Baka bröd på spritkök

Hej
Jag är glutenintolerant men skulle gärna vilja kunna äta mjukt bröd.
Det finns såna här miniugnar för 250 kr som man sätter på friluftsköket. Är det någon som kan tipsa om något bakrecept? Det behöver inte vara glutenfritt, dvs det kan innehålla vetemjöl, då jag kan försöka konvertera receptet att passa till gluten fri mjölmix.
Alltså har någon ett recept på bröd baken med miniugn av typen som sätts på köket?
 
Hej,
iofs inte direkt svar på frågan men här är ett recept på vanligt bröd du kan grädda direkt i stekpannan över spritköket.

4 dl mjöl
1 1/2 dl vatten
salt
1 tsk bakpulver
olja

Blanda mjöl, salt, bakpulver i en plastpåse.
Häll i vattnet och lagom mycket olja och knåda degen i påsen i några minuter. Klicka ut degen direkt i varm, oljad panna och stek kakorna en åt gången.
Om man vill ha lite smak på brödet kan man med fördel blanda i timjan eller andra brödkryddor i degen (tex anis, fänkål eller kummin).

Fördelen med att baka så här är att det inte blir någon disk alls...
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tack för tipsen.

Provade stekpannebröd förra sommaren med halvlyckat resultat- det fick att äta men inte mer.

Ska testa att göra glutenfria scones i miniugen ikväll och även testa att göra det brödrecept som följde med ugnen glutenfritt.
Recepted till er som vill prova:
RÅGBRÖD
6,5 dl rågmjöl eller rågskikt
3,25 dl vetemjöl
1 tsk salt
2,5 strukna tsk bikarbonat
2,5 tsk mald kummin
5 dl filmjölk eller 1 pilsner + 1 msk olja
2-4 msk sirap, helst mörk

Blanda alla ingredienser i en rymlig skål (funkar kastrullen tro?) Lägg degen i formen som är väl smord och bröad och grädda brödet i 40 minuter på svag värme ("obetydligt mer än sparlåga"). Testa med en sticka (ex tändsticka) om brödet är färdigt och pensla på med vatten (när det är färdigt).
Använder man filmjölk så blir brödet saftigare och degen mer lättarbetad än om man använder pilsner.

/Linus
 
Ang. "bakugnar"

Hej! Det verkade som om du Linus även undrade om bakugnar för fridlufsbruk. Det gör i alla fall jag! Har försökt ta reda på hur denna Outback Oven fungerar.

I resensionen nedan nämns det att ugnen består av teflonpanna med lock, "värme-spridare" och en aluminiumbelagd glasfiber kupa.
Har man ett vanligt Trangia kök så borde det räcka med att man klipper til en plåt att lägga emellan brännaren och stekpannan(gärna teflon), täcker stekpannan mer ett lock/alufolie så att inte avgaserna förorenar det man bakar, samt formar en upp och nervänd "skål" av alufolie med skorsten att leda värmen till ovansidan. Med en tänsticka kan man sedan genom skorstenen prova när det är färdig bakat(ingen klibbig deg på stickan).

Denna värmespridande plåt formas så att den vilar på de lägre hacken på de uppfällda hållarna. Helst bör den vara av ett värme ledande material och/eller med flera småhål så att den inte leder bort för mycket värme. Har även sett en annan modell som påminde om en rund sockerkaksform med lock.
Om det är någon som har ideèr eller erfarenhet i ämnet så dela gärna med er!!!
http://www.backpacker.com/article/0,2646,1970,00.html
http://www.backpackerspantry.com/
 
Optimus mini-ugn

Köpte en Optimus mini-ugn på loppis för 30 SEK i augusti i fjol. Mini-ugnen ser ut ungefär som en rund bakform + lock med några hål i och en speciell underdel för att fördela värmen. Recept för Jansonsfrestelse, strömmingslåda, ägglåda, tjockpannkaka, semesterkrans, rågbröd och äppelpaj följde med mini-ugnen.
Har tyvärr ej provat den ännu, har bara tältat en natt på ett år men snart är det semester.

Per Brune
 
Ang. Optimus ugn

Hej! Det låter som ett litet fynd. Undra hur gammal den är? Finns inte på Optimus sajt i alla fall. Kan du beskriva den lite närmare. Hur ser värmespridar delen ut? Hur passar ugnen i ett Trangia? Hur är den att baka i? Har den något produktnummer/produktnamn stämplat? Är den till salu....
 
Här finns det en mini-ugn att köpa!

Jag köpte min ugn på Svensk Camping&Fritid, (http://www.svenskcamping.se/), för bara 178Kr. Receptbok följer med, så det är bara att sätta igång. Jag har den vanliga Trangian och ugnen passar bra i "stekpanneläget". Kom bara ihåg att köra på svag värme, själv kör jag med gasol. Det fuunkkaa!
/Lasse
 
Det finns en annan miniugn att köpa. Många båttillbehörsaffärer har såna. Tex Watski, Erlandsson brygga, Byggplast & Båtprylar.

Köket består av en aluminiumform (ser ut som en vanlig rund sockerkaksform med hål i mitte) som står på en järnplatta (rostar lätt) som ser till att det blir luftcirkulation under formen (undervärme). På detta lägger man sedan ett lock som ser till att värmen som går upp genom mittenhålet även värmer upp ovansidan av bakverket (övervärme).
 
Jag gjorde min ugn enl. följande:

1 st rund aluplåt (1.5 mm) med diameter något mindre än minsta Trangiakastrullen

3 st skruvar runt kanten på plåten så de sticker ut ca 1 cm. När plåten placeras i stekpannan skall den ligga ca 1 cm ovanför stekpannans botten.

Ställ plåten i stekpannan, lägg degen/brödet på plåten.
Vält bägge kastrullerna över. Tänd köket. Placera hela härligheten på köket. Vänta tills klart!

mvh
p-a
 
TEFLONVARNING!!!

Det låter som en glimrande lösning men det är på sin plats att varna för att använda metoden i en stekpanna med "non-stick"-beläggning. Dels förstör man beläggningen och dels avges då giftiga gaser som troligen ångas in i brödet.

Mvh Harald Eriksson
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips