Alternativt kokstativ till Trangia

Hej!

Ibland har jag tänkt på att det skulle vara bra att kunna använda andra, större kokkärl än Trangias på mitt KAP-kök. Eller en Wok-panna. Dvs jag vill använda köket utan det övre vindskyddet. Är det någon som redan har en bra lösning på problemet? Det är klart att 4 st 40 mm långa skruvar som man stoppar i underifrån i lämpliga ventilationshål och fixerar med vingmuttrar är en lösning. Det borde gå att få till det elegantare och mindre pilligt.

Bengt
 
Det kanske går att köpa ett billigare kök på biltema/ö&B om KAP passar i dessa och sedan klippa ner det övre vindskyddet så att det blir lägre? Det skulle ju dock innebära att man måste välja vilken av dem man skall ta med sig, om inte övre vindskyddet till biltema/ö&B passar på trangias botten?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag har...

... lilla varianten av Triangiaköket. När jag och lillebror bilade använde vi det tillsammans med kastruller från ett b-aktigt lågbudgetkök köpt på Rusta.

Med uppvikta kastrullhållare kom de trattformade kastrullerna lagom nära lågan. Fungerade fin-fint i sex veckor.

//Anders
 
bsandborgh; sa:
Hej!

Ibland har jag tänkt på att det skulle vara bra att kunna använda andra, större kokkärl än Trangias på mitt KAP-kök. Eller en Wok-panna. Dvs jag vill använda köket utan det övre vindskyddet. Är det någon som redan har en bra lösning på problemet? Det är klart att 4 st 40 mm långa skruvar som man stoppar i underifrån i lämpliga ventilationshål och fixerar med vingmuttrar är en lösning. Det borde gå att få till det elegantare och mindre pilligt.

Bengt

Har för mig om att jag i en annan tråd tipsat om om den anordning du ovan beskriver fast med tre skruvar i stället för fyra. Har använt den lösningen i många år och tycker det fungerar utmärkt.
Är alltid intresserad av modifieringar som är till det bättre så jag är nyfiken på vilka krav du har på lösningen. Att den föreslagna lösningen är pillig kan jag hålla med om. Det är inte så kul att hålla på och skruva om det är kallt ute och än mindre kul att tappa en vingmutter om det är mörkt och man är hungrig.
Men jag tycker nog att den är elegant så det räcker. Dessutom är den billig, lätt och ryms i köket.
Kom med mer specifika krav så ska vi se vad som kan utvecklas.

/H
 
Kryss?

Jag har funderat på ett kryss av plåt. Inte ett sådant litet som bara sitter på brännaren (fanns på vissa optimuskök) utan ett större. Det borde gå ända ut till ytterkanten av det undre vindskyddet och stödja där, samt stödja mitt på brännaren. Jag gjorde t o m en prototyp i papp en gång, men mer än så blev det inte.

Nackdelen är ju att man måste ha ett kokkärl med plan botten (har en wokpanna det?), och att det förmodligen inte går ner inuti stormköket.

Peter
 
"Riktiga" wokpannor har rundbotten eftersom de är gjorda för gas eller öppen eld. Dessutom får man då också en temperaturgradient så att man kan placera värmekänsligare mat på ett kallare ställe i pannan.

En låg ring som passar i spåret på det undre vindskyddet borde fungera om det inte blir alltför stor diameter på den ringen. Ev med lika dana hakar som det finn på det övre vindskyddet.
 
Skruv duger nog

Tack för alla inlägg. Jag tror jag kör med skruvlösningen i alla fall. Den är ju enkel och kan alltid vara med. Att det är lite pilligt får man stå ut med. Jag kommer ändå inte att använda den lösningen annat än under bra och skyddade förhållanden.
Om man har tillgång till en svarv (eller känner någon som har) kan man ta bort de första 35 mm av gängorna så behöver man inte snurra ner muttern mer än en liten bit.

Bengt
 
Re: Skruv duger nog

bsandborgh; sa:
Om man har tillgång till en svarv (eller känner någon som har) kan man ta bort de första 35 mm av gängorna så behöver man inte snurra ner muttern mer än en liten bit.

Jag skulle ju använda mig av tre bitar M4 eller M5 gängstång, epoxylimma en mutter och en stor bricka 15 mm från ena änden och sen ha en till bricka och en vingmutter som skruvas fast på undersidan av köket. Verkar onödigt jobbigt att trä en skruv underifrån och sen skruva en mutter hela vägen.

Men sen får man ju problemet om det blåser, men behöver antagligen ha nåt vindskydd (eller placera köket i lä).
 
Konservburk?

Kanske kan man helt enkelt ta en större konservburk/målarburk med passande diameter, skära ur en lämplig cirkelrund bit och stansa ut hål för utloppsgaser. Sedan kan man kanske skära ut små hakar som passar i brännarplattans hål. Pannan borde kunna ställas direkt på burkcirkeln. Hakarna skulle hålla fast arrangemanget i sidled och vikten av pannan skulle hindra avblåsning.

Måste testa på mitt Kap...

J
 
LAt

Jag är lat och brukar leta reda på tre stenar som är lagom stora som jag ställer runt triangiaköket.

Typ lägereldsring. Sen kan man köra större grytor, vill man ha riktigt stora grytor får man ladda på med fler kök i mitten;-)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips