trasig trangiabrännare (gas)

Mitt under sommarens sarekvandring fick vi problem med gasbrännaren till trangiaköket. Är nyfiken om någon har varit med om något liknande, eller har någon idé vad som kan vara fel. Ska kontakta Trangia under veckan för att höra vad de har att säga om det hela. Brännaren är drygt ett år gammal.

Problemet var att det inte gick att stänga av köket. Vred man ratten tills det tog stopp fortsatte glasen flöda lika glatt som förut! Två-tre gånger hade vi samma problem, alla gånger hade gastuben varit placerad liggande eller upp och ner - men det ska dom väl klara? Samma problem visade sig med flera olika tuber, så det var inte tuben som var problemet.

Vad är rätt handlingssätt om det inte är möjligt att stänga av köket på vanligt sätt? Vi löste det genom att skruva av tuben från slangen - är det farligt?

När vi väl förstått sambandet mellan tubens placering och problemet kunde vi använda köket med gastuben stående utan problem - men det känns lite dumt att stå där med ett krånglande kök åtskilliga dagar från närmasta stuga. Trangia och stormköken köper man ju för driftsäkerheten!

/Albin
 
Gäller alla gaskök av alla märken

När man vänder tuben upp och ner så får man flytande bränsle i slangen. Det finns alltså brännbar vätska (Butan/Propan) i slangen som räcker till någon minuts förbränning. Detta gäller alla gaskök där kranen sitter på gasbehållaren och är inget säreget för just Trangia. Ha därför alltid gasbehållaren i upprätt läge någon minut före du tänker stänga av brännaren. Att vätskemata en brännare (vända gastuben upp och ner) kan vara praktiskt vid kyla eller när behållaren börjar bli tom men det leder som sagt till att man inte kan stänga av brännaren förens all vätska som finns i slangen är slut.
 
Nu känner jag mig ordentligt korkad, men tack ändå för svaret! ;-)

Begriper inte hur jag kunnat missa detta med vätskematningen, har vänt tuben upp och ner tidigare för att få ut sista slutten, utan att tänka så mycket på varför det fungerade eller ha problem med avstängningen. Skönt att förstå vad som (inte) var fel!

/Albin
 
Det är också dumt att skruva av tuben så länge du har låga igång i köket - det är ungefär som att öppna korken på t-spritflasken eller bensinflaskan invid lägerelden.

Nu brukar det inte vara mer än liten pust på några ml gas medans man gängar av men det händer i sällsynta fall att gasoltubernas ventil inte vill täta sig riktigt eller att kran inte är tillräcklig stängd (och har flytande gas i slangen) och läcker gas - och hoppar det en låga från brännaren så blir det hela lätt otrevligt.

trangiabrännaren är inte avsedda att köras med liggande eller upp och nedvänd tub utan bara för stående tub (titta i dess instruktion) - dessutom så kan du inte reglera farten på lågan när du har vätska i slangen och i sommartemperatur och ganska hög gasoltryck så brinner det lite för bra för att det skall vara god bränsleekonomi.

Att vända/lägga tuben och vätskemata kan man med försiktighet göra (under eget ansvar) när det är kallt och dålig fart på köket - utanför tältet. Men då gäller regeln att man tänder köket med tuben upprätt, vänta någon halvminut på lite lagom låga så att köket får lite värme i sig - dra på fullgas med kranen - dvs vrid till ändläget, _därefter_ vänder tuben upp och ned för vätskematning. Någon minut innan du är färdig med kökseldningen vänder du tuben upprätt igen, väntar någon minut och _därefter_ drar ned farten eller stänger av köket med kran.

Varför denna process är för att om du matar en kall brännare med vätska så kan det pysa ut flytande gas i brännaren och du kan få en eldboll och hög låga vid tändningen - vilket upplev otrevligt av dom flesta, speciellt inne i tält... - kör du alltid med upprätt tub så händer det inte och köket är säker att använda även under tälttak.

Stryper man kranen vid vätskematning och slangen är full med flytande gasol så kan det hända att man får ett läge med stötkokkning i förgasarröret på brännaren och när kranen är strypt så kan inte vätska rusa tillbaka till tuben och tryckutjämmna vilket gör att det är bara slangens elasticitet som kan ta kokstötarna med kraftig tryckstegring - köket står och pulsar och pustar kraftigt och stålspunna slangen rycker i spasmer av dom höga tryckpulserna och det hela ser väldigt obehagligt ut för som flesta - inget som rekomenderas och detta undviks om man hantera det noggrant som i andra stycke ovanför.

Kort sagt så länge det finns flytande vätska kvar i slangen så skall gasolkran vara vidöppen och tuben påmonterad då det fungerar som tryckavlastning om det börja stötkoka i förgasrröret


Obs ovanstående gäller inte bara trangia gasolbrännare utan alla brännare med slang och när man provar vätskematning.

Vill man inte hålla reda på sådant här procedurer med viss tändordning, vänta etc. för vätskematning - så är regel att alltid och i alla lägen se till att gasoltuben står upprätt under hela tiden man använder köket - och med dom breda 230grams-flaskorna så är det inte så svårt!
 
Tack för ett ruskigt informativt svar! Att vi skruvade av från slangen från tuben hade jag på känn var en dålig idé, men vi uppfattade situationen som att kranen hade "slutat fungera" och såg inte att det var något som skulle lösa sig själv efter hand.

Din förklaring av förloppet låter så här i efterhand helt rimlig, likaså proceduren för att få ut något alls med upp och nedvänd tub (tända och släcka stående och först efter någon minut) verkar också vettig. Att vi hade tuben (450gr) liggande var för att få ut den sista gasen, samtidigt som det var ganska kallt, någon plusgrad. Det har fungerat tidigare utan problem (vilket nu verkar konstigt)

I fortsättningen blir det stående tub! Tack igen för förklaringen.
 
Har man strul med gasolkök typ att det inte går att stänga av eller liknande - ställ upp den eventuell välta tuben - vänta en till två minuter - prova att stänga av kran, minskar inte lågan när kranen närmar sig helt stängd - öppna kran igen och vänta 1-2 minuter till och sedan prova att stänga igen - och lågan slocknar förmodligen då.

om det är så att det strular såpass att man inte kan släcka lågan enligt ovanstående så får man stänga kran (tidigast 2-4 minuter efter att tuben ställts upp rätt enligt ovan) och därefter helt enkelt låta köket brinna tills tuben är tom - man lossar inte en tub från sin kran om det brinner en låga 20 cm ifrån - det är bättre att tuben blir tom än att man får en eller flera brännskadade för att man försökte skruva bort tuben och det slog eld.
.
 
Gas är i mina ögon klart överlägset i princip alla andra bränslen i de flesta situationer och helt klart den bästa allround brännaren.

Att det blir slattar kvar i gasbehållaren beror på hur gasen övergår från vätskeform till gasform.
gasbehållaren som vi köper i sverige är oftast fylld med tre olika gaser. propan,butan och isobutan
Dessa 3 "gaser" har olika lätt för att gå över till gasform och olika minimitemperatur för att det skall kunna ske.

För att göra en lång förklaring kort och enkel så för att övergå från vätska till gasform så kostar det energi, denna energi fås genom värme från omvärlden runt flaskan. så för att få bort problemet med att det är för kallt tex på vintern så löser man det enklast med att helt enkelt sätta gasflaskan i vatten, gärna runt 20 grader varmt om man har möjlighet, men sålänge det flyter räcker det. det behöver inte vara så djupt utan det räcker med en liten bit upp från flaskbotten.
Då spelar det ingen roll om det så är -40 utanför, gasflaskan kommer att bete sig som på sommaren och tömmer med lätthet och jämt ut all gas utan att lämna slattar.
lägg aldrig flaskan ner. det skapar bara uppflammningar och är dålig gashantering.

lycka till
 
glömde lägga till att man inte skall ställa gasbehållaren så att man värmer vattnet som behållaren står i då det kan orsaka uppflammningar och att temperaturen blir för hög för behållaren.
Max temperatur för gasflaskan som står bukar vara ca 50 grader.
 
måste bara ge en kommentar runt xxargs och hobes inlägg.

grymt informativa och uppskattade!!

tack från mig för att man fick ta del av er kunskap.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
marhuz Trasig Trangia-gasbrännare Kök och brännare 9
Hertz Trasig pump till nova Kök och brännare 4
Karolina P Läcker trangiabrännare med primusgas? Kök och brännare 33
IntMurr Fattigmanslösning för Trangiabrännare Kök och brännare 17
JAXE Köra Optimus polaris på gas Kök och brännare 15
magnus.osterberg Stekpanna för både gas + öppen eld? Kök och brännare 13
Nordiska Motorcyklister Europaresa - Gas, alkohol el. bensin? Kök och brännare 9
Pannkakan16 Kan Optimus gasbehållare användas till Trangias gasbrännare? Kök och brännare 2
Silvii Köpa gas på Sicilien Kök och brännare 2
Lasse Åbom Slut på gas eller annat fel? Kök och brännare 45
Onesport Åldras gas...? Kök och brännare 15
hsp Gas i Trangia Kök och brännare 4
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
Daggen Trianga med gas. Enkel fråga Kök och brännare 14
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
Kårsavagge Omni lite TI - svårt få eld på gas, munstycken fel? Kök och brännare 6
Nosse Stor skillnad på gas och gas förutom priset? Kök och brännare 4
MWox Gas Kök och brännare 16
DoktorGlas Inköpsställen för gas "on the road" Kök och brännare 24
gahne Kök för höst&vår, gas eller MF? Kök och brännare 11
Björnen Svårt att tända Optimus Polaris med gas Kök och brännare 4
nicko_ Biltemas gas endast butan nuförtiden? Kök och brännare 31
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
akb123 Triangia spritkök till gas Kök och brännare 8
Dania Gas åtgång vs sprit Kök och brännare 34
Nordiska Motorcyklister Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats. Kök och brännare 507
Peter77 Modifiera äldre Trangia för gas, såhär kan man göra. (bilder) Kök och brännare 56
LonelyWolf köpa gas på teneriffa??? Kök och brännare 8
Jojosurf Primus Spider Stove Set + Winter gas? Kök och brännare 9
DanielJm Köpa gas till msr windburner vart? Kök och brännare 5
Jones Gas till köket på Nya Zeeland Kök och brännare 5
Skogskungen Gas till trangia gasolbrännare? Kök och brännare 20
Annette A Spindelkök gas Kök och brännare 31
Polarnatt Gas i varm bil Kök och brännare 14
bmwknappen White gas Kök och brännare 10
magnus ul Trangia gas brännare? Kök och brännare 8
Askel Mörda trangia mini för gas? Kök och brännare 4
Smogz Nån som testat Primus Winter Gas Kök och brännare 33
desireman Hur fraktar man en använd primus gas behållare? Kök och brännare 8
Mattias33 Fire maple volcano gas stove? Kök och brännare 12
Ruhl Behöver tips på gas kök och brännare Kök och brännare 17
FarmerJoe Weber Gas? Kök och brännare 1
Polarnatt Adapter till gas Kök och brännare 13
mikwal Trangia 27-3 UL gas alternativ Kök och brännare 23
Skipper_ Ännu en gas vs vätsketest. Gasen vann! :-) Kök och brännare 6
eenetjarn Primus gas i europa (Frankrike, Spanien m.fl) Kök och brännare 4
Underlig Hök Jula gas Kök och brännare 14
Loijzan Tips på bra solokök för gas? Kök och brännare 12
Mrtowle Gas på expeditioner? Kök och brännare 8
Zigge67 Avdunstning av gas i behållare Kök och brännare 8

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.