Bygga kajakroder

Håller på att bygga en kajak i trä/epoxi och funderar lite på roder/skädda konstruktionen.

Drömmen vore ett underliggande roder/skädda som fungerar som skädda ända tills yttersta läget då det "släpper" och man kan använda det som roder. Dessutom ska det helst vid grundstötning styras in i sin skena igen.

Hoppas på det sättet kunna kombinera den eviga paddelfrågan "Skädda eller roder".

Lettmann har en liknande konstruktion som jag skulle vilja förbättra. Är det någon som har konstruerat något liknande eller har tankar i dessa banor?
 
Vafför?

En som du säger underliggande skädda, som är invikbar och ytterst fungerar som roder! Varför?
Vill du ha roder, som är överläset skädda, så sätt det bakom aktern och förse det med ett gångjärn så att du kan gå in till stranden utan att plöja. Ett djupare (större) roder är även bra om du skulle vilja segla!
En infällbar skädda som kan användas som roder kräver en rätt stor och rymlig låda i aktern. Jämför gärna med en sticksvärdbrunn.
Mitt råd är om du bygger själv att en trimskädda, som gör förhållandevis lite och är enkel att bygga (genomgående rör och inställning på däcket), medan ett släproder ger dig en bättre och mer manöverduglig farkost två gångjärn fästa i stäven samt något under så att du har kvar rodret vid grundstötning och sjögång.
Berätta gärna vad det blev och om du är nöjd?

Go tur

Johan K
[Ändrat av johankse 2003-02-22 kl 08:26]
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.