Björn river ur stubbar o träd?

I höstas sköt de en mindre björn ( drygt 70kg) här på Alnö och före det en större (knappt 200kg) på Rödön utanför. De såg även en riktigt stor då de sköt den mindre. Nu säger en del att det finns kanske sju stycken björnar på vår lilla ö och det måste ju vara för trångt för dem = inte bra.

Då jag bor där det mest troligt finns, om det nu finns, undrar jag över dessa "spår".

Hittar på flera ställen nära vårt hus ur-rivna gamla träd, stubbar och "klösmärken" på träd som går högre än jag når ( är ca 175cm lång). Det är inga små flisor som verkar klösts loss heller, men det kanske inte alls är någon björn? Någon som vet? Har hört lite konstiga ljud också.
Jag är inte rädd direkt, går gärna ut (eller cyklar MTB) i skogen, men försiktig är man väl. Speciellt om de börjar dyka upp på gården eftersom vi har två små barn.

Kolla bilderna och om ni har erfarenhet så skriv ett inlägg :)

2012-05-28%2020.37.34.jpg


2012-05-28%2020.23.03.jpg


2012-05-28%2020.23.14.jpg
 
Björn brukar riva stubbar, rulla runt lågor, etc.

Sen om det är björn som är skurken på dina bilder, det är en annan historia.

Bild 1.
En murken låga, d.v.s. väldigt mjuk och ömtålig. Nu vet jag inte skalan, men det kan vara någon insektsätare (grävling, björn) eller spillkråka som jagat hästmyror e.d.

Bild 2.
Inseksangrepp. Barken ramlar oftast av i sjok sådär, och hackspettar brukar hjälpa till. Såg du några rivmärken alls på stammen?

Bild 3.
Insektsangrepp, samt ett par större hål. Här skulle jag tippa på att det är en hackspett (förmodligen spillkråka) som hackat ut insektslarver.

Alltså. Bild 1 kan vara björn, och bild 2 kan med litet fantasi vara björn. Bild 3 tror jag inte är björn.

De gånger man kan vara väldigt säker på att det är björn är när det krävts en björns styrka för att åsamka skadorna. T.ex. när en gammal tjärig tallstubbe från 1800-talet är brutalt sönderbruten. Dessa är oftast, som du säkert vet, mycket sega, och om du inte själv klarar av att bryta sönder den ytterligare är det något som är starkare än du som varit framme =)
Likaså när stora och tunga lågor rullats iväg från sitt ursprungliga läge (som man då ser på marken) kan man vara ganska säker. Det är liksom bara en björn som orkar att flytta en sådan =)

Se dig omkring litet mer. En björn river i det mesta som är dött och kan innehålla mumsiga saker. I hårt virke kan man se spår efter klor. Urgrävda myrstackar är vanligt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Och björnar lämnar ju avföring i mängder och utseende som man knappast kan ta miste på. De märken man finner på träd från björnar handlar främst om revirmarkeringar, och då är det i allmänhet friska träd som "angrips", då ser man ofta hårstrån från björn också.

http://dayviews.com/AStateOfMind/393489283/
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips