling 1
Börner Dokumentärfilm om cykling till Asien Långcykling 3
emmaskold MTB cykling i Leogang i Österrike i sommar - SÄLLSKAP SÖKES! Långcykling 0
perosen Föredrag om cykling i Nederländerna (21/1 i Uppsala) Långcykling 3
santiago Cykling Holland-Ö-vik Långcykling 4
Ha st Cykling i Italien Palermo - Como Långcykling 0
spatman frågor inför cykling. Långcykling 2
SeekOut Tält för cykling Långcykling 15
Gohan Tips på cykling i sommar Långcykling 3
basti Spontan cykling till Paris, eller? Långcykling 0
Fastnet.R Semester kick off cykling Nyköping-Halmstad. Långcykling 12
niking Hög tid att satsa på infrastruktur för cykling Långcykling 10
Pocahontus En månads cykling i maj, tips? Långcykling 5
tomas b Schwalbe Däck för 'till jobbet cykling' Långcykling 5
henrik_faming Cykling i Kroatien juni 2011 Långcykling 4
Sailorboy81 cykling ca 5-7dar slutet på juni början av juli Långcykling 0
bogdanescu Cykling och vandring Långcykling 3
kimsjö Cykling NY-Vancouver Långcykling 3
ChristianSvensson2 Erfarenhet av cykling i Väst och Centralafrika Långcykling 1
flameboy Däckval, cykling Stockholm-Göteborg? Långcykling 10
Emil_S Cykling till Gibralta. Hur lång tid? Långcykling 2
basti Hörlurar för cykling! Långcykling 17
jamo Turtips för långweekend-cykling max 12 timmar bilresa från Stockholm? Långcykling 15
kajhaj cykling i Istrien/Kroatien Långcykling 7
kultingen Köpa pulsmätare för bland annat cykling, vilken? Långcykling 3
miyata cykling i norra tyskland Långcykling 5
hjan Cykling på södra och västra Teneriffa Långcykling 0
StefanP- Skor för cykling och vandring Långcykling 5
LeifP Cykling i Portugal? Långcykling 3
chrrisse Ge mig tips på träning inför långfärds cykling Långcykling 10
Albin85 "cykling" -Sverige till Kina, cykelpolare, Råd, Tips, Långcykling 9
perlarsson Cykling på Åland, frågor Långcykling 5
herr lejon cykling i Provence Långcykling 0
j_stellan Cykling i Spanien Långcykling 7
bikerider Studiecirkel om cykling Långcykling 0
igs cykling i nordamerika Långcykling 3
avslutatmedlemskap0601 Cykling 2006 Stockholm > Kapstaden – reskamrat sökes! Långcykling 6
chrille_g Mat i kombination till cykling Långcykling 11
chrille_g Cykling i Sydostasien Långcykling 8
gunnarmongard Cykling i november Långcykling 9

Liknande trådar