Castor och Pollux

Hej
Vi är två klättrare som funderar på Castor och Pollux i sommar. Vore tacksam för all info som ni kan dela med er. Ledval, utrustning, tid på berget, sova i hytta eller tält etc,etc. Tackar!
 
Från Zermatt? Isf första kabinen upp till Klein Matterhorn och gör Pollux på förmiddagen. Gå ner och sov i Italienska Ayas-hyttan och gör Castor på tillbakavägen till Klein. Om orken finns kan jag rekommendera utsikten från Breithorn innan ni tar kabinen ner till Zermatt igen.
 
Gjorde de bergen för två år sedan, som några av mina första 4000+-toppar. Bra nybörjartoppar, men kräver kunskaper i glaciärräddning och korrekt bedömning av förhållanden på höjd och kyla. Så det första ni behöver fråga er, har ni själva kunskaperna för det eller skall ni köra guidat? Guider kan hyras vid bergsguidernas hus på torget i Zermatt.

Ok, lite tips om ni kör själva:

1. Billigt flyg till Geneve eller Zürich. Tåg till Zermatt. Köp halbfahrkarte för 100 Sfr. Går jämnt upp med en returbiljett, men gäller även på linbanorna och bergstågen. Där sparar ni pengar.

2. Camping i Zermatt. Följ järnvägen tillbaka några hundra meter från stationen. Expeditionen endast öppen morgon och kväll. Inte femstjärning precis, men det duger.

3. En första acklimatiseringsdag på ca 3000 m. Tex Gandegghyttan ovanför linbanestation Trockener Steg.

4. Linbana till Kleine Matterhorn. Acklimatisering på Breithorn west. Om energi finnes traversen till Breithorn central. Ganska luftig. Nere på platån har ni ett val. Om ni känner er pigga kan ni ta er till Bivacci Rossi di Volante som ligger på 3800 m nedanför Roccia Nera. Den hänger på en klippa ca 80 m över platån. Håll höjd när ni kommer från Kleine Matterhorn kommer ni på stugan uppifrån. Känner ni av höjden kan ni istället sova lägre tillbaka till Gandegg.

5. Castor: Normalvägen är sluttningen SV. Ca 30-40 grader. Lite brantare (50 grader) uppåt kammen mellan toppen och förtoppen Castor zwilling. Gå den luftiga kammen upp till toppen. Fin utsikt över Liskamm och neråt Cervino.

6. Pollux: Normalvägen upp är kammen SO. Scrambling. En genväg är ravinen strax väster om kammen, som går upp ungefär till mitten. Scrambling upp till kruxet. Fasta rep på kruxet, ca 30 m. Säkra i repet eller varandra i något fäste. Kan bli kö där, både på upp och nedvägen. Ovanför kruxet är det en liten platå med en madonnafigur. Sedan ganska lätt vandring (förutom höjden) upp till toppen. Fin utsikt nedåt Gornergletcher och Zermatt. Om det är kö vid kruxet kan det löna sig att fira ner bredvid repet.

7. Har ni tid och ork kan ni ta en dag för att ta Roccia Nera och Östra tvillingen ovanför stugan. Sedan nedgång. Längs kammen finns det sammanlagt 7 huvudtoppar över 4000 m.

Bra böcker:
The 4000m Peaks of the Alps - Selected Climbs, Martin Moran.
The Alpine 4000m Peaks by the Classic Routes, Richard Goedeke

Bild 1: Breithorn från söder
Bild 2: Castor o Pollux fr öster
Bild 3: Toppkammen Castor
Bild 4: Cruxet på Pollux
 

Bilagor

  • breithorn.jpg
    breithorn.jpg
    28.4 KB · Visningar: 978
  • castor pollux.jpg
    castor pollux.jpg
    55.1 KB · Visningar: 1,463
  • castor kam.jpg
    castor kam.jpg
    37.4 KB · Visningar: 930
  • pollux crux.jpg
    pollux crux.jpg
    57.6 KB · Visningar: 943
Rättelse

Bilden på Castor o Pollux är tagen från väster, österut. Inget annat. På stigen från Kl Matterhorn.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.